Έκθεση Φωτογραφίας «Στην Πόλη»

ekthesi-stin-poli

“Η  έκθεση , «στην πόλη» έχει μια γερή δόση ρεαλισμού. Οι φωτογραφίες από τους 5  καλλιτέχνες ξυπνούν τον σύγχρονο στοχασμό  πάνω στην φύση της φωτογραφικής εικόνας, πάνω στην σχέση της φωτογραφίας και της μνήμης. Η φωτογραφία ιδωμένη ως φωτογραφική τεκμηρίωση είναι πρωτίστως ένα κατασκεύασμα πολλών διαφορετικών πολιτισμικών παραγόντων. Η αντίδραση του φωτογράφου μπροστά στην προοπτική της συρρίκνωσης της μνήμης με θέμα τις κοινωνικές διαφορές , τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τους τρόπους  διαχείρισης της φωτογραφικής εμπειρίας μας ταξιδεύει με το βλέμμα των δημιουργών  Βασίλη Βλασσά, Μαρκέλλα Μιχαλάκη, Ιωάννη Βλασσά, Αικατερίνη Κορωναίου και φυσικά το δικό μου.

Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς, Καθηγητής  φωτοειδησεογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής”

Από  9 Μαΐου έως  13 Μαΐου 2022, παρουσιάζεται στο χώρο Τέχνης & Πολιτισμού του Ιωνικού Συνδέσμου στην Νέα Ιωνία Αττικής η Έκθεση Φωτογραφίας «στην Πόλη»,με τη σκονισμένη από τους αιώνες ανθρώπινη μνήμη. 40 έργα, 5 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, σε σύλληψη μιας ιδέας του Δρ. Γρηγόρη Βλασσά καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής . Ιδέα που του γεννήθηκε από την επιθυμία του να αποτυπωθεί φωτογραφικά μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνομιλία ανάμεσα σε διαφορετικούς καλλιτέχνες ως έκφραση αυτού που αισθανόμαστε  οι περισσότεροι Έλληνες όταν  επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη, «την  Πόλη».

Την  επιμέλεια της έκθεσης έχει ο λογοτέχνης Γιάννης Βέλλης.

( Οι συμμετέχοντες  είναι καλλιτέχνες που με τα έργα τους συνομιλούν με το  παρόν του παρελθόντος μας,  μέσα από  μια  χειραγώγηση των αναμνήσεων και ιδωμένη  ως συνέχεια του νήματος της ιστορίας.

«Βλέπουμε τις φωτογραφίες μας ως ένα τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας και όχι ως μία απλή καταγραφή.  Οι φωτογραφίες αποτελούν τον τρόπο έκφρασης μας μέσα στο χωρόχρονο χωρικά, χρονικά, εννοιακά, αναδεικνύοντας  ρωγμές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές που μας κάνουν  να βλέπουμε και να αισθανόμαστε διαφορετικά  τα δρώμενα γύρω μας» μας είπε ο Γρηγόρης Βλασσάς.pr;osklisi-stin-poli

Στην έκθεση συμμετέχουν οι δημιουργοί: Βλασσάς Γρηγόρης , Αικατερίνη Κορωναίου, Βασίλης Βλασσάς, Μαρκέλλα Μιχαλάκη, Βλασσάς Ιωάννης

Οι συμμετέχοντες στην  έκθεση επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη   με στόχο να συγκροτήσουν  τη δική τους φωτογραφική κατάθεση για τον τόπο και τους ανθρώπους της. Εδώ ο “μύθος της Ρωμιοσύνης”, τους  διαπερνά. Στη ματιά τους, η Αγία Σοφία και τα άλλα  επιβλητικά  αρχιτεκτονήματα ζωντανεύουν το μεγαλείο του Βυζαντίου, ενώ η ζωή των κατοίκων και οι ασχολίες τους, ανακαλούν  στη μνήμη τους τους αγώνες του Έθνους, τότε που διαφυλάσσονταν  οι αξίες του Ελληνισμού.

Ο επιμελητής της έκθεσης: Γιάννης Βέλλης