Οι ισορροπίες του προέδρου

zapantisa

Ακριβοδίκαια θεωρεί την αφαίρεση του λόγου από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Ερυθραίας Χρήστο Λούμπια και τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης Στάθη Κύρλο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Ζαπάντης, κατά τη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί ήδη είχε παραχωρήσει επί πλέον χρόνο στην αντιπολίτευση, μια και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν τόσο χρονοβόρα. Μάλιστα ο κ. Ζαπάντης τονίζει πως όλο το σώμα του Συμβουλίου είχε ψηφίσει τον κανονισμό έτσι ώστε να μειωθεί ο συνολικός χρόνος των συνεδριάσεων και να μην τραβάνε σε μάκρος μέχρι τις 3 – 4 τα ξημερώματα.

Δύσκολη η δουλειά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ευαίσθητες οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν. Κάποιος τρόπος όμως θα πρέπει να υπάρχει ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα και σημαντικά.  Γιατί από ότι έπεσε στην αντίληψή μας, ο κ. Λιούμπας ήθελε να συζητηθεί το γεγονός της μη διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς την προσεχή Δευτέρα στη Ν. Ερυθραία, λόγω έργων φυσικού αερίου στην περιοχή.  Θέμα επείγον, που δεν έχει νόημα η μετάθεσή του μετά από 15 ημέρες και σημαντικό για κατοίκους και εμπόρους.

Τελικά κανείς δεν πληροφορήθηκε μέσω Δημοτικού Συμβουλίου ούτε το πρόβλημα, ούτε πώς αναμένεται αυτό να λυθεί. Θα το δούμε στην πράξη τη Δευτέρα της Λαϊκής Αγοράς. Φανταζόμαστε βέβαια ότι η Διοίκηση δεν περίμενε την ενημέρωση από τον κ. Λιούμπα για να επιληφθεί για το θέμα, αν όμως όχι, ποιο το νόημα των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Το θέμα λύθηκε τελικά εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και για όσο κρατήσουν τα έργα του φυσικού αερίου η λαϊκή αγορά θα  μεταφερθεί στην οδό Σεβδικίου από το ύψος της Παπαναστασίου μέχρι Τατοΐου, οδός Σκουφά από Σεβδικίου έως Καζαντζάκη, οδός Νέζερ, Ελσας Βεργή και Κάρολου Κουν. Στους ανωτέρω δρόμους θα λειτουργήσει και η παράλληλη λαϊκή αγορά.

Loumbias

Εδώ που τα λέμε βέβαια και ο κ. Λιούμπας ήταν λίγο προκλητικός. Μίλαγε μπροστά σε φοίνικες και γαλανά νερά. Και μια και μίλαγε μέσω διαδικτύου, έδειχνε σαν να ήταν έτοιμος να βουτήξει στην Καραϊβική και όχι να μιλήσει για τα προβλήματα της Νέας Ερυθραίας. Μπορεί να ζήλεψαν κιόλας όσοι είδαν το φόντο του.  Την επόμενη λοιπόν φορά φόντο βιβλιοθήκες και σχεδιαγράμματα.

Πώς άραγε θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς ποιες συζητήσεις θα έπρεπε να προηγούνται άλλων; Γιατί σίγουρα κάποια θέματα μπορούν και να αναβληθούν ή και να μην συζητηθούν καθόλου. Λίγους ή κανέναν δεν θα επηρεάσουν. Τήρηση των κανόνων ή προσπάθεια για αποτελεσματική, ουσιαστική συζήτηση; Και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τέτοιες εντός των αντιπαραθέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο;  Δύσκολη η δουλειά του προέδρου, θα ξαναπούμε.

Η επιστολή απάντηση του Σταύρου Ζαπάντη έχει ως ακολούθως:

Η Δημοκρατία έχει κανόνες!!

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου με κατηγορεί, γιατί απλά εφήρμοσα τον κανονισμό του Δημοτικού συμβουλίου που έχει ψηφιστεί και από τον ίδιο και την παράταξή του!

Και εξιστορώ το ιστορικό της υπόθεσης:

Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους για το γεγονός ότι πολλά Δημοτικά Συμβούλια διαρκούσαν  μέχρι τις 3 και 4 το πρωί.

Για να διορθωθεί η κατάσταση πρότεινα στο Σώμα, την ευλαβική τήρηση του ψηφισμένου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.  Τακτική η οποία ακολουθήθηκε με τον χρόνο συζήτησης στην προ ημερησίας να κατανέμεται 40 λεπτά σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις και 20 λεπτά σε απαντήσεις. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ζητήσει το λόγο και δεν προλάβαιναν να τον λάβουν, ξεκινούσαν πρώτοι στην επόμενη συζήτηση προ ημερησίας.

Παράλληλα για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αύξηση του χρόνου των τοποθετήσεων των Δημοτικών Συμβούλων, καθιέρωσα μετά από πολλά χρόνια, προ ημερησίας συζήτηση σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο χθεσινό Συμβούλιο, επειδή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν πολλά, έδωσα 20 λεπτά επιπλέον χρόνο ( από 40 λεπτά στην μία ώρα) για ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Στην μια ώρα, ενημέρωσα το σώμα ότι έληξε ο χρόνος και προχωράμε στο στάδιο των απαντήσεων. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν πρόλαβαν να λάβουν το λόγο, γράφτηκαν σε κατάλογο προκειμένου να μιλήσουν πρώτοι στην επόμενη συνεδρίαση.

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί  αυτή τη φορά δημιουργήθηκε ένταση από κάποιους συναδέλφους, εάν και εδόθη επιπλέον χρόνος για να αναπτύξουν τα θέματα τους.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση για να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανονισμούς!!

Όχι να βγάζει ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, κενού περιεχομένου!!

Με εκτίμηση,

Σταύρος Ζαπάντης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου