«Πάγωσε» το θέμα για το άναμμα των καντηλιών

Κοιμητήριο Άγιου Τρύφωνα, κοιμητήριο Κηφισιάς

Αναβλήθηκαν τα θέματα 13 και 14 της τακτικής συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαΐου και τα οποία αφορούσαν τις προτάσεις αλλά και λήψη απόφασης για το θέμα της αφής των κανδηλίων και του καθαρισμού των τάφων στο Κοιμητήριο Κηφισιάς, ύστερα από αντιδράσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εισήγηση έκανε η αρμόδια κοινοτική σύμβουλος για τα θέματα του νεκροταφείου Ράνια Ντάλη, η οποία πραγματοποίησε έρευνα στα υπόλοιπα νεκροταφεία της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας και κατέληξε σε τρεις κατηγορίες που έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της αφής των κανδηλίων και του καθαρισμού των μνημείων. Στην πρώτη, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη είναι η πλήρης ασυδοσία χωρίς κανένα έλεγχο από τους Δήμους για το ποιός μπαίνει στο χώρο των κοιμητηρίων και τι κάνει. Στη δεύτερη περίπτωση βρίσκεται το νεκροταφείο Βύρωνα Καισαριανής όπου το εκμεταλλεύεται δημοτική επιχείρηση και τέλος ένα μοντέλο όπου οι ενδιαφερόμενοι που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες πληρώνουν ένα αντίτιμο στον Δήμο. Η κα Ντάλη είπε πως θα μπορούσε ο Δήμος Κηφισιάς να προχωρήσει σε ένα άλλο μοντέλο της δωρεάν παροχής στους δημότες αφού και τα τέλη ταφής είναι αρκετά υψηλά στην πόλη μας. Τις υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να  παράσχουν υπάλληλοι του Δήμου είτε μόνιμοι είτε άνεργοι ενταγμένοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την μεριά του πρώην δημάρχου Βασίλη Βάρσου, ο οποίος είπε πως η αφή των καντηλιών είναι κάτι σαν οικογενειακή υπόθεση και αν παίρνει ένα συμπλήρωμα στον ελάχιστο μισθό του ένας δημοτικός υπάλληλος ή μια χήρα που δεν έχει άλλο εισόδημα είναι μια κοινωνική πολιτική. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσιλιγκίρης από την άλλη είπε πως στο παρελθόν τον είχαν καλέσει στην Αστυνομία ύστερα από καταγγελίες, για να τον ρωτήσουν αν γνωρίζει περιπτώσεις όπου δημοτικοί υπάλληλοι χρηματίζονται και είπε πως κάπως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο νεκροταφείο της πόλης μας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Διονυσιώτης είπε πως θα ήταν φρόνιμο να αναβληθεί το θέμα και να ρωτηθούν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι για το πώς θα γίνει εξυγίανση της κατάστασης. Ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσούλος είπε πως το ποσό που διακινείται από τα κυκλώματα αφής και καθαρισμού των μνημείων είναι τεράστιο της τάξης των 700-800 χιλ ευρώ και δεν πρέπει ο Δήμος να χάσει αυτό το έσοδο αν μπορεί με κάποιο τρόπο να το εισπράξει.

Τελικά το θέμα αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας για να εμπλουτιστεί η πρόταση με καινούργια στοιχεία.