Χωρίς μάσκα στην Κηφισιά

plateia Kefalariou
Η πλατεία Κεφαλαρίου χωρίς κόσμο

Άνθρωποι κυκλοφορούν τρίβοντας τα χέρια τους.  Σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος όταν τρίβεις  τα χέρια σου περιμένεις να ακούσεις κάποια ευχάριστη είδηση.  Οι άνθρωποι όμως που τρίβουν αυτό τον καιρό τα χέρια τους δεν περιμένουν να ακούσουν καμία ευχάριστη είδηση.  Προσπαθούν να ξορκίσουν μία δυσάρεστη.  Να κολλήσουν κορωνοϊό.  Έτσι λοιπόν πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας, τα τρίβουμε με μαντηλάκια, βάζουμε αντισηπτικό στις υπηρεσίες που αυτό παρέχεται , ραντιζόμαστε με οινόπνευμα.

παγκάκια
Φροντισμένα παγκάκια στην πλατεία Κεφαλαρίου αλλά άδεια

Το κέντρο της Κηφισιάς δίνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα από αυτό του κέντρου της Αθήνας. Εδώ  δεν βλέπεις ανθρώπους με μάσκες, τον σύγχρονο ευρωπαϊκό φερετζέ, ούτε να τρίβουν τα χέρια τους. Ο κόσμος όμως που κυκλοφορεί  είναι λίγος.

kafe levidou
Στο κέντρο τα καφέ υπολειτουργούν

Η κίνηση στους δρόμους υποτονική, τόσο από πεζούς όσο και από αυτοκίνητα.  Παρά τα κλειστά σχολεία δεν κυκλοφορούν παρέες παιδιών στους δρόμους, δεν έχουν γεμίσει  νεαρούς τα καφέ και οι πλατείες.  Η πλειοψηφία των θαμώνων των καφέ είναι ηλικιωμένοι.  Ηλικιωμένοι που δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι θεωρούνται οι πλέον ευπαθής ομάδα. Ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν το καφεδάκι τους κουβεντιάζοντας για τον κορωνοϊό, ενώ προσπαθούν να θυμηθούν κάτι αντίστοιχο  που να επηρέασε τη ζωή τους στο παρελθόν.

kafe kefalari
Λίγος κόσμος στα καφέ και κυρίως υπερήλικες

Η #Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Αττικής εξέδωσε οδηγία προς τα μέλη της προκειμένου να τηρηθούν όλες οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας διατηρώντας επαφή μαζί τους για τα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται.  Κι όλα αυτά ενώ ήδη έχουν κλείσει χώροι συνεστίασης, όπως θέατρα και μουσικές σκηνές και αναμένεται να κλείσουν και άλλα.

Ο #Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς από τη μεριά του προτρέπει τον κόσμο να μείνει σπίτι του προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση όμως που βγει κανείς έξω, ας θυμηθεί ότι στην Κηφισιά υπάρχει καθαρός αέρας, άνετα πεζοδρόμια και δεν υπάρχει συνωστισμός.   Στο μεταξύ οι εκπτώσεις και οι προσφορές κρατάνε ακόμα και καλούν τους καταναλωτές να τις εκμεταλλευτούν.

κούκλες
Γυμνές και οι κούκλες στις βιτρίνες

Τα κλειστά εμπορικά κέντρα στέρησαν από τις παραδοσιακές αγορές τους πελάτες τους. Ίσως  είναι η σειρά τους να δουν τους πελάτες τους να μειώνονται για χάρη των παραδοσιακών μαγαζιών, εφόσον βέβαια αυτά παραμείνουν ανοιχτά με τα νέα μέτρα που προβλέπονται.

Ο #Δήμος Κηφισιάς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Αυλήτης υπενθυμίζουν ότι υπάρχει μια σειρά υπηρεσιών που ήδη πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του Δήμου και προτρέπουν τον κόσμο να κάνουν χρήση τους αντί να πηγαίνουν οι ίδιοι στις υπηρεσίες.  Οι αιτήσεις βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.kifissia.gr/sadk/ , σύστημα εξυπηρέτησης αιτημάτων καθημερινότητας  παρέχεται στο  http://www.kifissia.gr/kif/gdimoti/. Όσον αφορά για τη συλλογή  κηπαίων – ογκωδών αντικειμένων μπορούν να επικοινωνούν στο  https://kipaia.kifissia.gr/.

Μια και ουδέν κακόν αμιγές καλού δίνεται παράταση σε κάποιες πληρωμές, καθώς και  παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για την κατάθεση της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διόρθωση των τετραγωνικών αναφορικά με τα ακίνητα για τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς δηλώσεις. Το αίτημα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα  https://tetragonika.govapp.gr/.

παγκάκια
Φροντισμένα παγκάκια στην πλατεία Κεφαλαρίου αλλά άδεια

Τις ημέρες αυτές έχει παρατηρηθεί στα ΚΕΠ Κηφισιάς μεγάλη προσέλευση πολιτών και ιδιαίτερα ατόμων μεγάλης ηλικίας. Επειδή προέχει η ασφάλεια των πολιτών και δεδομένου ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι η παραμονή στο σπίτι, από τις υπηρεσίες προτείνεται:

  1. Χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών( e-paravolo, oaed, κ.τ.λ.)
  2. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων μέσω του ermis.gov.gr
  3. Πληροφορίες τηλεφωνικά στα τηλέφωνα των ΚΕΠ (ΚΗΦΙΣΙΑ: 2132007500,

Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ: 2132055800, Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ: 2108077081)

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες υπηρεσίες, μέχρι πιθανώς να κλείσουν όλες, είδαμε διάφορα. Σε ΚΕΠ των Αθηνών απαγόρευαν την είσοδο στον κόσμο, έχοντας υπάλληλο κέρβερο στην είσοδο, που δεν επέτρεπε ούτε στο επόμενο νούμερο από αυτό που εξυπηρετούσαν να μπει μέσα, καθυστερώντας ιδιαίτερα τη διαδικασία και δημιουργώντας ουρές ενώ οι υπάλληλοι  περίμεναν χωρίς κανέναν να έχουν να εξυπηρετήσουν. Στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας υγείας η κυρία που «φύλαγε» την πόρτα κάπνιζε στην είσοδο πετώντας αναμμένο κάτω το τσιγάρο της, ενώ ο κόσμος ακουμπούσε κάτω τσάντες κι άλλα πράγματα προσπαθώντας να έχει έτοιμα τα χαρτιά του όταν ερχόταν η σειρά του. Καλά που ο καιρός ήταν καλός και δεν έβρεχε.

Πιο λογικοί σε άλλη υπηρεσία, ζητούσαν από όποιον έμπαινε να βάζει απολυμαντικό, υπήρχε καθαριστής που περνούσε διαρκώς όλες τις επιφάνειες με χλωρίνη, κάνοντας σύσταση στον κόσμο να μην ακουμπάει και ξεβάψουν τα ρούχα του. Συγχρόνως ζητούσαν στοιχεία ταυτότηταs και επικοινωνίας από όποιον έμπαινε, καθώς και για ποιο λόγο  βρισκόταν εκεί. Λογικό για να γνωρίζουν ποιον θα έπρεπε να ειδοποιήσουν σε περίπτωση περιστατικού, παράνομο αν θυμηθούμε όλη αυτή την «κάψα» που μας έχει πιάσει για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.  Έτσι θα πετάξουμε τώρα όλα αυτά τα σεμινάρια και τις προσαρμογές στις επιταγές των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διασφάλιση των προσωπικών μας δεδομένων;

Κι ενώ θεωρίες συνομωσίaς που δεν δείχνουν καθόλου απίθανες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα περιστατικά και οι θάνατοι από τον ιό, που δεν ξέρουμε πώς γράφεται, συνεχίζονται.

 

τράπεζα
Οδηγίες αποφυγής για τον κορωνοϊο στις τράπεζες

Μάλλον απίθανο να μάθουμε κάποτε ποιες από τις θεωρίες μπορούν να έχουν βάση, έτσι θα εστιάσουμε στην ορθογραφία της ασθένειας. Μια και  η ιατρική ορολογία χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα εικάζεται ότι το όνομα του ιού προέρχεται από τη λέξη κορώνα, λόγω της μορφής του.  Από την άλλη πρόκειται για μια λέξη που έκανε παγκόσμια εμφάνιση και το «ω» δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο σε όλες τις γλώσσες, ενώ το «ο» ακούγεται ίδια παντού.  Διαλέξτε μόνοι σας πώς θα το γράφετε και φροντίστε να παραμείνετε υγιείς. Με τόση προφύλαξη ίσως γλιτώσουμε και από άλλες  ιώσεις.  Ο εγκλεισμός στο σπίτι θα μας γλιτώσει και από εποχικές αλλεργίες. Από το μόνο που κινδυνεύουμε περισσότερο είναι τα κρυώματα μια και η τάση με τα ανοιχτά παράθυρα και την έκθεση στα ρεύματα έχει επικρατήσει.

καλαθάκια
Άνοικτά καλαθάκια στους δρόμους

Στις οδηγίες για αποφυγή του κορωνοϊού μας προτρέπουν μετά τη χρήση του χαρτομάντιλου να το πετάμε σε κλειστό σκουπιδοτενεκέ. Πού θα τον βρούμε όμως δεν μας είπαν.