«Έφαγε» τα λεφτά

ΑΤΜ 1

Έφαγε τα λεφτά κι όταν λέμε τα έφαγε, τα κατάπιε στην κυριολεξία. Το έκανε ΑΤΜ τράπεζας.  Όχι στην Κηφισιά, λίγο πιο πέρα. Αφού δέχτηκε μια χαρά την κατάθεση, άνοιξε το στόμα της η θυρίδα δέχτηκε τα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια το σφάλισε, βγάζοντας το  μήνυμα «Η κατάθεση δεν είναι εφικτή».

Κι από εκεί και πέρα σιωπή. Μεγάλη σιωπή. Διότι το τηλέφωνο 24ωρης εξυπηρέτηση που αναγραφόταν φωτεινό στο ΑΤΜ, δεν θεωρεί ότι η 24ωρη εξυπηρέτηση καλύπτει την Κυριακή. Και από ό,τι φαίνεται γενικά η 24ωρη εξυπηρέτηση αφορά συγκεκριμένες μόνο ώρες.

Και κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι τα χρήματα θα βρεθούν όταν ανοίξει το κατάστημα. Εικάζουν μόνο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν κάποιος δεν ανατινάξει το μηχάνημα το βράδυ. Αν όπως άνοιξε για σένα η θυρίδα για να βάλεις χρήματα, δεν ανοίξει και για κάποιον άλλο και βρει χαρούμενος ήδη χρήματα μέσα. Μάλλον, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Περίμενε. Τη Δευτέρα.

Και στη σύντομη περιπέτειά μας, όπου εκ των συνθηκών βροχής και lockdown δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε και με πολλούς ανθρώπους,  μιλήσαμε με τέσσερις που τους είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Στον ένα από αυτούς, στο ίδιο μηχάνημα.

Πριν λοιπόν σκεφτείτε να εμπιστευτείτε τα χρήματά σας σε ένα ΑΤΜ, πάρτε πρώτα το τηλέφωνο 24ωρης εξυπηρέτησης. Να δείτε πρώτα από όλα αν τουλάχιστον αυτό λειτουργεί. Αν λειτουργεί αυτό, ίσως έχετε ελπίδες και για τα υπόλοιπα.

 

Έρικα Αθανασίου

Σημείωση: Ανάμεσα στις προσπάθειες για επικοινωνία, προσπαθήσαμε και ηλεκτρονικά. Υπάρχει υπηρεσία καταγραφής παραπόνων.  Η δική μας αναφορά πήρε τον αριθμό 309.151. Ελπίζουμε το νούμερο να αναφέρεται από την ίδρυση της τράπεζας,  αν και έτσι παραμένει ένα μάλλον ανησυχητικό νούμερο, εκτός αν έχουν κάποια περίεργη κωδικοποίηση.  Μας καθησύχασε όμως  το συνοδευτικό.
«Η γνώμη σας αποτελεί τον οδηγό για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.»

Θα σας κρατάμε ενήμερους για το πότε θα είναι αυτό.

Σημείωση 2: Τον Φεβρουάριο του 2019, μηχάνημα του ΗΣΑΠ «έφαγε» τα χρήματα χωρίς να δώσει εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών.  Και εκεί μας ευχαρίστησαν που μπήκαμε στον κόπο να παραπονεθούμε και ακόμα περιμένουμε.  Σε τελευταία επικοινωνία στον σταθμό του Συντάγματος, τον μόνο που εξυπηρετεί, μάθαμε ότι επειδή υπήρχαν πολλά παρόμοια περιστατικά είναι λίγο δύσκολη η διαχείρισή τους.

Πόσο ασφαλείς είναι άραγε οι συναλλαγές μας με μηχανήματα; Η Αστυνομία πάντως αρνήθηκε να καταγράψει το γεγονός της τράπεζας ως κλοπή.  Δεν υπήρχε δόλος.  Το να αφήνεις μηχανήματα να κλέβουν ανθρώπους είναι απλή αμέλεια.