Ο γητευτής με το φλάουτο

Marc Grauwels
Ο Marc Grauwels με το φλαούτο του στο όμορφο μπαλκόνι

Φύλλο δεν κουνιόταν στην δροσερή κηφισιώτικη αυλή, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου. Μαγεμένοι από τους μελωδικούς ήχους του φλάουτου οι ακροατές του μεγάλου Βέλγου φλαουτίστα Marc Grauwels, τον ακολουθούσαν στο μουσικό ταξίδι. Η αρχή έγινε με την όμορφη πόλη του Μίκη Θεοδωράκη εκτός προγράμματος, τιμή στην μνήμη του παγκόσμιου μουσουργού και ακολούθησε το ρεπερτόριό του καλλιτέχνη.

kosmos-flaouro1

Τρείς ημέρες οι υπεύθυνοι για την μοναδική συναυλία του Βέλγου μουσικού, ο  οποίος ήταν περαστικός από την Αθήνα, ενημερωνόντουσαν στημένοι μπροστά από το κομπιούτερ, για να δουν αν θα μπορέσουν να την πραγματοποιήσουν, όπως εκμυστηρεύθηκε ο πρόεδρος των «Φίλων της Ορχήστρας Ποκίλης Μουσικής Κηφισιάς», Φραντσέσκο Βιανέλλο.  Και ο καιρός μας έκανε τη χάρη, η φθινοπωρινή βροχούλα το μεσημέρι σταμάτησε και το απόγευμα όλα ήταν μια χαρά, απλά με λίγη δροσούλα.

frantsesko-varsos1
Ο Γιώργος Βάρσος, ο Φραντσέσκο Βιανέλλο και η Nina Algoet
giorgos-varsos
Ο οικοδεσπότης Γιώργος Βάρσος
Nina Algoet2
Η κα Πρέσβης του Βελγίου Françoise Gustin

 

Ο οικοδεσπότης Γιώργος Βάρσος είχε ετοιμάσει τον όμορφο κήπο του να υποδεχθεί με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα τους φίλους της μουσικής. Η κυρία Πρέσβης του Βελγίου,  Françoise Gustin, παρέλαβε από το Δήμαρχο της Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, το λεύκωμα της Κηφισιάς, σαν αναμνηστικό για την σημαντική κίνηση να προτείνει στον σύλλογο της πόλης μας «Οι φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» τη διοργάνωση αυτού του κονσέρτου για σόλο φλάουτο με τον διάσημο καλλιτέχνη.

, Nina Algoet
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς δίνει το λεύκωμα της Κηφισιάς στην κα Πρέσβη του Βελγίου,, Françoise Gustin

Οι φιλοφρονήσεις που ανταλλάχτηκαν στην αρχή της συναυλίας είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Βάρσος αναφέρθηκε στην αρχαίγονη φιλία των δύο λαών από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, πριν 200 χρόνια. Έκανε υπόμνηση για τον πρώτο πρέσβη ξένης χώρας που διαπιστεύτηκε στην Ελλάδα, τον Βέλγο ευπατρίδη Benjamin Mary, ο οποίος και φιλοτέχνησε μορφές των ηρώων της επανάστασης.

Η ώρα του Marc Grauwels έφτασε, ο οποίος ακολούθησε την προτροπή της κας Πρέσβη  «ας ακούσουμε μουσική». Με φόντο το κηφισιώτικο αρχοντικό, πάνω στο μπαλκόνι, ξεδίπλωσε το ρεπερτόριο του με έργα Teleman, Bach, Drouet, Jansssens, Piazzolla και Μαρκόπουλου. Κάθε έργο εξηγούσε με όμορφα λόγια γιατί το διάλεξε, την ιστορία του φλάουτου και πως έφτασε να παίξει στην ορχήστρα του Γιάννη Μαρκόπουλου σε συναυλίες στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε πως ο διεθνής φλαουτίστας είναι προσκεκλημένος να συμμετάσχει σε συναυλίες, στη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη μέσα στο Σαββατοκύριακο με την κρατική ορχήστρα Αθηνών.

Μετά τη συναυλία ακολούθησε  μικρή δεξίωση στην πισίνα του κήπου της οικίας Βάρσου, τηρώντας πάντα τα μέτρα για τον κορονωϊό.

pisina-varsou