Διακοπές συντροφιά με ένα βιβλίο

Έφτασε ο καιρός της καλοκαιρινής ραστώνης για πολλούς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους σε κάποια μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Μακρινά ή κοντινά, εξωτικά ή όχι, σημασία έχει η απόλαυση να βρίσκεσαι δίπλα στο κύμα, κάτω από μια ομπρέλα ή έστω δίπλα σε μια πισίνα φουσκωτή στην αυλή σου. Αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει αγναντεύοντας το πέλαγος ή το απέναντι μπαλκόνι. Όταν και άμα το βαρεθείς, θα κάνεις έτσι και θα πάρεις από δίπλα σου το βιβλίο που είχες παρατήσει για να απολαύσεως τη θέα. Και θα συνεχίσεις το ταξίδι.

Πολλές οι συλλογές φέτος από διηγήματα από  καλούς συγγραφείς οι οποίοι έχουν εκδώσει συλλογικά έργα. Φαίνεται πως προτιμούνται τα διηγήματα από τους αναγνώστες, έτσι έχεις το χρόνο της ονειροπόλησης ανάμεσα σε δύο διηγήματα.

Αλλά ας κάνουμε μια περιήγηση στον κόσμο του βιβλίου:

“ΜΑΝΗ νουάρ”

Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ

mani1Δέκα πέντε συγγραφείς, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) συνυπάρχουν στο βιβλίο με τίτλο “ΜΑΝΗ νουάρ”, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ του Ζώη Μπενάρδου. Πρόκειται για τους συγγραφείς, Έρικα Αθανασίου, Ανδρέα Αποστολίδη, Νεοκλή Γαλανόπουλο, Παναγιώτη Γιαννουλέα, Σέργιο Γκάκα, Αντώνη Γκόλτσο, Βασίλη Δανέλλη, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Νίνα Κουλετάκη, Ανδρέα Λύκο, Γιάννη Πανούση, Βάσω Παπαδοπούλου, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Γιάννη Ράγκο και Φίλιππο Φιλίππου.

Αφορά 15 ιστορίες μυστηρίου, που η ευφάνταστοι δημιουργοί τους τοποθετούν τη δράση των ιστοριών τους στη Μεσσηνιακή Μάνη, που αναδεικνύεται δικαιολογημένα και αυτονόητα σε μεγάλη πρωταγωνίστρια.

Επιμέλεια Παναγιώτη Γιαννουλέα.

 

Γενέθλια πόλη

poli1Εξήντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΛΗ
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

«Είναι ο τόπος σου, είναι ακόμη κάτι πιο βιολογικό, πιο πρωτόγονο, η έλξη της γης σου – κάτι σαν το μαγνήτη της φωτιάς στην παγωνιά, σαν την πείνα και σαν το ίμερο. Δεν το ’χα νιώσει άλλη φορά, τούτο το συναίσθημα, έτσι… Όλα με τραβούν προς τα πίσω. Καθώς ακουμπώ την πένα, αυτή τη στιγμή, ταυτίζομαι με το παιδί των δώδεκα χρονώ που άνοιξε πρώτη φορά ένα τετράδιο για να γράψει το ημερολόγιό του…»
[Γιώργος Σεφέρης, Μέρες Ε’, 1 ΓΕΝΑΡΗ 1945 – 19 ΑΠΡΙΛΗ 1951, 17/10/1950, εκδ. Ίκαρος, σ. 213].

Στον συλλογικό τόμο έγραψαν οι συγγραφείς:

Τατιάνα Αβέρωφ, Γρηγόρης Αζαριάδης, Στρατής Αναγνώστου, Διαμαντής Αξιώτης, Έλενα Αρτζανίδου, Γιάννης Ατζακάς, Νατάσσα Βαφειάδου, Μηνάς Βιντιάδης, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Γιώργος Γκόζης, Θοδωρής Γκόνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιώργος Δάγλας, Κοραής Δαμάτης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Ισμήνη Καπάνταη, Δημήτρης Καρατζιάς, Κατερίνα Καριζώνη, Δημήτρης Καταλειφός, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λάνταβος, Διονύσης Λεϊμονής, Γιώργος Λεονταρίτης, Θανάσης Λιακόπουλος, Κώστας Λογαράς, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Στέλιος Μάινας, Ανδρέας Μήτσου, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Βαγγέλης Μπέκας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Θανάσης Νιάρχος, Τόλης Νικηφόρου, Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιάννης Η. Παππάς, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Ουίλλιαμ Σουλτς, Γιώργος Σταυριανός, Κώστας Στοφόρος, Πολύβιος Στράντζαλης, Ευαγγελία Τότσκα, Νώντας Τσίγκας, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Ελένη Χωρεάνθη.

 

 Δοκιμές Μνήμης

dokimes-mnimis1

Ποίηση

Νίκος Κόλμαν

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

 

 

ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ

Το φως του φεγγαριού στόχευε τα κλειστά σου μάτια
χαμογελούσε το βλέμμα σου
προστατευμένο από την εμμονή μου

ωσάν να κοιτούσα αλλού
ωσάν να ξυπνήσαμε αλλού, σε ολική μετατόπιση του χωροχρόνου,
ωσάν να ιεροσυλήσαμε στο ιερό μιας εγκαταλειμμένης
βυζαντινής εκκλησίας σ’ άγνωστο χωριό της Καππαδοκίας.

Το ονειρικό ατόπημα
μεταφέρεται από κοπάδι άχρωμων αμνών.
[Από την έκδοση]

 

"Ιστορίες της μέρας και της νύχτας"

istories1του Γκι ντε Μοπασάν

Εκδόσεις GEMA

Οι “Ιστορίες της μέρας και της νύχτας” του Γκι ντε Μοπασάν, κορυφαίου εκπροσώπου του γαλλικού νατουραλισμού, μας ταξιδεύουν στις απόκρημνες ακτές της Νορμανδίας, στο φωτεινό νότο, στην άγρια και σκληρή Κορσική: φόνοι γονιών, μέθυσοι, τυφλοί σύζυγοι, δειλοί αστοί, πανούργοι χωριάτες, εικόνες από έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις, όπου τα αισθήματα χλευάζονται, η τρυφερότητα και η αγάπη γίνονται αντικείμενο σαρκασμού, οι ελπίδες λεηλατούνται κι ο άνθρωπος γίνεται λύκος, έτοιμος να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

 

"Ο Οφειλέτης"

του Νίκου Δημητρόπουλου

Εκδόσεις ΚΨΜ

ofeiletis1«Δεν χωρούσαν περαιτέρω αναβολές και το ήξερε. Η πίστωση χρόνου είχε λήξει προ πολλού. Έπρεπε, λοιπόν, πάση θυσία να βρει έναν τρόπο να ξεχρεώσει, όσο κι αν αυτό φάνταζε αδύνατο. Άφησε το ακουστικό κατεβασμένο δίπλα στη συσκευή – να γλύτωνε, τουλάχιστον, για λίγο από τ’ απανωτά τηλεφωνήματα των δανειστών. Η ησυχία απλώθηκε ολόγυρά του βουερή: ένα εύθραυστο όριο ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο».
Ένας άνθρωπος που χρωστάει βλέπει τη ζωή του να καταποντίζεται, μαζί με το υπερχρεωμένο κράτος στο οποίο ζει. Ο οφειλέτης αδυνατεί να θυμηθεί από πότε και σε ποιους χρωστάει, καθώς και πού ξόδεψε τα χρήματα που δανείστηκε. Κάποια στιγμή αποφασίζει να διερευνήσει την υπόθεσή του, προκειμένου να μάθει το συνολικό ύψος των οφειλών του, αλλά και αν πράγματι χρωστάει σε όλους όσοι διατείνονται ότι τον έχουν δανείσει.
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε έναν άχρονο, εφιαλτικό χώρο, που κυριαρχεί και κάνει τα πρόσωπα να μοιάζουν φασματικά, ενώ πραγματεύεται την παράλογη έννοια του χρέους πέρα από το στενό οικονομικό της πλαίσιο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κράτος Τρόμου

από τις Penny Louise, Rodham Clinton Hillary

Εκδόσεις BELL / Χαρλέκιν Ελλάς

kratos-tromou1Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατριχιαστικές στιγμές αγωνίας και ακριβή γνώση των παρασκηνίων της πολιτικής!
Έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο στην αμερικανική πολιτική σκηνή, μια νέα κυβέρνηση ορκίζεται και, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο Πρόεδρος επιλέγει μια πολιτική του αντίπαλο για την καίρια θέση της υπουργού Εξωτερικών.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμπάθεια ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Έλεν Άνταμς, τη νέα υπουργό. Όμως με αυτή τη στρατηγική κίνηση ο Πρόεδρος απαλλάσσεται από μία από τις σκληρότερες επικρίτριές του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του Προέδρου στο Κογκρέσο, μια νεαρή διπλωματική υπάλληλος που ασχολείται με θέματα του Πακιστάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται ένα περίεργο SMS από έναν άγνωστο αριθμό. Πολύ αργά, αντιλαμβάνεται πως το μήνυμα είναι μια βιαστικά κωδικοποιημένη προειδοποίηση.
Το Κράτος Τρόμου είναι ένα απόλυτα συναρπαστικό θρίλερ, αποτέλεσμα της συγγραφικής συνεργασίας της Louise Penny, πολυβραβευμένης και #1 στη λίστα των New York Times συγγραφέως, και της Hillary Rodham Clinton, 67ης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία

Μάκης Τσίτας

Εκδόσεις Κάπα Εκδοτική

stratigos1Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» πραγματεύεται και καυτηριάζει, μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες του, θέματα της καθημερινότητας, δοσμένα με έναν ιδιαίτερα ζωντανό, γλαφυρό, άμεσο και προσιτό λόγο.

Άνθρωποι διαφορετικού φύλου και ηλικίας προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν μέσα από τις προσωπικές τους στιγμές ή τις καθημερινές τους ασχολίες. Πότε σε εξωτερικό και πότε σε εσωτερικό χώρο, συνδιαλέγονται με άτομα του περιβάλλοντός τους ή με τον τυχόν διπλανό τους, τις περισσότερες φορές όμως υποδαυλίζουν οι ίδιοι την προσπάθειά τους. Τα μονόπρακτα του βιβλίου θέτουν καίρια ζητήματα τόσο για τις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και για το γεφύρωμα της χασματικής ανθρώπινης επαφής.

Ο Μάκης Τσίτας συγκέντρωσε σε μία έκδοση μονόπρακτα έργα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη ανέβει στη σκηνή σε σκηνοθεσία: Ρούλας Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Έρσης Βασιλικιώτη (Θέατρο των Καιρών) και Προμηθέα Αλειφερόπουλου (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).