Αναμονή με την άδεια στο χέρι

1 Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς
Γιορτή για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στο 1ο Δημοτικό Σχολείο το 2016 . Από τις τελευταίες φωτογραφίες του συνεργάτη μας Μιχάλη Τράνακα. Η παλιά πτέρυγα του σχολείου έχει μόλις ανακατασκευαστεί. και από τότε οι γονείς περιμένουν την ανέγερση της καιούργιας πτέρυγας

«Μέχρι να το γράψετε θα το έχουμε χτίσει» μας είπε σε μια έκρηξη αισιοδοξίας ο μελετητής μηχανικός Παράσχος Καραβατάκης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς στα Αλώνια.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση από μεριάς μας για να ανακοινώσουμε ότι επιτέλους μετά από 13 χρόνια αγώνων γραφειοκρατίας, εκδόθηκε η άδεια από την Πολεοδομία του Δήμου Κηφισιάς για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του σχολείου. Μακάρι να προλάβαιναν να το χτίσουν κιόλας στην ολιγοήμερη καθυστέρηση της ανακοίνωσης της είδησης και να είχαμε μια μεγαλύτερη είδηση να γράψουμε αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο.  Δεν γνωρίζουμε καν αν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020, όπως προβλέπεται με το τελευταίο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραβατάκης, ο οποίος είχε αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου αρχικού κτιρίου, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται από το 2016 αλλά και της νέας πτέρυγας, μετά από το χρονοβόρο ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας,  μένει το τελευταίο βήμα της εγκατάστασης του εργολάβου, έτσι ώστε άμεσα, με το που θα κλείσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση της πτέρυγας.σχέδιο 3

Η κατασκευή του κτιρίου προβλέπεται να στοιχίσει περίπου 2 εκατομμύρια, τα οποία θα εκταμιευθούν σταδιακά από το ταμείο του Δήμου.  Προκειμένου όμως να προχωρήσουν οι εργασίες ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου και να στελεχωθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό ίσως θα χρειαστεί και λίγο «σπρώξιμο» από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Διότι οι καθυστερήσεις καραδοκούν και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει να τις εξαλείψει.

Το θέμα παρακολουθεί στενά ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος με επερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου παίρνει ως απάντηση ότι το θέμα προχωράει και όντως προχώρησε αφού εκδόθηκε η άδεια.

Σύμφωνα με φήμες και άλλες πληροφορίες η καθυστέρηση της έκδοση της άδειας, την οποία πήραν στα χέρια τους οι μελετητές στα μέσα Μαΐου, έχει να κάνει με το ύψος του κόστους κατασκευής, 2 εκατομμύρια, που θα εκταμιευτεί από τα ταμεία του Δήμου και ίσως να μην υπάρχει αρκετή ευχέρεια για το ποσό αυτό.  Στο μεταξύ ο εργολάβος που θα αναλάβει, ο ίδιος που είχε αναλάβει και την αποκατάσταση του διατηρητέου, φαίνεται να έχει κάτι ακόμα να λάβει από τα παλιά  πριν ξεκινήσει τα καινούργια.

Σημαντικό πάντως είναι με το κλείσιμο των σχολείων ο εργολάβος να μπει μέσα, ώστε να προλάβουν να γίνουν οι βαριές εργασίες με τα σχολεία κλειστά και να ολοκληρωθούν εσωτερικά στην πορεία.

Να θυμίσουμε ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάστηκε το 1931, με μελετητή τον γλύπτη Γ.  Ζογγολόπουλο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο κτίριο. Στο κτίριο που έχει ήδη αποκατασταθεί  υπάρχουν  3 τάξεις στο ισόγειο και 4 τάξεις στον Α’ όροφο.  Στη  νέα πτέρυγα  προβλέπονται 6 τάξεις, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια φυσικοχημείας, βιβλιοθήκη,  υπόγειο γκαράζ, καθώς και προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ.  Στόχος ένα σχολείο που θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Η τελευταία πρόβλεψη από το Δημοτικό Συμβούλιο  ήταν για παράδοση στο τέλος Οκτωβρίου του 2020.  Η προγραμματική σύμβαση του ΟΣΚ για την ανάπλαση αναδιαρρύθμιση του διατηρητέου και την προσθήκη νέας πτέρυγας έγινε στις 4 Απριλίου του 2007.