Γιορτή στο παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού 13-14 Σεπτεμβρίου, στο Πανόραμα

timios stayros1

– γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Ο μοναδικός Ι.Ν. επ’ονόματι του Τιμίου Σταυρού στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς βρίσκεται στην οδό Αγίων Αναργύρων και Τιμίου Σταυρού, δίπλα στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» (Καλυφτάκι, Κηφισιά).

Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως και φέτος,  εορτάζουμε οι πιστοί πανηγυρικά την Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

  1. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14/09/335.
  2. Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη στις 14/09/629, όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Αναλυτικά το Εορταστικό Πρόγραμμα του Παρεκκλησίου:timios stayros1

  • Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, κ.κ. Κυρίλλου και Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού (εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιστρέψουν)
  • Και Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 07.30 π.μ. θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία καθώς και η Τελετή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και θα παραμείνει ανοιχτός ο ναός καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για προσκύνημα.

Τέλος, ο Ι. Ν. Αγίας Τριάδας, Κηφισιάς μας ενημερώνει πως στις 17 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 10.30 π.μ. – 13.00, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία