Η Πολιτεία  από την Αρχαιότητα έως σήμερα

laoura-politeia
Οι ομιλητές Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, Λάουρα Αλιπράντη και Μιχάλης Παπαθανασίου

Στις  12 Ιουνίου ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας πραγματοποίησε  στην Έπαυλη   Δροσίνη μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα :«Η Πολιτεία  από την Αρχαιότητα έως σήμερα». Στην αρχή η Πρόεδρος, του ΦΣΠ  Λάουρα Αλιπράντη  καλωσορίζοντας  το κοινό επεσήμανε ότι η Πολιτεία είναι μια περιοχή του Δήμου  Κηφισιάς  με πολύ παλιά ιστορία ,  αλλά  και με  πολλές ιδιορρυθμίες. Δημιουργήθηκε  από τον  Οικοδομικό Συνεταιρισμό  Βουλευτών «Η Πολιτεία»  το 1953 (πριν 70 χρόνια) και ανήκει σε δυο Δημοτικές ενότητες:   στην Κηφισιά  και στη Νέα Ερυθραία. Στη συνέχεια, ο πρώτος ομιλητής ο Μιχάλης  Παπαθανασίου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Πολιτικός Μηχανικός αναφέρθηκε για την Πολιτεία και τους όμορους δήμους  κατά την αρχαιότητα, αρχίζοντας από  το 3.500 π.Χ.

Η ομιλία του περιλάμβανε αρχαιολογικά, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία. Η δε Πολιτεία, όπως είπε, ονομαζόταν Τρινέμεια, δηλαδή  Τριπλή Νομή. Ο Ιωάννης  Παπαρρηγόπουλος, Νομικός,  συνεχίζοντας ανέπτυξε τη σύγχρονη πραγματικότητα της Πολιτείας που αρχίζει  από  τη δεκαετία  του ’50, με τη δημιουργία της  από τον ΟΣΒ «Πολιτεία» και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στα ζητήματα των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής, που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα και παραμένουν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

thomakos-filioproodos-politeia
Γιώργος Θωμάκος, Λάουρα Αλιπράντη, Μιχάλης Παπαθανασίου και Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος

Στην εκδήλωση  παρευρέθησαν  πολλά  μέλη και φίλοι του ΦΣΠ. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος έκανε και παρέμβαση για το θέμα του νερού της Πολιτείας, η΄Εφη Κούτση Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, ΚΕΜΜΕ, ο Μάρκος Μάστρακας, Πρόεδρος του ‘Αστεως Αιγυπτιωτών και ο  Φραντσέσκο Βιανέλλο, προέδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς».