Κόντρα για τα Θεοφάνεια

Λίμνη Κεφαλαρίου
Στα γιορτινά της η Λίμνη Κεφαλαρίου, σημαιοστολισμένη και ρετουσαρισμένη

Ανοικτές θα παραμείνουν οι εκκλησίες παρά την απαγόρευση της Κυβέρνησης για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Για το λόγο αυτό προτίθεται να  κάνει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος ενώ έχει αποστείλει και έκτακτη εγκύκλιο στις Μητροπόλεις, στην οποία αναφέρει:

«Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπυ Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. 

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων». Η αντίδρας η της Κυβέρνησης ήταν άμεση:

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Τι είναι όμως αυτό που τάραξε τα νερά και μάλιστα πριν αυτά αγιαστούν;

Ξαφνικά χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Επιστημόνων ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις 2 Ιανουαρίου έκλεισε καταστήματα αλλά και τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια με το σκεπτικό της μη διασποράς του κορονοϊού. Η Εκκλησιά αντέδρασε άμεσα και δια του εκπροσώπου της κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος είπε πως η Εκκλησία θα πράξει τα συμφωνηθέντα. Ποια είναι αυτά μα η τέλεση ενώπιον των πιστών με όλα τα μέτρα προστασίας της εορτής των Θεοφανείων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

Στην Κηφισιά τώρα η Διοίκηση του Δήμου απαφάσισε όπως όλες τις τελετουργίες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να τις αναμεταδώσει ζωντανά μέσα από το κανάλι του Δήμου και με το συνεργείο που έχει για τις ζωντανές αναμεταδώσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αναμετάδοση θα γίνει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κάτω Κηφισιά τις 7.30 πμ την διεύθυνση μέσω του portal του Δήμου Κηφισιάς

theof 2021α

Εν τω μεταξύ ο Δήμος πιστός στην παράδοση ετών ετοίμασε την λίμνη του Κεφαλαρίου για τον Αγιασμό των Υδάτων, έστω και αν θεωρητικά κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την Πολιτεία να γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι ακόμη και να γίνει στο εσωτερικό του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεων η τελετή κεκλεισμένων των θυρών, ο αγιασμός της Λίμνης δεν θα γίνει.

Όσοι πιστοί τουλάχιστον προσέλθετε να πάρετε τον Αγιασμό, με προσοχή, τουλάχιστον αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορευτεί.