Εορταστικές … χάρτινες αποδράσεις

christmas-tree-book
Επιμέλεια Έρικα Αθανασίου
Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα ό,τι πρέπει. Ό,τι πρέπει για τα εορταστικά πρωινά στο κρεβάτι, όπου δεν χρειάζεται να σηκωθείς νωρίς για να τρέξεις για δουλειά, ό,τι πρέπει για τα τεμπέλικα μεσημέρια στο σπίτι, ό,τι πρέπει για οποιαδήποτε ώρα στον καναπέ, περιμένοντας να έρθει η ώρα για κάποια γιορτινή δραστηριότητα.  Και φυσικά είναι πάντα ό,τι πρέπει για δώρο. Μερικές προτάσεις λοιπόν για ξεχωριστές ιστορίες.
Ανακαλύπτοντας Στιγμές

stigmes1Δεν θα πέσουμε στο κλισέ να πούμε «Μία εικόνα, 1.000 λέξεις», οι εικόνες όμως έχουν τον δικό τους τρόπο να διηγούνται ιστορίες.  Παίζουν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Ο κάθε άνθρωπος θα αποτυπώσει με διαφορετικό τρόπο το ίδιο στιγμιότυπο, αφήνοντας τους θεατές να δουν μέσα από τη δική του ματιά.

Η Βιβή Δασκαλοπούλου μας αποκαλύπτει τις δικές της στιγμές μέσα από το φωτογραφικό βιβλίο της «Αποκαλύπτοντας στιγμές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος».  Στιγμιότυπα που μετράνε τον χρόνο με τον δικό τους ρυθμό, με μέσο τη φωτογραφική κάμερα. Εικόνες που απομονώνουν στιγμές του χρόνου, δημιουργώντας διαφορετικά συναισθήματα και αφήνοντάς μας να τα μετατρέψουμε σε χιλιάδες λέξεις και σκέψεις.

Τρωική Ραψωδία

rapswdia1Υπάρχει λόγος να ξαναδιαβάσουμε για τον Τρωικό Πόλεμο; Διαβάσαμε στο σχολείο και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.  Ο Μιχάλης Σπέγγος μέσα από το βιβλίο του «Τρωική Ραψωδία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίμετρο», μας πείθει ότι υπάρχει, ειδικά όταν ο αφηγητής προέρχεται από την άλλη πλευρά, την πλευρά των Τρώων.

Προϊόν μυθοπλασίας το βιβλίο αλλά βασίζεται στην έρευνα ιστορικών στοιχείων από τον συγγραφέα πολλών χρόνων και πολλών βιβλίων που υπάρχουν για τον Τρωικό Πόλεμο.  Εξάλλου τα έπη του Ομήρου, καλύπτουν ορισμένες μόνο πτυχές και χρονικές περιόδους του Τρωικού Πολέμου.

Με έμφαση στην  ανάμειξη των θεών γνωρίζουμε τα περισσότερα για τον πόλεμο αυτό, όπου η Αφροδίτη, η Αθηνά ή η Άρτεμις εμπλέκονται με τον τρόπο τους στην εξέλιξη των γεγονότων. Έχει λοιπόν ξεχωριστό ενδιαφέρον να δούμε πώς και γιατί εξελίχθηκαν έτσι τα γεγονότα, αν θεοί δεν υπάρχουν, όπως υποψιάζεται, παρότι μάντης ο αφηγητής.

Ο Μιχάλης Σπέγγος καταφέρνει να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία για μια ιστορία που νομίζουμε ότι ξέρουμε.

Ημερολόγιο 2024

imerologio_20241Ευαισθητοποιημένο κοινωνικά το PEN Greece, μέλος του PEN International,  διεθνή οργανισμό για την προώθηση της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης,  κυκλοφόρησε το ημερολόγιο για το 2024 με κείμενα μελών του, με θέμα «Εξάλειψη των Προκαταλήψεων», με τη συμβολή των εκδόσεων «Αγγελάκη».

Η ευχή για μια νέα χρονιά, γόνιμη, ευτυχή, μια χρονιά αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και δημιουργικότητας σε προσωπικό, οικογενειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα ημερολόγιο που στις σελίδες του, ανάμεσα στις σημειώσεις σας, μπορείτε να διαβάσετε για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς προκαταλήψεις.

Ο Βοτανολόγος
votanologos1

Μερικές ιστορίες δεν μπορείς να τις αφήσεις μέχρι να μάθεις τις έγινε. Μερικοί ήρωες σε τραβάνε τόσο που θα ήθελες να τους γνωρίσεις, έστω κι αν δεν θα άντεχες να κάνεις για πολύ παρέα μαζί τους. Ο Πόου και η Μπράντσο είναι δύο ήρωες του M.W. Craven, που εξιχνιάζουν εγκλήματα, ενώ συγχρόνως δοκιμάζουν τα νεύρα ο ένας του άλλου.  Στο βιβλίο «Ο Βοτανολόγος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με ένα αλλά περισσότερα μυστήρια κλειστού δωματίου. Πώς άραγε καταφέρνει ο δολοφόνος, να δολοφονεί τα θύματά του, έχοντάς τα μάλιστα προειδοποιήσει και χωρίς να φαίνεται κάποια ορατή δίοδος προσέγγισης και διαφυγής;

Ένας δολοφόνος που γίνεται εύκολα συμπαθής στο κοινό, αφού τα θύματα που επιλέγει είναι δημόσια άτομα, ιδιαίτερα απεχθή, όπως ρατσιστές και διεφθαρμένοι πολιτικοί. Τους αξίζει άραγε να πεθάνουν, όπως ισχυρίζεται ο δολοφόνος και όσοι φοράνε μπλουζάκια με μηνύματα που τον υποστηρίζουν;

Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι

apaisioi1Ένα πολιτικό μυθιστόρημα, όπως πρέπει να είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα, σύμφωνε με την κριτική του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου, είναι το μυθιστόρημα του Γιάννη Μόσχου «Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».  Ο συγγραφέας κινείται μεταξύ του 1967 και του 1975, καθώς διηγείται μια ιστορία με βασανιστές, αστυνομικούς, πολιτικούς, έμπορους και αγρότες. Ένα σκάνδαλο που θα δοκιμάσει τις αντοχές του υποβαθμισμένου υπομοίραρχου που θα αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του νομάρχη Μαγνησίας.  Ένα μυθιστόρημα για την κατάχρηση της εξουσίας, το μίσος ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, που θέτει τον προβληματισμό «Σε έναν κόσμο όπου οι λύκοι φυλούν τα πρόβατα, τι πρέπει να κάνει ο αδικημένος για να βρει δικαιοσύνη;»

Χρήσιμοι Ηλίθιοι

chrisimoi-ilithioi1Και ο μόνο ο τίτλος σε προδιαθέτει να το διαβάσεις. Υπάρχουν άραγε χρήσιμοι ηλίθιοι; Στο ερώτημα απαντάει ο Άντυ Βρόσγος, μέσα από το βιβλίο του που κυκλοφορεί σε εκδόσεις «Κύφαντα». Μια περίεργη διάρρηξη λαμβάνει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη. Η λεία είναι τρεις πίνακες. Ο ένας είναι του Πικάσο, ιδιαίτερα μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τη χώρα. Οι άλλοι δύο του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν και του Ιταλού ΓκουλιέλμοΚάτσα. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση, αλλά για καιρό οι έρευνες τελματώνουν.

Όχι, αυτό δεν είναι μυθοπλασία. Η διάρρηξη συνέβη τον Ιανουάριο του 2012 και ο Τύπος την χαρακτήρισε «κλοπή του αιώνα». Τον πίνακα του Πικάσο, το «Κεφάλι γυναίκας», το χάρισε ο σπουδαίος ζωγράφος στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πίνακας βρέθηκε το 2021, δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, με εξίσου περίεργο τρόπο με την εξαφάνισή του. Αλλά, τελικά, η πραγματικότητα αποδείχτηκε πιο πεζή από τη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας βασιζόμενος στο γεγονός της διάρρηξης στήνει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αξιώσεων. Γιατί έγινε η κλοπή; Ποιοι την έκαναν; Ποιος κρύβεται από πίσω; Και, τέλος πάντων, υπάρχουν στην ιστορία κάποιοι ηλίθιοι που αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμοι;

Ένα καταιγιστικό, ανατρεπτικό, πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα με δεμένους χαρακτήρες, σε φόντο που εναλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κινούμενη άμμο. Ένα σύνθετο σκηνικό με τους ήρωες και την ιστορία να κινούνται στη σφαίρα του ατομικού, ερωτικού, κοινωνικού και παράλληλα πολιτικού.

KAIRLOV

kairlov«Είμαι η Αναστασία Ιβάνοβνα Κορλόφσκι. Η μεγάλη δούκισσα της Λευκορωσίας. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του αρχιδούκα Ιβάν ΙγκνάτιεβιτςΚορλόφσκι και της ΕλιζαβέταΑλεξάντροβνα της οικογένειας των Μαξίμοφ.Και αυτή είναι η πραγματική μου ιστορία».

Έτσι συστήνεται η ηρωίδα του επί μακρόν εξαντλημένου μυθιστροήματος της Πέμης Γκανά, KAIRLOV, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε σε νέα, ανανεωμένη έκδοση από τις Εκδόσεις «Κύφαντα». Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, μια ιστορία σε γλώσσα ρέουσα, που διαδραματίζεται στην απέραντη τσαρική ρωσική αυτοκρατορία – στην Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Μινσκ, το Μπόντμπε της Γεωργίας. Οι χαρακτήρες λεπτομερώς σκιαγραφημένοι και η ατμόσφαιρα της περιόδου αποδίδεται πιστά και με ζωντάνια: οι δεξιώσεις, τα τραγούδια, τα ρούχα, τα έπιπλα, τα φαγητά, αλλά και η φτώχια, οι αντιπαλότητες, οι συνομωσίες, όλα μας μεταφέρουν σε εκείνη τη ρομαντική και συνάμα σκληρή εποχή.

Ο Κάιρλοφ είναι ο πατρογονικός πύργος της οικογένειας Κορλόφσκι, δουκών της Λευκορωσίας. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας Ιβάνοβνας Κορλόφσκι και της οικογένειάς της. Ίντριγκες και πάθη, μίση, φιλίες και έρωτες συνταράσσουν τόσο τον οικογενειακό πύργο στο Μινσκ, όσο και την πρωτεύουσα της χώρας, την Αγία Πετρούπολη, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περίοδο αλλαγών στη αυτοκρατορία και με την οκτωβριανή επανάσταση να μην απέχει πολύ. Το τέλος της ιστορίας ανατρεπτικό και απρόσμενο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Hellenic_Trilogy1Η ιστορία είναι πάντα επίκαιρη και οι εκδόσεις Historical Quest μας το υπενθυμίζουν. «…Μια εξαιρετική προσθήκη στα όσα έως σήμερα γνωρίζουμε για τη σκοτεινή μεταιχμιακή εποχή Κατοχής-Απελευθέρωσης-Εμφύλιου προσφέρει η έκδοση της μαρτυρίας του Βρετανού αξιωματικού Wilfred Byford-Jones με τίτλο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΕΠΛΝΑΣΤΑΣΗ» αναφέρει ο Δρ. Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος γράφει και εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο. Εισαγωγικά σημειώματα γράφουν επίσης ο Κώστας Γουλιάμος, τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο βουλευτής, Διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο συγγραφέας αφηγείται συγκλονιστικά περιστατικά της Αντίστασης και της Κατοχής, περιγράφει την κατακλυσμιαία χαρά της Απελευθέρωσης, επιφυλάσσεται για το τι μέλει γενέσθαι εξαιτίας της υποβόσκουσας αντιπαράθεσης με το Ε.Α.Μ. και τον Ε.Λ.Α.Σ.
Παρών στην Πλατεία Συντάγματος τη Ματωμένη Κυριακή της 3ης Δεκεμβρίου 1944, παρακολουθεί και καταγράφει συγκλονισμένος το ξέσπασμα βίας, κουβαλά ένα τραυματισμένο κορίτσι.

Τα χρόνια με τη Μάρθα

matha1Ένα «σαγηνευτικό», όπως έχει χαρακτηριστεί βιβλίο είναι το βιβλίο του Μάρτιν Κόρντιτς «Τα χρόνια με τη Μάρθα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΨΜ». Με όχημα ένα παράταιρο ζευγάρι σε μια παράταιρη κοινωνία η συγγραφέας σκιαγραφεί όλα όσα συνιστούν τη Γερμανία ως «χώρα υποδοχής μεταναστών». Μόλις 15 χρονών ο Ζέλικο θα ερωτευτεί την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊλδεβέργης, Μάρθα, η οποία θα του ανοίξει την πόρτα για έναν διαφορετικό κόσμό.

 

Λίλη

lily1Μια αναντικατάστατη παρέα για τα παιδιά είναι η «Λίλη» της Παναγιώτας Μπαλινάκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Mandanna Editions».  Αυτό αναφέρει στην κριτική της η φιλόλογος, επιμελήτρια κειμένων, Φωτεινή Γονιδάκη και συνεχίζει: «Όσοι από εμάς είχαμε την χαρά να μεγαλώσουμε με μία… ουρά να τριγυρίζει ανάμεσα στα πόδια μας, γνωρίζουμε καλά πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει ένας σκύλος στη ζωή ενός παιδιού. Η συμβίωσή τους κάτω από την ίδια στέγη, μπορεί να γίνει η αφορμή για μία μοναδική, μακροχρόνια φιλία, μέσα από την οποία το παιδί θα μάθει τι σημασία του “Νοιάζομαι για κάποιον” και είμαι υπεύθυνος για αυτόν».

Αναντικατάστατη παρέα και ένα καλό βιβλίο.  Με παρέα τις σελίδες του βιβλίου  «Λίλη» μαθαίνουμε την αξία της φιλίας με έναν τετράποδο σύντροφο.

Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος και το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

makripogonatosΜπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Μα φυσικά μπορεί μας λέει ο Αιμιλία Εμμανουήλ μέσα από το βιβλίο της «Ο Βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος και το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» σε εικονογράφηση Αποστόλη Ιωάννου.

Έτσι λοιπόν ξεκινάει μια ιστορία για την ελευθερία και μια και οι πιο ωραίες ιστορίες έχουν πρωταγωνιστές βασιλιάδες, βασίλισσες, πρίγκιπες… θα έχει κι από αυτούς. Θα είναι όμως οι καλοί της ιστορίας; Μια δεξιοτεχνική αφήγηση για την κατάκτηση της ελευθερίας που παραμένει η πιο σημαντική πρωταγωνίστρια. Ένα βιβλίο που συνεχίζει και μετά το τέλος της ιστορίας με εύπεπτες πληροφορίες και δραστηριότητες για παιδιά, που σχετίζονται με το Σύνταγμα και το πολίτευμα στη χώρα μας.

Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ γράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας

averwfΑπό τις εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων εκδόθηκε το βιβλίο «Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα» με συγγραφέα τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος υπηρέτησε και την Κηφισιά ως δήμαρχος 1996 -1999.   Οι Κηφισιώτες θυμούνται τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα να κατεβαίνει πεζός την Δηληγιάννη και την πλατεία της Κηφισιάς κάθε πρωί, όπου τον περίμενε το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο για να τον πάει στο Υπουργείο.

Απόσπασμα από την κριτική βιβλίου όπως δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2023 στο https://diastixo.gr/ από την κριτικό λογοτεχνίας Τούλα Ρεπαπή

«Ο συγγραφέας με πολυτονική γραφή δίνει αίγλη στην αφήγησή του, αυτή η οποία αρμόζει και στο πρόσωπο για το οποίο μας μιλά. Μέσα στο πλαίσιο αγάπης και σεβασμού προς την προσωπικότητα και το μεγαλείο του ανδρός, με ήπιων τόνων αφήγηση εστιάζει στα πολλά πρόσωπά του, δείχνοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία τα οποία αποτέλεσαν αυτήν την τόσο εμπνευσμένη, δυναμική και σεμνή προσωπικότητα. Πολλοί είδαν τη λάμψη της χωρίς να έχουν δει το πραγματικό μέγεθός της και χωρίς να γνωρίζουν όλα όσα τη συνέθεταν. Τώρα, ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, με τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και του έμπειρου πολιτικού και του συγγραφέα, καταθέτει στον επί είκοσι χρόνια μέντορά του έναν γραπτό ύστατο φόρο τιμής, υπενθυμίζοντας στους παλαιότερους την ιστορική του συνεισφορά σε σημαντικά γεγονότα της Ελλάδας και κάνοντάς τον ταυτόχρονα γνωστόν στους νεότερους.

Ο συγγραφέας αφηγείται με σεμνότητα και δίνει ζωντάνια στην εξιστόρησή του παρεμβάλλοντας και τις δικές του τοποθετήσεις, δημιουργώντας ένα πλαίσιο παράλληλης αφήγησης. Αν και εστιάζει αλλού το φως της αφήγησής του, λάμπει κι ο ίδιος από το ήθος της γραφής του. Ταυτόχρονα, γίνονται ευδιάκριτες και οι επιρροές τις οποίες δέχτηκε από την παρουσία του δίπλα στα «έργα και ημέρες» του μέντορά του. Με την εξιστόρησή του ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει και τον ίδιο, δικαιώνοντας τον αείμνηστο Αβέρωφ που του ανέθεσε, όχι μόνο τη θέση του ιδιαίτερου γραμματέα του πολιτικού του γραφείου, αλλά και τη θέση του έμπιστου ανθρώπου με τον οποίο πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του. Τον θεωρούσε και σαν «τον πολυπόθητο γιο που ποτέ δεν απέκτησε». Κι ο συγγραφέας τον θεωρούσε σαν τον πατέρα, που τού διεύρυνε τα ιδεώδη και τις αξίες της ζωής και τον ώθησε, από νεαρό φοιτητή της Νομικής, στην τέχνη της πολιτικής και όχι στο μάρκετινγκ και την τεχνολογία της. Όντας ποτισμένος ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας από το όραμα και τις αξίες του μέντορά του, ακολούθησε τα βήματά του στη ζωή και την πολιτική του σταδιοδρομία.

Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα είναι ένα βιβλίο παρακαταθήκη για την πολιτική, η οποία στάθηκε κι η μοίρα του ανδρός. Στις μέρες μας, με την κρίση αξιών που περνά ο δημόσιος βίος, όπου ακούγονται «θρίαμβοι για το μηδέν και για το κάτι», το βιβλίο του Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα έχει ένα επιπλέον νόημα, μια παραίνεση: Παραδειγματιστείτε από τις αξίες του ανδρός και κάνετε τέχνη πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και όχι μάρκετινγκ της πολιτικής».

 Ένα βιβλίο με όραμα

orama1Το βιβλίο του συγγραφέα Χρίστου Αλεξόπουλου «ΟΡΑΜΑ HELLAS: 1821 – 2040» παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κηφισιάς, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για έναν οραματιστή συγγραφέα και ενεργό πολίτη που τιμά την πόλη.

Ανάμεσα στου ομιλητές ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, εικαστικός Χρήστος Κονταρούδης, που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, ενώ την αίθουσα του Πολιτιστικού κοσμούσαν έργα του.  Οι ομιλίες άρχισαν με την εισήγηση του επίτιμου καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Plymouth U.K. Γεωργίου Μούρτου, συνέχισε ο  εκδότης της εφημερίδας «Αμαρυσία» Χρήστος Ζαγκλής, ακολούθησε ο  Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, περιγράφοντας  συνοπτικά το τρίπτυχο των τριών μεγάλων ιδεών -γεωπολιτική, πολιτισμική, συμβολική- του οράματος του Hellas εν όψει της 100ης επετείου του «ΟΧΙ» το 2040.