Η άλφα-βήτα των σκουπιδιών (Συγγνώμη… των υλικών!)

mpaza1a

Απογοήτευση στους κατοίκους, για την απαξίωση της πόλης μας.  Αυτή είναι λοιπόν, η «Αρχόντισσα» Κηφισιά;

Βλακώδης είναι αυτός ο τρόπος, που μαζεύονται τα υλικά. Η διαχείριση των υλικών, δεν θα έπρεπε να γίνεται στον δρόμο.

Γιατί δεν κλείνουν το ρημάδι το καπάκι στους κάδους; Δεν χρειάζεται να περάσει κανείς, από κανένα σεμινάριο, για να μάθει να κάνει κάτι τόσο απλό.

Δεν τα βλέπουν; Τα σκουπίδια. Τις στοίβες. Μόνο εμείς τα βλέπουμε; Τι είναι δηλαδή, τα «καινούργια ρούχα του βασιλιά» είναι; Αν δεν τους αρκεί η όραση πάντως, υπάρχει πάντα και η όσφρηση.

Ελπίζουμε πάντως ότι δεν θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, μέχρι να τελειώσει η θητεία τους. Τρία χρόνια στο ελάχιστο ακόμα, είναι πάρα πολλά. Μπορεί να γίνει μεγάλη και μη αναστρέψιμη ζημιά σε αυτά τα χρόνια.

Ζούμε μέσα στα σκουπίδια, σαν να είναι η Κηφισιά μια παραγκούπολη, ένας καταυλισμός.Θα μας διδάσκουνε στο μέλλον, φοβάμαι, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Το μαύρο πρόβατο, ανάμεσα στους Δήμους της Ελλάδος. Θα γίνουμε γνωστοί, ως το αντίθετο των Τρικάλων. Τα Αντί-Τρίκαλα!

Ήταν όμορφα και καθαρά κάποτε, τί άλλαξε από τότε;  Γιατί αυτή η εγκατάλειψη; Οι παραιτημένοι άνθρωποι, καλύτερα να παραιτούνται κιόλας. Να αφήνουν τη θέση τους, σε εκείνους που έχουν όρεξη να δουλέψουν.

Θ. Ναι, σκέτο θήτα. Γιατί το ψάρι, (ή το σκουπίδι στην περίπτωση μας), βρωμάει από το κεφάλι…

Ίσως τελικά, θα πρέπει να απευθυνθούμε κάπου αλλού. Στα ΜΜΕ; Στον Συνήγορο του Πολίτη;Στην Περιφέρεια; Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Κηπουροί, (λέμε τώρα), που αρνούνται να ξεβολευτούν, να κλείσουν ραντεβού για τα κηπαία ή να πάνε τα κλαδέματα τους σε προκαθορισμένους χώρους.  Κηπουροί, που δεν αγαπάνε την Κηφισιά, που τσιγκουνεύονται τη μαύρη τη σακούλα, που βρέθηκαν τυχαία σε αυτή τη δουλειά ή που δίνουν απλά μια «παράσταση»,  για νεόπλουτους και αδαείς συμπολίτες μας.  «Σήμερα σας παρουσιάζουμε, «ο Καραγκιόζης, κηπουρός». Θα πλύνουμε λέϊλαντ και θα φυσήξουμε 12τμ επιφάνειας, με το θορυβώδες φυσερό μας!».

«Λόλα, να ένα μήλο!» Δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική. Οι λύσεις είναι πολύ πιο απλές απ’ ό,τι φανταζόμαστε κάποιες φορές. Οι άλλοι, αυτοί που τα διαχειρίζονται επιτυχώς, δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, είναι απλά πιο μεθοδικοί και οργανωμένοι και δεν φοβούνται να έρθουν σε σύγκρουση, με τα όποια ανόητα μικροσυμφέροντα.

Μικροσυμφέροντα. Όπως για παράδειγμα, κάνω βιαστικά τη δουλειά μου, γιατί έχω και δεύτερη εργασία κάπου αλλού. Ή, βλέπω μια στοίβα από σκουπίδια, αλλά δεν την αναφέρω, γιατί αυτό είναι η δουλειά κάποιου άλλου. Ή, δεν ενοχλούμαι από όσους πετάνε τα σκουπίδια τους στο δρόμο, γιατί φοβάμαι (εσφαλμένα) ότι άμα καθαρίσει η πόλη, θα χάσω τη θέση μου.

Να οργανωθούμε βρε παιδιά. Το έχουμε διαπιστώσει, υπάρχει πρόβλημα.  Οι Δημότες, αγωνιούν, οι επισκέπτες της Κηφισιάς, λυπούνται ή γελάνε με τα χάλια μας, εκείνοι που θυμούνται την Κηφισιά σαν έναν όμορφο, πολυτελή προορισμό για τη βόλτα τους, μένουν άφωνοι.

Ξέρουμε, ότι αξίζουμε καλύτερα. Ξυπνάνε όμως οι Δημότες σιγά σιγά και ελπίζω, ότι δεν θα ξεχάσουνε, την απίστευτη αυτή πραγματικότητα που βιώνουμε στην πόλη μας σήμερα.

Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Σύμφωνα όμως με ένα βολικό αφήγημα, στην Κηφισιά, για αυτή την κατάσταση, «φταίνε οι κακοί Δημότες». Έχουμε τη γκαντεμιά, όλοι οι «καλοί Δημότες»,να ζούνε στο Περιστέρι…

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός φταίχτης και ποιανού ευθύνη είναι να στηθεί ένα σωστό και λειτουργικό σύστημα; Ποιος διαχειρίζεται τον Δημόσιο Χώρο της πόλης μας; Ε, μην μου πείτε ότι δεν ξέρετε…

Ρακοσυλλέκτες, που δηλώνουν «παλιατζήδες»,  που περνούν ανενόχλητοι από τις γειτονιές μας,όποτε θέλουν και όσο συχνά θέλουν, με τη ντουντούκα στη διαπασών, μέσα σε οχήματα που θα τα «έκοβαν»με βεβαιότητα στο ΚΤΕΟ.

Στρωματάκια, σκουπίδια, μπάζα, κουρέλια, έπιπλα,ηλεκτρικές συσκευές μαζί με κηπαία και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης των υλικών και να πηγαίνουμε εκεί, όσα γράφτηκαν στην από πάνω γραμμή, είναι λέτε ουτοπία; Γιατί αλλού, δεν είναι. Είναι πραγματικότητα και το σύστημα εκεί,δουλεύει μια χαρά.

Υλικά είναι! Δεν είναι σκουπίδια. Μην απορείτε με τον όρο. Τα υλικά αυτά έχουν αξία και μπορούνε να έχουν και μια «δεύτερη ζωή».  Το να καθαρίσει η πόλη μας, το να γίνουμε παράδειγμα διαχείρισης, θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να είναι και θέμα υπερηφάνειας.

Φυσικά, πάντα θα υπάρξουν και εκείνοι, που νομίζουν ότι όλα πάνε καλά! Ότι όλα είναι φυσιολογικά. Δυστυχώς, μας φτύνουν και κάποιοι νομίζουν ότι βρέχει.

Χατζηδάκης Κωστής. Υπουργός Περιβάλλοντος, με πολλές δημόσιες εμφανίσεις στην πόλη μας. Έχει καταλάβει αλήθεια τι συμβαίνει; Το βλέπει το χάλι μας; Τι κάνει ο αστικός κόσμος; Τί κάνουν οι άνθρωποι του πνεύματος; Τα μέλη του όποιου Σ.Α.Κ.Α.; Οι «άριστοι»,που ζουν ανάμεσα μας;

Ψέμα θα ήταν, άμα λέγαμε ότι η εικόνα της Κηφισιάς, δεν θυμίζει γκέτο. Υπάρχουν σαφώς φτωχότερες πόλεις, σε σαφώς φτωχότερες χώρες, που τα πάνε πολύ καλύτερα από εμάς, στο κομμάτι της καθαριότητας.

Ώρα να καταλάβουνε λοιπόν, ότι αυτή η κατάσταση, πρέπει να αλλάξει άμεσα! Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. «Ποιος να το καταλάβει»;Ο Δήμαρχος Κηφισιάς. Η Διοίκηση του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι οι εμπλεκόμενοι, στην καθαριότητα της πόλης μας!

podilatoποδηλάτηςανοιχτο… συγνώμη, μόλις μου μπήκε ένα σκουπίδι στο μάτι