Σε εγρήγορση για τα έργα στις Αδάμες

ermionis
Η υπόγεια διάβαση της Ερμιόνης καθημερινά έχει τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο

Ενημερωτική συνάντηση- ενημέρωση, διοργανώνει ο Δήμος Κηφισιάς μαζί με τον σύλλογο “Κηφισσό” την Δευτέρα 10 Ιανουαριόυ στις 6.00 μμ., στο αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου, στην οδό Πελοποννήσου και Φυγαλείας. Η πρόσκληση απαυθύνεται σε όλους του κατοίκους της περιοχής και αφορά τα έργα έργα που έχουν εξαγγελθεί στην περιοχή.

Θα συζητηθούν:

  • Τα σχεδιαζόμενα έργα επί της οδού Ερμιόνης (κατασκευή κυκλικού κόμβου, τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στο παράδρομο της εθνικής κ.α.).
  • Οι αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Ο συντονισμός και οι ενέργειες για την αποτροπή τους.

Η ενημερωτική συνάντηση θα γίνει παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, του Εντεταλμένου Συμβούλου Τεχνικής Υπηρεσίας Αλέξιου Μακρή και του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αδαμών  «Ο Κηφισσός».

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή rapid test ή μοριακού τεστ των τελευταίων 24 ωρών και χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας.

Η εφημερίδα μας με εκτενέστατο δημοσίευμα αναφέρθηκε στο θέμα:

«Κρύβουν» τα διόδια μές΄ τους παράδρομους

 

gefyra-barympompis
Η γέφυρα Βαρυμπόμπης είναι αρκετά μεγάλη δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση

Νέα διόδια, νέες γέφυρες, παλιά μυαλά και σχέδια.  Το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Το γεφύρι της Βαρυμπόμπης, ολημερίς απέρριπταν τα σχέδια κατεδάφισής του, όμως τη νύχτα όλο και ξαναεμφανίζονταν. Έτσι λοιπόν  η μελέτη, αφού πήγε και ήρθε, απορρίφθηκε από Δήμους και Περιφέρεια, εγκρίθηκε από το πρώτο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και έτοιμη είναι να εγκριθεί και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Τι αφορά αυτό στους κατοίκους της Κηφισιάς; Πρώτον με το που θα βγαίνουν από την Κηφισιά φαίνεται ότι θα πληρώνουν διόδια, τα πρώτα στη Βαρυμπόμπη. Αυτό αφορά και όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Οι κάτοικοι της Κηφισιάς όμως έχουν να ανησυχούν για κάτι ακόμα.  Όλοι όσοι θα θέλουν να αποφύγουν τα διόδια θα μπαίνουν μέσα στην Κηφισιά. Με αποτέλεσμα επιβάρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτό που βλέπουμε καθημερινά στην Τατοΐου, θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.  Ώρες για να φτάσεις στην Εκάλη ή βορειότερα. Πάνε τα πεϊνιρλί και οι αποδράσεις προς παραλίες και βουνά.

Πρόσθετο πρόβλημα για τους κατοίκους των Αδαμών, μέσα στην καρδιά της συνοικίας τους θα δημιουργηθεί «δαχτυλίδι», όπου θα περνάει ο άξονας της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με μελέτες η κυκλοφορία θα εκτιναχτεί στη συνοικία κατά 600%.

paradromos1
Ο παράδρομος της Εθνικής Οδού με την Εθνική στο ύψος της Χελιδονούς

Επανήρθε λοιπόν το θέμα της κατεδάφισης της Γέφυρας της Βαρυμπόμπης, από τους παραχωρησιούχους της Νέας Οδού και μάλιστα αυτό ζητούν να γίνει άμεσα, μέσα στο 2022. Με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στα χέρια, αν και έχει απορριφθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και την έχουν καταψηφίσει Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κ. Δημόπουλος, την «έσπασε» σε κομμάτια, την «τροποποίησε» και ζητά να εγκριθεί  από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Τι περιέχει αυτή η τροποποίηση;  Αλλάζει το όνομα ώστε εξαφανίζεται η λέξη «κατεδάφιση» και αποκτά το όνομα  «έργα οδοποιίας για τη βελτίωση – συντήρηση του υφιστάμενου άξονα της Εθνικής Οδού».  Με το ωραιοποιημένο πια όνομα,  προβλέπεται να  κατασκευαστούν χώροι ανάπαυσης  – όχι νεκροταφεία αλλά χώροι πάρκινγκ-   διόδια στον Άγιο Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη, υλοποίηση κόμβου Κηφισιάς (σύνθετος κόμβος που προκύπτει από το συνδυασμό των κόμβων Ιλισίων και Καλυφτάκη) και  ανακατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Βαρυμπόμπης.

Επίσης  περιλαμβάνει προσωρινά έργα στον κόμβο Ελαιών- Ερμιόνης στις Αδάμες, το περίφημο round about ή (τσουτσ..νι) που έλεγε και ο αείμνηστος Δημήτρης Κυριαζόπουλος, περιγράφοντας την εισβολή του παράδρομου με την υπερτοπική κυκλοφορία στον συνοικισμό, με γλαφυρότατη εικόνα. Μάλιστα αυτός ο χαρακτηρισμός έχει αναφερθεί πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα φυσικά συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, αφού είχε ήδη ξεσηκώσει τους κάτοικους της περιοχής των Αδαμών. Αυτό φάνηκε και στην εκδήλωση για τον στολισμό του δέντρου των Αδαμών όπου το προεδρείο του συλλόγου «Κηφισός» παραμέρισε το χριστουγεννιάτικο κλίμα και συζητούσε για δυναμικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί το σχεδόν τετελεσμένο.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος για ακόμη μια φορά διακήρυξε πως είναι απαράδεκτα τα έργα και θα υποβαθμίσουν την περιοχή των Αδαμών, πως υπάρχουν ψηφίσματα, προσφυγές στο ΣτΕ και με κάθε μέσο θα προσπαθήσει να σταματήσει τα συγκεκριμένα έργα.

Ενδιαφέρουσα ήταν η πληροφορία που παρείχε ο εντεταλμένος Τεχνικών Υπηρεσίας και προεδρεύων της Επιτροπής για τα διόδια, Αλέξιος Μακρής, ο οποίος είχε συνάντηση με τους παραχωρησιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Μακρή αυτό που ζητάνε είναι να δώσει ο Δήμος την άδεια και δημοτικό χώρο, ώστε να κάνουν έργα  στην οδό Ερμιόνης. Ουσιαστικά θέλουν να στρέψουν τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Εθνική Οδό μέσα στους παράδρομους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τα έργα της γέφυρας, με αρχικό προγραμματισμό τα τρία χρόνια και βλέπουμε.

Ο κ. Μακρής τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν δώσει ο Δήμος την άδεια δεν θ

α μπορέσει κάτι τέτοιο να γίνει ποτέ.  Και ο Δήμος δεν έχει πρόθεση να τη δώσει αφού σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει η κίνηση στον παράδρομο και στον κόμβο Ερμιόνης θα αυξηθεί κατά 600 % .   Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο  ανέφερε πως η γέφυρα της Βαρυμπόμπης είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και δεν ωφελεί να διαπλατυνθεί και να γίνει τριών λωρίδων. Ο μόνος λόγος θα ήταν προκειμένου να κατασκευαστούν πλευρικά διόδια, κάτι στο οποίο είναι αντίθετη όλη η κοινωνία.

Συχνά στα έργα βλέπουμε επισήμανση ότι «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή τα έργα είναι μόνιμα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ταλαιπωρία λόγω των έργων και μόνιμη ενόχληση λόγω της πληρωμής των διοδίων. Ζητάνε λοιπόν από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή για την ενόχληση μια και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να πληρώνουν.

Ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Μακρής τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής θα πρέπει να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μην πειράξουν την περιοχή. Ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είπε πως μόνο με πολιτική πίεση θα μπορέσει να ακυρωθούν τα έργα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν από τον ίδιο στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή από τον κ. Θωμάκο προς τους Σκουρλέτη και Χατζηδάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι ομιλίες των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων, χωρίς αντιρρήσεις και αποφασίστηκε να εκδοθεί επικαιροποιημένο  ψήφισμα.

Η επιτροπή κατά των διοδίων συνήλθε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου στο Λύρειο ίδρυμα της Εκάλης, όπου ο αρμόδιος   δημοτικός σύμβουλος Αλέξιος Μακρής ενημέρωσε την Επιτροπή και μαζί αποφάσισαν, αρχικά την προσφυγή εναντίον της απόφασης αλλά και  δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε και στην ενημερωτική επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς τον Δήμο Κηφισιάς, όπου αγνοώντας την επιβάρυνση από τα έργα στην περιοχή, καθώς και όλες τις αντιρρήσεις ενημερώνει απλώς για τα έργα διαπλάτυνσης της γέφυρας Βαρυμπόμπης, θεωρώντας ως γεγονός τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων από το 2024.

Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να ξεκινήσουν με νομική προσφυγή και αν δεν πετύχουν να συνεχίσουν με άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Προσωπικά εξακολουθούμε να βλέπουμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Τα διόδια θα γίνουν και ο κόσμος θα τα πληρώνει. Ο,τιδήποτε άλλο θα μα εκπλήξει. Οι συμφωνίες έχουν γίνει, το μόνο που εκκρεμεί είναι η ημερομηνία. Εξάλλου η Κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη. Και αν δεν είναι ανάπτυξη οι δύο λωρίδες της γέφυρας να γίνουν τρεις, δεν καταλαβαίνουμε πώς ορίζεται η ανάπτυξη. Μακάρι να βρεθούμε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη, όπου η ανάπτυξη μπορεί να ορίζεται διαφορετικά.

Γιάννης Γρηγοράκος

apostolou-mixalitsis
Ο γενικός γραμματέας Κώστας Μιχαλίτσης και ο πρόεδρος Θεοχάρης Αποστολού, του Συλλόγου “Κηφισσός”

Λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Συλλόγος Αδαμών  «Ο Κηφισσός» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

kifissos-anakoinwsi