Αστυνομικές και άλλες….τυπωμένες ιστορίες

Οι αστυνομικές ιστορίες ποτέ δεν χάνουν τη γοητεία τους και διαβάζονται με οποιαδήποτε διάθεση, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.  Έχεις προβλήματα με συναδέλφους στη δουλειά; Η διαπίστωση της ανθρώπινης φύσης μέσα από μια αστυνομική ιστορία μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από κάποιες συμβουλές επικοινωνίας. Επέστρεψες στη ρουτίνα του χειμώνα;  Οι αστυνομικές ιστορίες έχουν το προσόν ότι δεν αποτυπώνουν τίποτα που να σχετίζεται με ρουτίνα.  Έχεις τόσα να σκεφτείς και θέλεις να ξεφύγεις; Μπορείς πάντα να λύσεις ένα σταυρόλεξο αλλά ένας αστυνομικός γρίφος έχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι η λύση σε πολλά προβλήματα, ακόμα κι αν εκπλαγείτε με τη λύση που δίνει σε κάθε μυστήριο ο συγγραφέας.

Αίμα στις στάχτες

aima-stis-staxtesΓεμάτο μουσική, εκτός από αίμα, το βιβλίο του Χρήστου Γιαννάκενα «Αίμα στις Στάχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».  Όλα εξάλλου «…ξεκινούν μ’ ένα ξύπνημα δυνατό σαν σφαλιάρα, από αυτά που όλοι μισούν και κανείς δεν αποφεύγει». Σαν σφαλιάρα και το βιβλίο, με τον κεντρικό ήρωα να πνίγεται στην αυτολύπηση και το αλκοόλ και να υποκύπτει στην πρόκληση της πρώην του για προστασία, με αποτέλεσμα να μπλέκει σε ένα μυστήριο που φαίνεται να τον ξεπερνάει με διεφθαρμένους αστυνομικούς, ναρκωτικά, μοιραίες γυναίκες. Σε ένα μυστήριο που απαιτεί γενναιότητα, θράσος, δράση, επινοητηκότητα.

Ένα βιβλίο γραμμένο όπως θα το έγραφε ο Ρέιμοντ Τσάντλερ αν ήταν Έλληνας. Ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, παρά την πληθώρα των φόνων, το αίμα και τη στάχτη, που έρχεται από παλιά.

Δέκα και Δέκα
deka

Δεν  υπάρχει περίπτωση να μην σταθείτε έξω από ένα ρολογάδικο, να μην χαζέψετε διαφημίσεις ρολογιών αν διαβάσετε το βιβλίο του Σπύρου Κακατσάκη «Δέκα και Δέκα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».  Τον λόγο φυσικά δεν τον αποκαλύπτουμε η ιστορία πάντως περιστρέφεται γύρω από αυτή την ώρα, που ο ήρωας δέχεται καθημερινά ένα ανώνυμο τηλεφώνημα.

Με τη ζωή του να φαίνεται ταχτοποιημένη, δουλειά, κοπέλα, γυμναστήριο και βόλτες με τον σκύλο η ζωή του ήρωα θα μπορούσε να κυλάει ήρεμα. Το τηλεφώνημα όμως των «10 και 10» και η απειλή που κρύβει του αναστατώνουν τη ζωή. Μια ζωή που τελικά κρύβει τα δικά της μικρά και μεγαλύτερα μυστικά, μυστικά απωθημένα που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πόσο μπορεί να αντέξει μια δυνατή φιλία;  Πόσο δυνατή μπορεί να γίνει η ανάγκη για εκδίκηση, για τιμωρία; Και μήπως η πιο ισχυρή τιμωρία δεν είναι αυτή που επιφυλάσσουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας;

Με συνεχείς ανατροπές, ο συγγραφέας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέσα από ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο μυστηρίου.

Ο λύκος μένει σπίτι

lykos-spitiΣτο βιβλίο της Έλενας Μπολονάση «Ο Λύκος μένει σπίτι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» η πόρτα κλείνει το κακό μέσα στο σπίτι κι όχι έξω από αυτό.

Με τα ονόματα των ηρώων σηματοδοτούνται τα κεφάλαια του πρώτου μέρους, παρακολουθούμε στιγμές από τη ζωή ανθρώπων που δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Σε ένα ορφανοτροφείο περισσότερα από 30 χρόνια πίσω εκτυλίσσεται το δεύτερο μέρος. Σε ένα ορφανοτροφείο όπου συναντάει κανείς όπως και στην κοινωνία όλους τους χαρακτήρες. Αυτούς που συμπονούν και θέλουν να βοηθήσουν, τους σκληρούς που εκμεταλλεύονται την εξουσία τους, αυτούς που βλέπουν πάνω από όλα το κέρδος και φυσικά τα παιδιά. Παιδιά κάθε χαρακτήρα που έχουν βρεθεί εκεί από διαφορετικές προβληματικές οικογένειες.

Μέσα από ένα μωσαϊκό χαρακτήρων η συγγραφέας εξυφαίνει ένα μυθιστόρημα όπου διαπράττονται διαφόρων ειδών εγκλήματα και τα θύματα μπορούν να μετατραπούν σε θύτες, αδυνατώντας να ξεφύγουν από τον κύκλο που έχουν εγκλωβιστεί. Πόσο εύκολο είναι να δραπετεύσεις ακόμα κι όταν οι πόρτες ανοίξουν όταν η μοίρα σε έχει σημαδέψει;

Η σκοτεινή Μούσα

skoteini-mousaΣτο Βερολίνο του 1865 μας μεταφέρει το βιβλίο του Άρμιν Έρι «Η Σκοτεινή Μούσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν», ένα βιβλίο που μας συστήνει έναν  ήρωα που υπόσχεται ότι θα μας συνοδέψει και σε άλλες ιστορίες, τον Γιούλιους Μπέντχαιμ, νεαρό φοιτητή νομικής που κερδίζει επιπλέον χρήματα ως σκιτσογράφος της αστυνομίας.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014 απέσπασε το βιβλίο και όχι άδικα. Τον τέλειο φόνο θα επιχειρήσει ένας καθηγητής της φιλοσοφίας και από την αρχή είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.  Αυτό που παραμένει άγνωστο τόσο στον αναγνώστη, όσο και στο δικαστήριο που θα κληθεί να τον δικάσει είναι το κίνητρο. Κι ενώ η δίκη προχωράει και ο καθηγητής έχει μια ισχυρή υπερασπιστική γραμμή, προκύπτουν υπόνοιες και για έναν ακόμη φόνο.

Σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο είναι συγχρόνως και δικαστικό δράμα ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια εποχή αυστηρών αλλά συγχρόνως και ελευθερίων  ηθών, όπου η πορνογραφία είναι κακούργημα, η διοργάνωση πάρτυ γυμνών αποδεκτήκαι ο όχλος διψάει να δει κάποιον να πεθαίνει στην κρεμάλα.

Και το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει μέχρι το τέλος. Υπάρχει τέλειος φόνος και πώς ορίζεται αυτός;

Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας

o-ntahsΑστυνομικό με τον τρόπο του, αφού υπάρχει ένα μυστήριο προς επίλυση και επίκαιρο από όλες τις απόψεις το βιβλίο για παιδιά «Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας» της Ζαχαρούλας Καραβά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πορφύρα». Πάντα επίκαιρο ένα βιβλίο στην Ελλάδα που μιλάει για την ανάδειξη ενός αρχηγού, δυστυχώς πρόσφατα ιδιαίτερα επίκαιρο λόγων των εκτεταμένων περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων.

Μέσα από την ιστορία ενός ποντικού και μιας ποντικίνας ο νεαρός αναγνώστης παρακολουθεί πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να συκοφαντηθεί, πόσο χάνουμε την ουσία όταν βλέπουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό κάποιου, πόσο εύκολα μπορούν να παρασυρθούν ακόμα και καλά ποντικάκια σε πράξεις που δεν τα τιμάνε, μόνο και μόνο με ένα μικρό αντάλλαγμα από αυτόν που φέρεται σαν αρχηγός.  Πόσο εύκολο επίσης είναι να συμβεί το κακό και η βοήθεια μπορεί να έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις.  Η αγωνία κορυφώνεται μαζί με τη φωτιά στο σπίτι του συκοφάντη ποντικού.

Η εικονογάφηση της Λιάνας Δενεζάκη συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιβλίου που θα αγαπήσουν τα παιδιά και θα τους κρατήσει συντροφιά με κάθε δημιουργικό τρόπο, αφού διαθέτει και αυτοκόλλητα και διάφορες δραστηριότητες, ακόμα και πρόταση για συγγραφή από τις εκδόσεις.

Δεν θα μπορέσουν δε ποτέ να ξεχάσουν τον νταή ποντικό, σιγοψιθυρίζοντας ή τραγουδώντας δυνατά το τραγούδι του τέλους, σε στίχους και μουσική ΓκέλυςΜητρογιάννη.

«…Με τον Φάκα σχεδιάζανε πολλά

και συμμάχους ψάχνανε στα πονηρά.

Τον Τυρούλη τον φιμώσαν,

τη γυμνάστρια προδώσαν,

Για τη Ροκανούλα ψέμματα πολλά…»