Οι Επιτάφιοι συναντήθηκαν στην πλατεία

treis=epitafoioi1

Ένα παλαιό έθιμο που αναβιώσε τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της περιφοράς των Επιταφείων των τριών παλαιών ενοριών της Κηφισιάς, Αγίου Δημητρίου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίου Γεωργίου και συνάντησής τους στην Πλατεία Πλατάνου της Κηφισιάς, οπόυ ο εκάστοτε Μητροπολίτης αφού διάβαζε την ευχή του προσκυνούσε.

iereis1Μάλιστα τις παλαιότερες εποχές υπήρχε και ο ανταγωνισμός ότι όποιος σήκωνε ψηλότερα τον Επιτάφιο κέρδιζε και ο Μητροπολίτης έκανε ειδική δέηση.

ai-giorgis1
Ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου ψηλά

Φέτος οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου τον σήκωσαν ψηλά στις άκρες των χεριών τους, θυμίζοντας το παλαιό αυτό έθιμο. Υπήρχε παλιά στην Κηφισιά στα Αλώνια ένας γίγαντας, κυριολεκτικά, ο Στελάρας, ο οποίος και σήκωνε μόνος του τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου και φυσικά πάντα κέρδιζε. Λέγεται μάλιστα πως κάθε χρόνο προσπαθούσαν από τις άλλες ενορίες να τον εξαγοράσουν αλλά αυτός φυσικά δεν “χαμπάριζε” και έτσι πάντα κερδισμένος ήταν ο Αγιος Δημήτρης.

filarmoniki1
Ο Γιώργος Χίου διευθύνει την Φιλαρμονική

Φέτος, όπως και κάθε χρονιά η Φιλαρμονική του Δήμου με τον μαέστρο της τον Γιώργο Χίου συνόδευσε τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία Πλατάνου όπου ο αρχιμανδρίτης πατέρας Κωνσταντίνος έκανε την καθιερωμένη δέηση και προσκύνησε τους Επιταφίους.

xypolytas-epitafios1
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς με τον Δημήτρη Καρρά σηκώνουν τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου

Όπως και πέρυσι ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς σήκωσε για μεγάλο διάστημα τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου, μαζί με τον σύμβουλο Δημήτρη Καρρά. Στη συνοδία του Αγίου Δημητρίου επίσης ήταν και οι αιρετοί της Κηφισιάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίλα Παπαδημητρίου πολλοί αντιδήμαρχοι, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος  καθώς και η διευθύντρια της ΕΛΑΣ της Κηφισιάς.

diasostes1
Οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Διασώστες μ ετον Επιτάφιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Τον Επιτάφιο του Αγίου Γεωργίου συνοδευσε ο δημοτικός Σύμβουλος και ενορίτης του ναού Βαγγέλης Αυλήτης ενώ την Μεταμόρφωση του Σωτήρος μετέφεραν οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Διασώστες της Κηφισιάς, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια.