«Καστρόπυργος Γ. Δροσίνη Γουβών Ευβοίας»  

baxari-goubes
Και ο Δροσίνης Εκεί...

Σαν παραμύθι ήταν χτες στον Πύργο του Δροσίνη

Που τόσα μάτια χαίρονταν λαού τις παραδόσεις

Και παραμύθια ακούγονταν, που τα παιδιά λατρεύουν.

Και να! Χοροί και δίστιχα, τραγούδι αγαπημένα

Και φορεσιές χωριάτικες και νιάτα να χορεύουν.

Τ’ ανθρωπομάνι αρκετό, με τη χαρά στα χείλη

Και η φωτιά στη μεσαυλή, να καίει , να φωτίζει,

Τερπνή πυρά του Κλήδωνα, του Ρηγανά Άη Γιάννη.

Και το φεγγάρι ορθό, σπαθί, ασήμωνε την πλάση,

Χαμογελούσε από ψηλά και σκόρπιζε γαλήνη.

Μα, ήταν κει κι ο ποιητής, μας έβλεπε απ’ τον Πύργο

Μας έβλεπε και χαίρονταν κι αγάλλιαζε η ψυχή του!

-Παύλος Φήμης-

 

Στις 22 Ιουνίου η ακάματη πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Δροσίνη, Ελένη Βαχάρη και πέντε Μέλη (Αναστ. Στέφος, Παύλος Φήμης, Βασ. Πάστρας, Θέκλη Καμπάνη, Ευαγγελία Πανούση) ξεκίνησαν για τις Γούβες Ιστιαίας Β. Εύβοιας, για να παραστούν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Γουβών, πέριξ του πυργόσπιτου Γ. Δροσίνη (23/6). Η διαμονή των Μελών έγινε σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.

Το απόγευμα της 22/6 επισκέφθηκαν την πεπαλαιωμένη έπαυλη ( αρχοντικό) του Ροδόλφου WILD στο Αρτεμίσιο Ιστιαίας και συνάντησαν τον πολιτικό Μηχανικό κ. Ι. Τσικούρη, ιδιοκτήτη ενός μέρους του κτιρίου και συζήτησαν για την στατικότητα του αρχοντικού και εν γένει κατάστασή του.

Επίσης, επισκέφτηκαν και  τον φερόμενο ως τάφο του WILD, παραπλεύρως του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αρτεμισίου. Εκ του τάφου τούτου διασώζεται μόνος ο μαρμάρινος σταυρός, στο κέντρο του οποίου φαίνεται ότι υπήρχε κάποτε κάτι σαν οικόσημο και η βάση μετά μαρμάρινου κωνικού κιονίσκου. Την ίδια ημέρα τα μέλη μας συναντήθηκαν με την Αλεξάνδρα Ανέστη, συνιδιοκτήτρια της έπαυλης, με την οποία συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη μέρα και με άλλους συνιδιοκτήτες. Αργότερα , επισκέφτηκαν τον Πύργο Γ. Δροσίνη που λειτουργεί ως Μουσείο και Λαογραφικό Κέντρο και προετοίμασαν τις εκδηλώσεις της επόμενης μέρας.

Το απόγευμα της 23/6 αναχώρησαν για το Αρτεμίσιο και συναντήθηκαν με τους δύο από τους συνιδιοκτήτες του αρχοντικού ( Αλεξάνδρα και Δημήτριο Ανέστη) και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πιθανή αγορά του πεπαλαιωμένου κτιρίου. Οι συνιδιοκτήτες υποσχέθηκαν ότι θα συζητήσουν με τους υπόλοιπους τρεις συνιδιοκτήτες και θα μας δηλώσουν την απόφασή τους.

goubes1Στις 8 μμ τα Μέλη μας παρακολούθησαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργάνωσαν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Γουβών και ο χορευτικός Σύλλογος και πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών «Γέφυρα». Εκπρόσωποι φορέων, επίσημοι και πολύς κόσμος χάρηκαν τις εκδηλώσεις. Στην αρχή έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους του Δημάρχου Ιστιαίας και άλλων φορέων, ενώ το όλο πρόγραμμα είχε αναλάβει η εκλεκτή φιλόλογος Γυμνασίου Γουβών Ελένη Παρίση. Εκ μέρους του Συλλόγου μας σύντομη εισήγηση για τα παραμύθια του Γ. Δροσίνη, όπως είναι διασκευασμένα στο βιβλίο « Ο Δροσίνης σαν παραμύθι» της κα Ευαγγελίας Πανούση, έκαμε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Αναστάσιος Στέφος. Ακολούθως η κα. Πανούση αφηγήθηκε πολύ παραστατικά το παραμύθι : “ O θρήνος της νεράϊδας” και έκαμε μεγάλη εντύπωση. Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση λαογραφικών εθίμων, εμπνευσμένων από τις “ Αγροτικές Επιστολές του Γ. Δροσίνη ( του Κλήδωνα και του Αγίου Ιωάννου του Ρηγανά), ομάδα νέων χόρεψε γνωστά δημοτικά τραγούδια και η Ελένη Παρίση μίλησε αναλυτικά για τα παράπανω έθιμα.

Στο τέλος εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου προσέφερε πλακέτα τιμητική στην Ελένη Βαχάρη ευχαριστώντας την για την προσφορά του Συλλόγου μας στα πολιτιστικά δρώμενα την Γουβών. Προσφέρθηκαν δε αναψυκτικά και διάφορα εδέσματα στους παρευρισκομένους και εκ μέρους του Συλλόγου μας αρκετά βιβλία με τον τίτλο “ Γ. Δροσίνης σαν Παραμύθι”. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας 24/6 τα Μέλη μας αναχώρησαν για την Κηφισιά απ’ όπου αρχικά ξεκίνησα,ν και αφού έκαμαν στάση στο Προκόπιο Ευβοίας για προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, επέστρεψαν το απόγευμα στην Κηφισιά.

Δέον να σημειωθεί ότι η όλη τριήμερη διαμονή, παρακολούθηση και συμμετοχή μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Γούβες Εύβοιας καθώς και η επαφή μας με τους συνιδιοκτήτες του παλαιού αρχοντικού των WILD στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

Παύλος Απόστ. Φήμης

Θεολόγος- Φιλόλογος-Λογοτέχνης-Κριτικός

Επιτ. Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.