Ιστορίες πίσω από όπλα

Αποστάγματα- Χατζιώτης

Ο Χρήστος Χατζιώτης είναι λογοτέχνης αλλά δεν το ξέρει όταν γράφει. Τα βιβλία του επικεντρώνονται γύρω από όπλα και συνταγές γομώσεων αλλά ακόμα κι εκεί καταφέρνει να κάνει τα βιβλία του ενδιαφέροντα για κοινό που δεν έχει κι ούτε σκοπεύει να δει όπλο στη ζωή του.

Το τελευταίο του βιβλίο «Αποστάγματα πυρίτιδας – 30 ιστορίες με όπλα» πρόλαβε να το γράψει εν μέσω καραντίνας και ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, κερδίζοντας παραδόξως και το γυναικείο κοινό σε μια εξιστόρηση γεμάτη χιούμορ.

Ο Χρήστος, κάτοικος Κηφισιάς, διάσημος στο κυνηγετικό κύκλωμα, διατηρούσε κατάστημα κυνηγετικών ειδών με τον συνέταιρό του στην Κηφισιά, πριν μετακομίσει το κατάστημα για συλλέκτες όπλων πια στα Μελίσσια και μέσα στις σελίδες του βιβλίου του εμφανίζεται και η εφημερίδα «Κηφισιά».

«Το μοναδικό τηλεφώνημα που λάβαμε για κράτηση θέσης, ήταν από έναν αναγνώστη της εφημερίδας «Κηφισιά» που είχε βάλει πρόσκληση για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Θυμάμαι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν και κυνηγός, αλλά τον ενδιέφερε πολύ μια τέτοια εκδήλωση.»

Ο Χρήστος περιγράφει μια μοναδική εκδήλωση που οργάνωσε και παρά το πλήθος του κόσμου που περίμενε, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

«Τα αίτια της αποτυχίας τα έμαθα και τα επιβεβαίωνα καθημερινά τα επόμενα χρόνια. Συναντούσα συνεχώς κυνηγούς που με διαφορετικά λόγια μου έλεγαν το ίδιο πράγμα. Ότι ήθελαν όσο τίποτα να παραβρεθούν σε εκείνη την εκδήλωση, αλλά δεν τόλμησαν να ζητήσουν μία θέση, γιατί πίστευαν ότι θα είναι τόσο πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να έρθουν, και τόσο γνωστοί άνθρωποι του χώρου μας, που δεν θα περίσσευε και γι’ αυτούς θέση και θα γινόντουσαν βάρος αν ζητούσαν να έρθουν. Και αυτό ήταν για μένα το πιο δυσάρεστο. Ότι υπήρχαν άνθρωποι, δικοί μας άνθρωποι κυνηγοί, που εκτίμησαν αυτοί την εκδήλωση αλλά δεν τόλμησαν να έρθουν.»

Φίλοι, γνωστοί, συνκυνηγοί, πελάτες θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα στις σελίδες του βιβλίου, έστω κι αν οι περισσότεροι εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

«Πάντα διερωτόμουν τι ωθεί έναν συλλέκτη να αφιερώσει χρόνο, χρήμα, κόπο και άγχος για να στήσει μια συλλογή. Σ’ αυτό το βιωματικό βιβλίο ο Χρήστος Χατζιώτης μας ανοίγει την ψυχή του συλλέκτη. Μέσα από τις εξιστορήσεις των πρώιμων συλλογών, καθώς και στη συλλογή όπλων είδα, ίσως για πρώτη φορά, να εξηγείται το πάθος του συλλέκτη αλλά και κάτι άλλο, ότι “συλλέγω” σημαίνει κάτι πολύ πιο ευρύ και πιο βαθύ από το “μαζεύω”», θα γράψει ο Νικήτας Κυπρίδημος στην εισαγωγή του βιβλίου.

Ο Χρήστος ξεδιπλώνει τη ζωή του που σχετίζεται με κυνήγι και όπλα,  αφηγούμενος περιστατικά αστεία, συγκινητικά και όπως αναφέρει στην εισαγωγή του «οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες έχουν ειπωθεί αμέτρητες φορές στους φίλους που μοιράζονται τις κυνηγετικές μου εξορμήσεις, εκείνα τα ατέλειωτα νυχτερινά χιλιόμετρα που ταξιδεύουμε προς τον κυνηγότοπο.»

Είναι δυνατόν να υπάρξει κορύφωση της αγωνίας σε εξιστόρηση για το πώς αποχτιέται ένα όπλο; Κι όμως ο Χρήστος αποδεικνύει ότι γίνεται. Έτσι περιγράφονται πλειστηριασμοί αλλά και πώς μπορεί να φτάσουν μοναδικά όπλα στα χέρια κάποιων που ούτε να τα εκτιμήσουν γνωρίζουν, ούτε και τι να τα κάνουν.

«Φυσικά τα μονοπάτια της οπλογνωσίας είναι ατελείωτα και δαιδαλώδη. Το ίδιο και οι αναζητήσεις μας. Και συνήθως η κατοχή ενός όπλου μας δίνει μικρότερης διάρκειας ενθουσιασμό, από ότι η Ιθάκη της αναζήτησής του.»

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο, αξίας 18 ευρώ, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210 6138049 και 210 6138087.