Παράνομες απειλές και απαιτήσεις

καθαριοτητα

Εννιακόσια τεστ Covid -19  σε υπαλλήλους του δήλωσε ότι διενήργησε ο Δήμος Κηφισιάς και ήταν όλα αρνητικά.  Για να διαφυλάξει λοιπόν την υγεία των εργαζομένων αλλά και όσων θα συναλλάσσονται μαζί τους ζήτησε να κάνουν τεστ και όσοι θα μπουν τώρα να υπηρετήσουν τον Δήμο μέσα από θέσεις Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Μέχρι εδώ δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν δεν είχε ζητηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, τα τεστ αυτά να γίνουν με έξοδα των ίδιων των νεοπροσλαμβανόμενων με ποινή αποκλεισμού τους.

Τα τελευταία χρόνια Δήμοι και Δημόσιες Υπηρεσίες αντί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εξυπηρετούνται μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για ανέργους.  Έτσι λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι έγιναν οι αιτήσεις από όσους πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια ανεργίας, προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν για 8 μήνες σε Δήμους και άλλες υπηρεσίες με μισθούς λίγο πάνω από 500 ευρώ.  Πολλές οι αιτήσεις και η μοριοδότηση για επιλογή είχε σχέση με το πόση ανάγκη είχε κάποιος τη δουλειά, δηλαδή μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες όπου δεν εργαζόταν κανείς και άλλα.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι  τα χρήματα του μισθού είναι απαραίτητα στις οικογένειες αυτές, κυριολεκτικά μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Κάποιοι είδαν με χαρά το όνομά τους τον Αύγουστο στους πίνακες επιτυχίας που αναρτήθηκαν και ενώ οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να πιάσουν δουλειά, βρέθηκαν να χρωστάνε κι από πάνω, αφού θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους το ακόμα πανάκριβο τεστ Covid -19. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς θα δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων.   Την ενίσχυση της καθαριότητας ως μέτρο για τη θωράκιση του Δήμου από την πανδημία ήταν κάτι  που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε εξαγγείλει.οαεδ έγγραφο

Με έγγραφό της λοιπόν στις 17 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ απευθύνει επιστολή προς τον δήμαρχο Κηφισιάς εκφράζοντας με  πολλά θαυμαστικά (!!!!) την έκπληξή της για αυτή την απαίτηση, κάνει λόγο για «παράνομες απειλές και απαιτήσεις»  και καλεί τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να επέμβει άμεσα τονίζοντας ότι «Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

Άνθρωποι που έχουν επιλεγεί από το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για αυτή τη δουλειά, θα ήταν μάλλον παράλογο να αντικατασταθούν, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μόνοι τους το τεστ που πιστοποιεί ότι είναι υγιείς.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ ανέβηκε στο διαδίκτυο από τον δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Καλό, ο οποίος και είχε ενημέρωση από μέσα από τον ΟΑΕΔ για αυτή την κίνηση του Δημάρχου, η οποία και προκάλεσε σάλο, ενώ αναμένεται να πάρει θέση και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε επικοινωνία μας με το Δήμο μας ενημέρωσαν ότι ήδη έχουν προσληφθεί 33 άτομα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και αναμένονται εντός των ημερών να έρθουν στο Δήμο ακόμη 40 άτομα.