Η απαξίωση του νοσοκομείου των Αγίων Αναργύρων

;agioi anargyroi 1

Πρόσφατα σύλλογος της Κηφισιάς βράβευσε τους διοικητές των νοσοκομείων ΚΑΤ και Άγιοι Ανάργυροι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες της πόλης μας. Από πληροφορίες μας από ασθενείς αλλά και επισκέπτες στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, μας ανέφεραν τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί αλλά φυσικά και οι ασθενείς με την αποδόμηση των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτό το κυριολεκτικά διαμάντι της  Υγειονομικής Περίλθαψης. Όταν είχε ξαναλειτουργήσει μετά τον φονικό σεισμό του ’99  στα ολοκαίνουργια κτίρια όλοι όσοι το είχαν επισκεφτεί, είχαν μείνει έκπληκτοι από την φροντίδα που είχε δοθεί όχι μόνο στο κτηριακό συγκρότημα αλλά και από το υγειονομικό προσωπικό. Καί έρχεται σήμερα μετά από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας να αποδομείται και να φθίνουν όλο και περισσότερο οι υποδομές του.

Panos_Skourletis
Πάνος Σκουρλέτης φωτό από left.gr

Ο Πάνος Σκουρλέτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κάτοικος της περιοχής μαζί με 27 ερωτόντες βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς γιατί συμβαίνει αυτή η απαξίωση:

“Τα σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», ως χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία, φέρνουν στη Βουλή 28 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη«Από την εκδήλωση της πανδημίας η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη αντί να στηρίξει ολόπλευρα το ΕΣΥ προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που επ’ ουδενί απαντούν στην κρίση δημόσιας υγείας αλλά ούτε και αναγνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα του προσωπικού σε αυτό, ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτούν λογικές εξυπηρετήσεων και εκδικητικών συμπεριφορών που στο βάθος αποκαλύπτουν τον στόχο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του», αναφέρουν ενδεικτικά οι βουλευτές, ως προς το γενικό πλαίσιο πολιτικής, στην Ερώτησή τους με θέμα: «Απαιτείται άμεση λύση στα τεράστια προβλήματα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”».

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, στην Ερώτηση επισημαίνεται: «οι καταγγελίες που μας έχουν γνωστοποιηθεί για τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου παρουσιάζουν μια τρομακτική εικόνα διάλυσης ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, καθώς επίσης και αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης προσωπικού σε θέσεις ευθύνης, κλπ». Σημειώνεται επίσης ότι «οι ελλείψεις, τα προβλήματα, η υποχρηματοδότηση έχουν γίνει καθεστώς τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ και έχουν θέσει ουσιαστικά σε κίνδυνο την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του και την περίθαλψη των νοσηλευομένων».

Σε μια εκτεταμένη αποτύπωση των προβλημάτων ανά τομέα, αναφέρεται στην Ερώτηση, μεταξύ πολλών άλλων: Στην Κλινική Covidνοσηλεύονται μη ογκολογικοί ασθενείς από διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου, ενώ είναι υποστελεχωμένη. Στην Πνευμονολογική Κλινική παρουσιάζεται επίσης έλλειψη προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς σχεδόν πάντα υπάρχουν και διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε σχέση με την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, η οποία απευθύνεται σε πληθυσμό 300.000 και εγκαινιάστηκε το 2021 μετά από 10 χρόνια προετοιμασίας, η Ερώτηση αναφέρει ότι αν και «διαθέτει σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές, για τις οποίες διατέθηκαν σημαντικοί οικονομικοί πόροι από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ, ακόμα δεν λειτουργεί. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλα Τμήματα του ΓΟΝΚ, προφανώς όπου υπάρχει κενή κλίνη». Μάλιστα επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι «η κλινική αποτελεί, λόγω του ειδικού εστιασμού της, μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο και μία από τις ελάχιστες αντίστοιχες διεθνώς». Στο Ακτινολογικό Τμήμα οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων από ειδικευμένο ιατρό. Το Ουρολογικό Τμήμα είναι κλειστό και γιατροί εξωθούνται σε παραιτήσεις, η δε σύνθεση του τμήματος είναι 2 ιατροί εκ των οποίων ένας διευθυντής σε μακροχρόνια άδεια.Το Ιατρείο Πόνου είναι σημαντικά υποστελεχωμένο με τους (μόνο) δύο γιατρούς που το στελεχώνουν να έχουν οδηγηθεί πλέον στα όρια της ανθρώπινης αντοχής ενώ το Αιματολογικό Τμήμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αν και προβλέπεται στον Οργανισμό.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ως προς την 24ωρη εφημέρευση του νοσοκομείου, οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι «συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βρίσκεται σε καθεστώς 24ωρης εφημέρευσης και μάλιστα χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τους εργαζόμενους. Πέρα από την επικινδυνότητα της εφημερίας για τους ογκολογικούς ασθενείς, για παράδειγμα η Πνευμονολογική κλινική εφήμερευσε πριν λίγες μέρες με ΜΟΝΟ ΜΙΑ κενή κλίνη.

Είναι προφανές ότι αυτό το καθεστώς εφημέρευσης κρίνεται επισφαλές για ασθενείς και προσωπικό».

Στην Ερώτηση σημειώνεται επίσης, ως προς τις ελλείψεις προσωπικού, ότι, ενδεικτικά, αντί ενός νοσηλευτή ανά δύο κλίνες ΜΕΘ στο ΓΟΝΚ υπηρετεί ένας νοσηλευτής ανά 4 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ένας νοσηλευτής καλύπτει δύο χειρουργικές αίθουσες, αντί για μία, κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων! Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται και από τις μετακινήσεις για την κάλυψη αναγκών σε άλλα νοσοκομεία. Τέλος, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε για την προμήθεια σημαντικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το ΓΟΝΚ, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων σύστημα παραγωγής ραδιοφαρμάκου (κύκλοτρο), καθώς και συγκρότημα PET/CT, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού αυτός μένει εκτός λειτουργίας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Υγείας για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του ΓΟΝΚ (Ακτινολογικό, Ουρολογικό, Αιματολογικό, Ιατρείο Πόνου);
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για τα θέματα της 24ωρης εφημέρευσης και την παύση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σήμερα;
  3. Θα προβεί στην άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για όλα τα κενά και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες ανάγκες ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα, η εφημέρευση και τα χειρουργεία χωρίς σοβαρά προβλήματα;
  4. Για ποιο λόγο και ποιος φέρει την ευθύνη για την ελλιπέστατη παρουσία προσωπικού καθαριότητας σε επίπεδο βάρδιας που οδηγείται σε εξόντωση αλλά και αδυνατεί να εκτελέσει με τη δέουσα ασφάλεια τα καθήκοντα του;
  5. Πότε θα χορηγηθούν οι οφειλόμενες άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων;
  6. Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι 3 ογκολογικές κλινικές;
  7. Πόσες και ποιες μετακινήσεις προσωπικού έχουν γίνει τα τελευταία 3 έτη από το νοσοκομείο προς άλλες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς;
  8. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την άμεση έναρξη λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής;”

Άραγε θα υπάρξει στήριξη από την τοπική κοινωνία στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει γκρεμίσει αυτό το κόσμημα της περιοχήα ςκαι γενικά του Βόρειου Τομέα της Αττικής; Σίγουρα μια λιτανεία δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

agioi-anargyroi1