Σίτιση Αδέσποτων / Φιλόζωοι και Ζώα στο Δήμο Κηφισιάς

sitisi -adespota

Φλώρα Ανθο– γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου 08/11/2020

Την εβδομάδα που μας πέρασε αναρτήθηκαν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία κατηγορούσαν το Δήμο για αθέτηση υποχρέωσης σχετική με τη σίτιση των αδέσποτων και την παροχή τροφής σε δημότες που σιτίζουν αλλά και σε χώρους φιλοξενίας.
Προς διευκρίνιση των ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν σε δημότες μας και αναγνώστες φιλόζωους,  μετά από απάντηση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Σ. Ζαπάντη, είχε ξανά την ευθύνη της Φιλοζωίας πριν από 3 χρόνια και ήταν αυτός που οργάνωσε για πρώτη φορά στο Δήμο Κηφισιάς Ειδική Δημοτική Υπηρεσία στελεχωμένη από δημοτικούς υπαλλήλους (petcare@kifissia.gr) που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό  και είναι πλέον και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για τα φιλοζωικά σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Παπαδόπουλου κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 04.11.2020, η παραλαβή τροφών καθυστέρησε λόγω της ανανέωσης της σύμβασης (σε ισχύ πλέον από 03.11.2020) για γραφειοκρατικούς λόγους και λόγω αλλαγής της Αντιδημαρχίας σχετικά με τα Φιλοζωικά (καθώς η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται κάθε χρόνο έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές) οπότε κάποιες υπηρεσίες μετατέθηκαν σε διαφορετικούς εργαζομένους αλλά και δημοτική ενότητα.

Προς ενημέρωση λοιπόν ενεργών δημοτών που επιθυμούν να σιτίζουν τα αδέσποτα και χρειάζονται μία μικρή βοήθεια στο ήδη αφιλοκερδές έργο τους, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αγάπη τους προς τα ζώα και την αντίληψή τους πως κάθε έμβιο ον ανήκει στην κοινωνία μας και άρα ευθυνόμαστε εξίσου για την ευημερία τους, όπως ακριβώς κάνουμε και για τους συνανθρώπους μας και όπως τα παιδιά μας αυθόρμητα και φυσιολογικά πράττουν,  θα γίνει η μεταφορά των τροφών στην αποθήκη τη Δευτέρα 09/11/2020 όπου οι σιτιστές θα μπορούν να τις παραλαμβάνουν από εκεί από την Τρίτη 10/11/2020 – ο δημότης θα πρέπει να πάει από κει για να παραλάβει τις ζωοτροφές και δεν θα πηγαίνει πλέον στη Υπηρεσία της Εκάλης.

Η ακριβής διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δημότες/κάτοικοι  φιλόζωοι που είναι ήδη σιτιστές για να πάρουν τροφές είναι:

  1. να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία του ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ στο 2132007271  ώστε να τους κλείσουν ραντεβού πρώτα στον Δήμο
  2. στο γραφείο του κ. Ζαπάντη , να υπογράψουν την παραλαβή και

3. να τους δοθεί ειδική άδεια μετακίνησης σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού και την τήρηση επιβεβλημένων από το κράτος κανόνων για όσο διάστημα διαρκέσει ο εγκλεισμός,

  1. μετά να πάνε στην αποθήκη, μόνο κατόπιν ραντεβού και φυσικά μάσκα κλπ στη Νέα Κηφισιά, (Ανθεσμίων & Πηγών 36).

 

Η ακριβής διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δημότες/κάτοικοι  φιλόζωοι που θέλουν να γίνουν σιτιστές είναι:  sitisi-gates

Για τις γάτεςοι νέες αιτήσεις για δημότες θα εξακολουθούν να γίνονται στην Εκάλη, κατόπιν ραντεβού καλώντας στο 2132140210 (αναμένεται αλλαγή στον υπεύθυνο υπάλληλο λόγω λήξης σύμβασης). Κατόπιν θα γίνεται αυτοψία προς επιβεβαίωση των οδών στις οποίες βρίσκονται τα αδέσποτα ζώα για τα οποία ζητάει τροφή ο δημότης και εν συνεχεία θα ενημερώνεται για την πρώτη παραλαβή τροφών που δικαιούται, σύμφωνα με τον αριθμό αδέσποτων ζώων που σιτίζει. Κάθε μήνα την ίδια ημερομηνία περίπου (ακριβής αρκεί να πέφτει σε εργάσιμη ημέρα), ο δημότης είναι υπεύθυνος να καλέσει στην υπηρεσία ώστε να υπενθυμίσει την παραλαβή τροφών που δικαιούται ως έχει συμφωνηθεί κατά την πρώτη παραλαβή.

Για τους δημότες που θέλουν να σιτίζουν σκύλους που φέρουν το τσιπάκι του Δήμου Κηφισιάς ή/και τους φιλοξενούν, η διαδικασία αίτησης σίτισης από τη Δευτέρα θα γίνεται πλέον στη Δημοτική Ενότητα της Κηφισιάς στο Δημαρχείο με ραντεβού καλώντας στο 2132007271 ώστε να ακολουθηθεί μετά η παραπάνω διαδικασία όπως και για τις γάτες, ώστε να παραλαμβάνει τις τροφές των ζώων μηνιαία.

Η ηλεκτρονική διαδικασία αιτήσεων και παραλαβής τροφών για σίτιση των αδέσποτων του Δήμου μας είναι προς συζήτηση λόγω των δυσκολιών της μετακίνησης και εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί σε νέο μας άρθρο.

Η Ζωοφιλική (φιλοζωική) Επιτροπή του Δήμου από το 2019 απαρτίζεται από πολλά μέλη (χάριν του συστήματος της απλής αναλογικής που πάντα επιζητά τη συνεργασία) τα οποία προσπαθούν ενεργά να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων και να εξαλείψουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εκτός από τον Δήμο μας και όλη η χώρα.  Τα μέλη φροντίζουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά για τη διαδικασία προς υιοθεσία αδέσποτων ζώων, σίτιση, στειρώσεις, περίθαλψη, φιλοξενία, με μοναδικό ως φαίνεται μελανό σημείο τη συνεργασία με τον ήδη υπάρχων κτηνίατρο του Δήμου ο οποίος έχει ο ίδιος δηλώσει πολλές φορές ό,τι δεν προλαβαίνει να κάνει σωστά τη δουλειά του λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας ως «στεγνή» απάντηση σε πολλά παράπονα δημοτών για αδέσποτα ζώα που πήγαν στο ιατρείο του προς περίθαλψη. Θα πρέπει να αναφερθεί πως φυσιολογικά όταν αυξάνεται ο αριθμός περιστατικών, αυξάνονται και οι πιθανότητες λάθους και πως πολλοί δήμοι χρεώνουν και καθυστερούν πληρωμές στους κτηνιάτρους με τους οποίους συνεργάζονται λόγω γραφειοκρατίας, όμως ένας γιατρός ποτέ δεν ασκεί ένα απλό επάγγελμα αλλά λειτούργημα και έτσι θα πρέπει ο ζήλος για το λειτούργημα αυτό να υπερβαίνει τη χρηματική αμοιβή από τον ίδιο τον επαγγελματία και φυσικά παράλληλα να τιμάται η υπηρεσία που προσφέρει από τους πολίτες και τους φορείς που συνεργάζεται. Όμως ποτέ δεν υπάρχει δικαιολογία για αμέλεια ή ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση του καθήκοντος,  είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε πρόκειται για ζώα καθώς και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για την ίδια τη ζωή.

Ευχαριστούμε τον κ. Σ. Ζαπάντη για την άμεση ανταπόκρισή του κατά τη νέα ανάληψη καθηκόντων του στο θέμα της σίτισης των αδέσποτων, ο οποίος έλυσε το θέμα που δημιουργήθηκε άμεσα, σε συνεργασία με την Πρόεδρο Ζωοφιλικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς κα Τ. Εξάρχου-Χλωρακιώτη η οποία έχει καταφέρει να ηγείται ο Δήμος μας θετικά στα φιλοζωικά θέματα – υιοθεσίες, φιλοξενίες, στειρώσεις και σίτιση και του ευχόμαστε «καλή θητεία»  και την υλοποίηση ενός δημοτικού κτηνιατρείου κατά τη διάρκεια αυτής, το οποίο θα συνοδεύεται από πολλές και τόσο αναγκαίες θέσεις εργασίας για τους δημότες μας –  για νέους γιατρούς, φροντιστές, βοηθητικό προσωπικό με πραγματική όρεξη για εργασία και κυρίως αγάπη προς τα ζώα και τη δουλειά τους κοντά σε αυτά.  Απώτερος στόχος όλων των φιλόζωων φυσικά και ένα δημοτικό ενδιαίτημα σε συνεργασία με την Ζωοφιλική Επιτροπή και την Πρόεδρο κα Εξάρχου – Χλωρακιώτη, η οποία φροντίζει τόσα χρόνια και διαρκώς την καλυτέρευση συνθηκών στα φιλοζωικά