Διαχρονική Ανθοκομική Έκθεση

afissa anthokomiki

Στα 68 της χρόνια (κρύβουμε και μερικά, μια και από την πρώτη διοργάνωση έχουν περάσει 100 χρόνια) η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς έχει ζήσει πόλεμο, Κατοχή και πρόσφατα επέζησε και από δυο χρόνια πανδημία, χωρίς όμως να χάσει διοργάνωση. Η φετινή διοργάνωση η 68η ανοίγει τις πύλες της από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το 2019,  κατά την 65η Ανθοκομική Έκθεση, με πρόεδρο τον Γιάννη Παντελεάκη, αυτό που ανησυχούσε περισσότερο τους διοργανωτές ήταν ο σχετικά άστατος καιρός και ο μόνιμος ανοιξιάτικος προβληματισμός «θα βρέξει, δεν θα βρέξει».  Και επειδή τελικά υπήρξαν αρκετές βροχές, συναυλίες αναβλήθηκαν ή και ακυρώθηκαν.  Τότε είχαν θεωρηθεί αυτές ως αντίξοες συνθήκες, δεν ξέραμε τι θα ακολουθούσε. Κατά την τελετή λήξης από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Κατσίμπα είχε γίνει αναφορά στο πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός για την Κηφισιά.

epimenoumeΚαι έφτασε το 2020 για να δούμε τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες, όπου ο κορονοϊός επικρατούσε και κάθε εκδήλωση είχε απαγορευτεί.  Κι όμως ο θεσμός άντεξε, μόνο που στην 66η Ανθοκομική Έκθεση ανάμεσα στα λουλούδια υπήρχαν αντισηπτικά, αυστηρή τήρηση αποστάσεων και η έκθεση δεν έγινε τον Μάιο, όπως κάθε χρόνο αλλά τον Ιούνιο, λιγότερες ημέρες και με λιγότερους επισκέπτες. Η εφημερίδα «Κηφισιά» ηλεκτρονικά «Επέμεινε Ανθοκομική» τον Μάιο, με πλήθος άρθρων αλλά και έναν μεγάλο λογοτεχνικό, φωτογραφικό και γευστικό διαγωνισμό, όπου οι νικητές φυσικά και κέρδιζαν λουλούδια. Εκδηλώσεις στην έκθεση αυτή δεν είχαμε. Μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς σε κάθε έκθεση, η Φιλαρμονική Κηφισιάς, με τον μαέστρο της Φίλιππο Χίου, που έδωσε και στην έκθεση αυτή το παρών.

papadopoylos-anthoΤο 2021, τα ηνία της έκθεσης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η 67η έκθεση έγινε κανονικά τον Μάιο, μόνο με τις απαραίτητες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης, με κανονική όμως διάρκεια, πολλούς εκθέτες και ενδιαφέρουσες εκθεσιακές καινοτομίες.  Στην έκθεση αυτή στα υγειονομικά μέτρα της προηγούμενης χρονιάς είχαν προστεθεί και οι μάσκες, κάνοντας πιο δύσκολη τη συνεννόηση και κρύβοντας τα χαμόγελα.  Ο πρόεδρος είχε ευχηθεί κατά τη λήξη της  την επόμενη χρονιά να μπορέσει να γίνει μια Έκθεση χωρίς περιορισμούς, ώστε να αναδειχθεί ακόμη καλύτερα ο σκοπός της Ανθοκομικής.

lahanasΦτάσαμε λοιπόν στο 2022 και στην 68η Ανθοκομική Έκθεση, όπου τη σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Λαχανάς, με προοπτική να γίνει μια έκθεση με τα όλα της. Με πολλούς εκθέτες, πολλούς επισκέπτες, εκδηλώσεις, συναυλίες, μια έκθεση γιορτή. Μια έκθεση που θα χαιρόμαστε όσοι συμμετέχουμε, που θα απολαύσουμε όσοι επισκεφτούμε.

Πολλοί Δήμοι και πόλεις έχουν επιχειρήσει να κάνουν τη δική τους Ανθοκομική Έκθεση, καμιά όμως δεν κατάφερε να έχει τη λάμψη και διάρκεια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα στις διοργανώσεις να έχουμε να ανησυχούμε μόνο για τον καιρό. Και αυτός να αποδεικνύεται πάντα ευνοϊκός, επιτρέποντας στα λουλούδια να ανθίζουν και να σκορπάνε τα αρώματά τους στο Άλσος της Κηφισιάς.