Από το μοσχομυριστό νησί του Αιγαίου στην Κηφισιά

χιώτες
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, από αριστερά Μαρία Μενδωνίδου, η πρόεδρος του Βικέλα Λίλα Παπαδημητρίου, Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη πρόεδρος, Εφη Παριάρου, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Λεώνη Σαρέλη, Ειρήνη Κόλιου, Κίτσα Παντελούκα, Γιώργος Δαμαλάς και Αγγελική Καρμίρη φωτο αρχείο Μάρθα Φωτοπούλου

Ακόμη ένας σημαντικός και δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος που έχει έδρα την περιοχή μας, είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, με πρόεδρο την Αγγελική Τριαναταφύλλου Πιτίδη, η οποία και ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.

Η κα Τριανταφύλλου εκτός από πρόεδρος των Χίων έχει στο παρελθόν εκλεγεί και δημοτική σύμβουλος και ασχολήθηκε ενεργά με την οργάνωση του 1ου ΚΑΠΗ στην Κάτω Κηφισιά, όπως επίσης και στον κοινωνικό τομέα δημιούργησε και ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών, την ΠΡΟΝΟΗ, ένα σημαντικό στήριγμα των γονέων και των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και βορείου Αττικής είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό με έδρα το Δήμο Κηφισιάς και ιδρύθηκε το 2006. Στόχοι του είναι η ανάδειξη, προστασία και προβολή της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Χίου στους κατοίκους της Κηφισιάς και των άλλων Δήμων της βορείου Αττικής. Επίσης αποτελεί χώρο γνωριμίας και επικοινωνίας για τους Χιώτες που ζουν στην περιοχή.
Προβάλλουμε τη Χίο στον πνευματικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα. Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας, αναζητούμε λύσεις και διατυπώνουμε προτάσεις.
Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναφέρονται σε επετείους του τόπου, όπως η απελευθέρωση της Χίου ή θρησκευτικές εορτές, όπως του αγίου Ισιδώρου και της αγίας Μαρκέλλας συγκεντρώνουν πολλούς Χιώτες, κατοίκους της βόρειας Αττικής, που έγιναν φίλοι του συλλόγου μας.
Το ανθρωπιστικό έργο του συλλόγου απευθύνεται σε ιδρύματα της Χίου, της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σε Χίους φοιτητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη.
xioi2a
Έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας, από αριστερά Αγγελική Καρμίρη, Κίτσα Παντελούκα, Λεώνη Σαρέλη, Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, Εφη Παριάρου, Μαρία Μενδωνίδου και η Κατερίνα Μουστάκη

Ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και βορείου Αττικής λειτουργεί ως μία δυναμική ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και αλληλεπιδρούν μέσα από τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το σημερινό Δ.Σ. του συλλόγου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη

Αντιπρόεδροι: Κίτσα Παντελούκα, Έφη Παρλιάρου

Γραμματέας: Μαρία Μενδωνίδου

Ταμίας: Αγγελική Καρμίρη

Μέλη: Έφη Γαλάτουλα, Λεώνη Σαρέλη, Ειρήνη Κολιού, Γεώργιος Δαμαλάς

Αναπληρωματικό μέλος: Ρίτα Ντούλη

  • Από το πρώτο γενικό κλείσιμο και μετά έχετε πραγματοποιήσει κάποιες δραστηριότητες και ποιες; Υπήρξε ανταπόκριση;

    ΧΙΩΤΕΣ
    Οι Χιώτες έχουν σταθερή παρουσία στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς με την παρουσίαση της βιοποικιλότητας του Νησιού.
Μετά το πρώτο γενικό κλείσιμο πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και δύο συναντήσεις μελών μας στο νέο μουσείο Γουλανδρή, στο Παγκάτι.
Αξιόλογη ήταν και η έκδοση βιβλίου με τίτλο “Μεσαιωνική Καλαμωτή του 17ου – 18ου αιώνα, μέσα από τους νοταριακούς κώδικες”, που αναφέρεται σε όλα τα Μαστιχόχωρα. Η έκδοση του βιβλίου έγινε με χορηγία του συμπατριώτη μας γιατρού κ. Σταμάτη Λεράκη που ζει και εργάζεται στην Αμερική. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στη Χίο και το φθινόπωρο στην Κηφισιά.
  • Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο σύλλογός σας τη σημερινή εποχή που απαγορεύονται οι συναθροίσεις;
Η πρόεδρος κ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου έχουν συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας, στέλνοντας επιστολές, ενημερωτικά δελτία και δημοσιεύσεις σχετικά με την πανδημία και την επικαιρότητα.
Παράλληλα εκδηλώνεται η διάθεση προσφοράς, σε μέλη μας και όχι, για άτομα που έχουν ανάγκη.
  • Πιστεύετε ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τα μέλη σας σε αδιαφορία για τον σύλλογο και τον σύλλογο σε ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας επιβίωσης;
Η σημερινή κατάσταση όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει τα μέλη μας σε αδιαφορία, αλλά αντιθέτως η επικοινωνία είναι συχνότερη και δεν υπάρχει περίπτωση αδυναμίας επιβίωσης του συλλόγου μας.
  • Τι σκοπεύετε να κάνετε με επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις, Συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, εκλογές; Θα τις αναβάλετε, θα τις πραγματοποιήσετε διαδικτυακά;
Λόγω έκτακτων μέτρων δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση και καθότι η θητεία του Δ.Σ. λήγει στο τέλος του 2021 δεν τίθεται θέμα εκλογών.
  • Υπάρχει κάποια οικονομική βοήθεια ή άλλη από τον Δήμο; Συνήθως η οικονομική βοήθεια του Δήμου εξαρτάται και από τα έξοδα για τις εκδηλώσεις που γίνονται, ενώ υπάρχουν και πάγια έξοδα. Γνωρίζετε εάν θα μπορείτε να πάρετε επιχορήγηση χωρίς εκδηλώσεις;
Οικονομική βοήθεια αποτελούν για εμάς οι συνδρομές των μελών μας και οι χορηγίες από συμπατριώτες μας.
Τα πάγια έξοδα καλύπτονται με διάθεση στέγης από την πρόεδρό μας και τη διάθεση για προσφορά από τα μέλη μας.
  • Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;
Μελλοντικά σχέδια πάντα υπάρχουν. Ο σύλλογός μας θέλουμε να είναι ενεργός, με πολλά μέλη που θα ενδιαφέρονται και θα προτείνουν δραστηριότητες με κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής στα τηλέφωνα 210 8017821-210 8087089 – 6932194349 Φαξ. 210 6231170, και ηλεκτρονικά email : atriantafyllou@med.uoa.gr Website: www.syllogos-Xion-Kifissias.gr

Η έδρα του συλλόγου βρίσκεται στην Ρήγα Φεραίου 19, Κάτω Κηφισιά 14561