Να φωτιστούν οι ηγέτες και να σταματήσουν τον πόλεμο

kyrillow-epitafioi

Την ευχή του να επικρατήσει η Ειρήνη στον κόσμο  και ειδικά ανάμεσα στους δύο ορθόδοξους λαούς την Ρωσία και την Ουκρανία, εξέπνευσε ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Μαραθώνος και Ωρωπού κ.κ Κύριλλος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στο σημείο συνάντησης των Επιταφίων στην πλατεία Πλατάνου. Αιτία η παρουσία προσφύγων γυναικών με τα παιδιά τους από την Ουκρανία, οι οποίοι συνόδευσαν τον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία.

panteleakis-oukranoi
Ο Γιάννης Παντελεάκης κατά στην αγκαλία του μια μικρή προσφυγοπούλα

Η συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία Πλατάνου, είναι ένα έθιμο το οποίο είχε σταματήσει να γίνεται για πάνω από τρεις δεκαετίες και επανήλθε επί Κύριλλου και επί δημαρχίας Θωμάκου. Μάλιστα το έθιμο ήταν ο εκάστοτε μητροπολίτης να ραίνει με άγιο μύρο τους Επιτάφιους και να προσκυνά τον πιο όμορφα στολισμένο, πράγμα που φυσικά σταμάτησε αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός αλλά η αγάπη. Όταν λοιπόν προσκυνούσε ο επίσκοπος οι συνοδοί του Επιταφίου που κέρδιζε την προτίμησή του, τον σήκωναν στα ακροδάκτυλα των χεριών τους, όσος πιο ψηλά γινόταν για να δείξουν τη μεγάλη τιμή που γινόταν.

epitafioi-metamorfosi-ag-gewrgios
Οι Επιτάφιου Μεταμορφώσεως και Αγφίου Γεωργίου
epitafios-ag;dimitrios
ΟΕπιτάφιος Αγίου Δημητρίου

Φέτος απλά ο μητροπολίτης έρανε με μύρο τους τρεις Επιταφίους, του Αγίου Δημητρίου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Γεωργίου και οι τρεις πανέμορφα στολισμένοι από ενορίτες με όλη τους την αγάπη.filarmoniki

labaro
Τα λάβαρα του Αγίου Δημητρίου

Η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς με τον μαέστρο της Φίλιππο Χίου συνόδευσε τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου από την εκκλησία ως την πλατεία, ενώ τον Επιτάφιο της Μεταμορφώσεως κρατούσαν άνδρες του κλιμάκιου Διασωστών Δασοπυροσβεστών Εκάλης και του Αγίου Γεωργίου ενορίτες μαζί με παιδιά που έραιναν τον Επιτάφιο καθ’ όλη την διαδρομή.thomakos-epitafioi

Παρόντες στην συνάντηση των Επιταφίων ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος με την σύζυγό του, οι αντιδήμαρχοι Αλέξιος Μακρής, Γιώργος Σκορδίλης και Μανώλης Κουρμαδιάς, ενώ τις μητέρες με τα παιδιά από την Ουκρανία συνόδευσε ο Γιάννης Παντελεάκης, ο οποίος φρόντισε μαζί με τον Δημήτρη Λιανό να βρουν στέγη στο Ζάννειο ίδρυμα της Εκάλης.

Τον συντονισμό είχε η Ζέττη Κασιμάτη.