Στιγμές παράξενου καλοκαιριού

rapti1a

Την Κηφισιά την συναντάς παντού. Και η Αίγινα έχει πολύ από Κηφισιά. Σε μόνιμους παραθεριστές, σε καλλιτέχνες που εμπνέονται από την παραδοσιακή ομορφιά της, σε καλλιτέχνες που εργάζονται.

Σε μια Αυλή και συγκεκριμένα στην «Αυλή» στην  Αίγινα ακούσαμε την Ευδοκία Ράπτη, η οποία διατηρεί στούντιο στην Κηφισιά, να ξεσηκώνει τον κόσμο μαζί με τους Πάνο Χατζηλαζαρίδη και Ηρακλή Φάμελο.

rapti2aΚέφι και τραγούδια αλλά όχι χορός. Φέτος ο χορός έχει απαγορευτεί.  Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια σαν να ντρεπόμασταν να χορέψουμε. Στα περισσότερα μπαράκια άνθρωποι απλώς στέκονταν όρθιοι, επιτρέποντας το πολύ πολύ ένα ελαφρύ κούνημα στον εαυτό τους. Και περιμέναμε τα πανηγύρια. Εκεί για χάρη της παράδοσης επιτρεπόταν ο χορός. Εκεί και στους γάμους. Φέτος, τέρμα τα πανηγύρια, με περιορισμούς οι γάμοι. Παράξενο καλοκαίρι και με τον καιρό να μην έχει αποφασίσει ανάμεσα σε καύσωνα και καταιγίδα.

Και στα πλοία να επαναλαμβάνεται μονότονα ότι πρέπει να φοράς μάσκα και να τηρείς τις αποστάσεις.  Που για να μπορέσεις να συμμορφωθείς θα πρέπει να πέσεις στη θάλασσα. Διότι στο αυγουστιάτικο πλοίο δεν υπάρχει  ελεύθερος χώρος για να τηρήσεις οποιαδήποτε απόσταση.  Ο κόσμος, το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Έχει βουίξει ο ξένος Τύπος για την κατάσταση στις μεταφορές, για τις ελλείψεις στην Υγεία.  «Τηρείστε τις αποστάσεις» και ο καθένας κοιτάει τον απελπιστικά κοντά διπλανό του και γελάει.  Δεν γελάει αυτός που θα πληρώσει το πρόστιμο. Διότι τα μόνα μέτρα που φαίνεται να τηρούνται με ευλάβεια είναι τα πρόστιμα. «Γιατί δεν φοράς μάσκα;» Να μας θυμίζει το ανέκδοτο με τον λαγό. «Γιατί δεν φοράς κράνος;»   Και οι ουρές έξω από φούρνους και σούπερ μάρκετ στα τουριστικά μέρη να μας παραπέμπουν σε εποχές Κατοχής, που μόνο ακουστά τις έχουμε.  Και στην Αθήνα μαγαζιά να κλείνουν, άλλα για διακοπές άλλα για πάντα.

Και να περιμένουν όλοι τα χειρότερα από Οκτώβρη. Και κανείς να μην τολμάει να κάνει σχέδια, διότι δεν ξέρει αν και τι θα μπορέσει να εφαρμόσει. Αν και πότε θα γίνει το επόμενο Lock Down.  Και φωτογραφίες με έρημες παραλίες να κατακλύζουν το διαδίκτυο.  Ξημερώματα μάλλον πάνε όλοι και τις τραβάνε και μετά ξαναπέφτουν για ύπνο αφού τις ποστάρουν.  Να πείσουν ότι δεν υπάρχει συνωστισμός εκεί που βρίσκονται.  Με μάσκα θα μας ζητάνε να μπούμε σε λίγο στη θάλασσα και δεν θα εννοούν θαλάσσης. desfinaa

Το καλοκαίρι όμως είναι τώρα εδώ. Λίγο παράξενο, λίγο άστατο, λίγο λιγότερο παιχνιδιάρικο και ερωτικό.  Θα κάνει όμως ένα χρόνο να ξαναέρθει και καλά θα κάνουμε να το απολαύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τα τραγούδια πάντα βοηθάνε σε αυτό.