ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

karantina1

Στις ημέρες μας, το άνευ προηγουμένου καθεστώς του lockdown με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, έχει δημιουργήσει μια κάψουλα, θα μπορούσαμε να πούμε, αυτο-απομόνωσης. Όλο αυτό το διάστημα οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πλέον πολλές ώρες στο σπίτι μας σε καθημερινή βάση και έχουμε υιοθετήσει νέες συνήθειες που δεν είναι όμως πάντα και οι πιο υγιείς. Μέσα από μια οθόνη και με ένα απλό κλικ, μπορούμε πλέον μέσα από διάφορες πλατφόρμες είτε να εκδώσουμε μια βεβαίωση από οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε να απολαύσουμε μια θεατρική παράσταση ονλάιν είτε ακόμα και να παίξουμε NetBet φρουτάκια στον ελεύθερο χρόνο μας.

Όπως είναι φυσικό επόμενο όμως οι ψυχολογικές παρενέργειες αυτής της νές συνθήκης έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο όχι μόνο της κατάθλιψης και της μοναξιάς αλλά και στην εκδήλωση ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών και άγχους.


Καραντίνα και απομόνωση


Εδώ και καιρό έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συσχετίζονται έντονα τόσο με τη σωματική όσο και τη ψυχολογική υγεία ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος, να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, να υποφέρουν από κατάθλιψη και τελικά να έχουν και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.


Η καραντίνα είναι σίγουρα μια από τις πιο ψυχοφθόρες διαδικασίες που έχουμε υποβληθεί, εκούσια ή ακούσια. Η απομάκρυνση από την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η στέρηση της ελευθερίας, η αβεβαιότητα για την μελλοντική εξέλιξη της κατάστασης, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας αλλά και η βαρεμάρα, μπορούν να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Εξάλλου ας μη ξεχνάμε ότι και σε προηγούμενα ξεσπάσματα επιδημιών το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν πάρα πολύ υψηλό.

Δεν είναι τυχαίο που οι ερευνητές τονίζουν πως «τα δυνητικά οφέλη μιας υποχρεωτικής μαζικής καραντίνας πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά σε σχέση με το πιθανό ψυχολογικό κόστος».

Οι αορίστου χρόνου καραντίνες, στη προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης του ιού και των κρουσμάτων ανά το κόσμο, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το γνωστό σε όλους μας πλέον social distancing, είναι δυστυχώς αναπόφευκτα και επιτακτικά. Γι’αυτό το λόγο, μπροστά σε αυτή τη παγκόσμια πρόκληση, η αυτοφροντίδα είναι θεμελιώδους σημασίας έτσι ώστε να αποκτηθεί η ικανότητα διαχείρισης της κατάθλιψης. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι βρίσκετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η γυμναστική και ο ποιοτικός χρόνος ενασχόλησής μας με δραστηριότητες πέραν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι τρόποι που θα δράσουν ευεργετικά στον οργανισμό και στον εγκέφαλο, καθώς θα μειώσουν το άγχος μας και θα βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

Από την άλλη, ζούμε φυσικά και στην εποχή του διαδικτύου το οποίο πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Συνεπώς, είναι σίγουρα πολύ ευκολότερο να μένει πλέον κανείς σπίτι, χωρίς να νιώθει έντονη μοναξιά και ότι είναι αποκομμένος από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Η τεχνολογία μπορεί μεν να φέρνει μοναξιά, κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά σε αυτή τη φάση και εν μέσω πανδημίας και κοινωνικής απομόνωσης, αποτελεί και μια μεγάλη παρηγοριά.

Η μάστιγα της επέλασης του κορονοιού σε όλο τον πλανήτη έχει καταβάλλει ψυχικά και τους πιο δυνατούς. Η καραντίνα σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, καθώς έχει πολύ σοβαρές ψυχικές συνέπειες ακόμα και σε άτομα που ποτέ εως τώρα δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα ψυχικών ασθενειών ή τάσεις κατάθλιψης. Παράλληλα λοιπόν με την ατομική ευθύνη και τη κοινωνική συμμόρφωση στα μέτρα της καραντίνας, ας μετριάσουμε το φόβο και ας εκτονωθούμε αυτή τη φορά όμως μέσα από ένα παραγωγικό και δημιουργικό άγχος!