Ένας Ναπολιτάνος γιατρός στη Βόρεια Ιταλία τα βάζει με τον  #κορωνοϊό

Enrico-rosselillo1-stoli

Συνέντευξη με τον Enrico Russolillo

 

Καρδιολόγος και μουσικόφιλος, ο Enrico Russolillo, γιατρός στη Νάπολη, από την 1η Απριλίου είναι εθελοντικά στο Τορίνο για να βοηθήσει την τραγική κατάσταση στην Βόρειο Ιταλία. Φίλος της Κηφισιάς, αφού έχει έρθει τρεις φορές για να παρακολουθήσει τις «Εαρινές Μελωδίες» στην Κηφισιά που διοργανώνει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» αλλά και στην Αγριά Βόλου για το εκεί μουσικό φεστιβάλ «Ευμέλεια» που οργανώνεται από το Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη. Προσωπικός φίλος της οικογένειας Βιανέλλο, με τη μεσολάβηση του Βενετσιάνου Κηφισιώτη, Φραντσέσκο Βιανέλλο, δέχτηκε να μοιραστεί την εμπειρία του με τους αναγνώστες μας. Ευχαριστούμε την Κατερίνα Πορφυρογένη για τη μετάφραση.

 

  • Τι δουλειά σας έχει ανατεθεί; Ποιο έργο θα αναλάβετε;

Έχω ενταχθεί σε μια μονάδα που στήθηκε σε συνθήκες συναγερμού για να αντιμετωπιστεί το κύμα ασθενών με πνευμονία από κορωνοϊό. Πρόκειται γενικά για ασθενείς με προϋπάρχοντα νοσήματα ή ηλικιωμένους, όπου ο ιός επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση. Υπάρχουν όμως και νεότερα άτομα με την ίδια διάγνωση. Στη μονάδα εργάζονται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά μόνο τρεις καρδιολόγοι, που κι αυτοί μαθαίνουν σταδιακά, γι’ αυτό κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

 

  • Παρότι νότιος πάτε να βοηθήσετε στον Βορρά κι αυτό εθελοντικά.  Τι σας ωθεί να το κάνετε;

enrico-rossellillo2-kinitoΛόγω της έλλειψης γιατρών, στις 21 Μαρτίου (μέρα των γενεθλίων μου) η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε αίτημα για 300 γιατρούς εθελοντές, όπως οι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, στο οποίο απάντησαν 7.900 γιατροί από όλη την Ιταλία, που στη δύσκολη κατάσταση αποδείχτηκε ενωμένη.

Πολλοί απ’ αυτούς προέρχονται από το Νότο. Κουβεντιάζοντας μαζί τους, κατάλαβα ότι βασικά δύο ειδών λόγοι τους ώθησαν να έρθουν. Ο πρώτος «υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, θα πάω γιατί είμαι γιατρός », ο δεύτερος «πηγαίνω για να καταλάβω από κοντά τι συμβαίνει. Προετοιμάζομαι για τα χειρότερα έτσι και ο ιός φτάσει στο Νότο.»

 

  • Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε για τη δική σας υγεία τη μετάβασή σας σε περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού;

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος εδώ, αλλά το γεγονός ότι το συνειδητοποιούμε μας κάνει πιο προσεκτικούς, έτοιμους να πάρουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

 

  • Γιατί θεωρείτε ότι στην Ιταλία και ειδικά στον Βορρά υπήρξαν τόσα θύματα της ασθένειας;  Στον νότο θεωρείτε υπεύθυνους τους βορειοϊταλούς για την ασθένεια;

Εδώ όλα ξέσπασαν πάρα πολύ γρήγορα: τα νοσοκομεία και οι γιατροί σε όλη την Ιταλία δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν ένα νόσημα τόσο ύπουλα μεταδοτικό. Όταν το κατάλαβαν, οι τοπικές αρχές δεν αντέδρασαν εγκαίρως, σε πολλές περιπτώσεις παρεμπόδισαν κιόλας τη λήψη έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου. Μέσα σε λίγες μέρες ο ιός χτύπησε πρώτα τις δομές όπου φιλοξενούνται πολλά άτομα, ιδιαίτερα αυτές για τους πιο αδύναμους, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και οίκους ευγηρίας.

 

  • Το Σύστημα Υγείας της Ιταλίας αντιμετώπιζε προβλήματα πριν την εμφάνιση του ιού;

Στο Νότο εκείνο που μας φοβίζει είναι μόνο η ενδεχόμενη εξάπλωση της επιδημίας, έχοντας υπόψη ότι οι υγειονομικές δομές μας υστερούν σε αριθμό και σε εξοπλισμό, σε σχέση με αυτές του Βορρά.

Το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ιταλία αφορά κυρίως τον κατακερματισμό του σε 20 περιφερειακά υγειονομικά κέντρα, αρκετά ανομοιόμορφα μεταξύ τους, και το γεγονός ότι δίνεται προτεραιότητα στις συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές. Αυτό αφαιρεί κονδύλια από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία όμως θα κληθούν να διαχειριστούν επείγουσες καταστάσεις.

  • enrico-rosselillo4-gataΕίσαστε διευθυντής νοσοκομείου στη Νάπολη. Θεωρείτε ότι ο Νότος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει τις επόμενες εβδομάδες και ότι ο Βορράς εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από όποιον μπορεί να βοηθήσει;

Είμαι υπεύθυνος μονάδας Επεμβατικής Καρδιολογίας στεφανιαίων νοσημάτων. Θέλω να πιστεύω ότι στο Νότο, όπου προετοιμαζόμαστε γρήγορα, θα αποφύγουμε την εκατόμβη της Λομβαρδίας. Και θα ήθελα να είμαι καλός προφήτης ότι η επιδημία στο Βορρά σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσει να υποχωρεί. Όμως ο ιός θα παραμείνει ενδημικός και  θα πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση, κοινωνική και υγειονομική, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο.

 

  • Σήμερα γίνεται άμεσα διάγνωση για όποιον νομίζει ότι νοσεί από κορωνοϊό;   Δίνεται κάποια θεραπεία;

Κάθε μέρα γίνονται δοκιμές με καινούργιες θεραπείες, κάποιες απ’ αυτές χρησιμοποιούνται πια ευρύτερα, όμως η θεραπεία του #SARS-COVID 19 δεν βρέθηκε ακόμη.

 

  • Μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι του χρόνου θα εμφανιστεί κάποια παρόμοια ασθένεια, μετάλλαξη του ιού ή άλλο, όπου πάλι θα πρέπει να ανακαλυφθεί για αυτήν  φάρμακο και πρόληψη;

Ο Covid 19 διδάσκει σε όλους, και θυμίζει στους ειδικούς, ότι οι μεταλλάξεις των μικροοργανισμών είναι συνεχείς και είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε  νέο παθογόνο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να είμαστε προετοιμασμένοι, ψυχολογικά και ως προς τις δομές.

 

  • Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία από τη συνεχόμενη καραντίνα; Ψυχικές διαταραχές, φαινόμενα ακραίας φτώχειας, ασιτία για άτομα που δεν έχουν κάποιον να τα φροντίσει;

enrico-rosellillo3-timoniΗ παρατεταμένη καραντίνα (όρος και έννοια βενετσιάνικης προέλευσης) δημιουργεί αναστάτωση σε μακρο – και σε μικρο -οικονομικό επίπεδο. Πολλοί επιχειρηματίες και πολλές οικογένειες ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον τρόπο να τους παρέχει βοήθεια αλλά πρέπει να το κάνει άμεσα.

Σ’ αυτά προστίθεται και ο φόβος του ιού και οι συνέπειες του παρατεταμένου εγκλεισμού. Στη χώρα μας πολλοί ψυχολόγοι, μεταξύ τους και ο γιος μου, προσφέρουν ήδη δωρεάν θεραπείες μέσω skype.

  • Υπάρχει εμπιστοσύνη από τους πολίτες στην Κυβέρνηση;

Μέχρι σήμερα ο κόσμος ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης και δείχνει να την εμπιστεύεται.

Ο φόβος όμως είναι μήπως οι άνθρωποι, αντιμέτωποι με την πείνα, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους.