Τεράστια αποχή αλλά και τεράστια νίκη του Βασίλη Ξυπολυτά

xyp-2α

Μπορεί ο Βασίλης Ξυπολυτάς να κέρδισε την εκλογική διαδικασία με 64,33% αλλά στην ουσία ο μεγάλος κερδισμένος ή να το πούμε καλύτερα ο νικητής της εκλογικής βραδιάς ήταν η τεράστια αποχή, η οποία ξεπέρασε το 50% στην Κηφισιά αλλά και στο πανελλήνιο. 

Στην Κηφισιά το 2019 στις δημοτικές εκλογές την πρώτη Κυριακή είχαμε σχεδόν 36.000 ψηφοφόρους. Αν και λιγότεροι εγγεγραμμένοι από το 2019 στις 8 Οκτωβρίου του 2023 ψήφισαν μόλις 28.393 σε ένα ποσοστό 49,51%. Από αυτούς έλαβαν ο Βασίλης Ξυπολυτάς 17.724 ψήφους και ποσοστό 64,33%, ο Γιώργος Θωμάκος 6.722 και 24,42%, ο Γιάννης Δημητρόπουλος 1559 ψήφους και ποσοστό 5,66% και τέλος η Αγγελική Παπάζογλου 1.536 και 5,58% 

Εκτός από τον Βασίλη Ξυπολυτά κερδισμένη είναι και η Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς, η οποία σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό και τις ψήφους από τις εκλογές του 2019. Έτσι το 2019 ο Αντώνης Μήλας είχε πάρει 944 ψήφους και 2,74% ενώ βλέπουμε θεαματική άνοδο του Γιάννη Δημητρόπουλου.  

Ο Γιώργος Θωμάκος έχασε σχεδόν 1.300 ψήφους, αφού το 2019 στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση είχε πάρει 8.003 ψήφους και 23,23%. 

Τέλος εκτός από τον Γιώργο Θωμάκο και η Αγγελική Παπάζογλου χάνει σε δύναμη, αφού το 2019 είχε πάρει 3,61% και 1.244 ψήφους κι αν προσθέσουμε και τις ψήφους του Παναγιώτη Κανακάκη, ο οποίος κινείται στον ίδιο χώρο 3,26% και 1.124 ψήφους, έχουμε σχεδόν χίλιους ψήφους κάτω από τη φετινή εκλογική αναμέτρηση.

pososta1Ο μεγάλος κερδισμένος τώρα, Βασίλης Ξυπολυτάς, κατάφερε και πήρε μεγαλύτερο ποσοστό μεν από αυτό της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή 64,33% και 17.704 ψήφους αλλά τον προηγούμενο Ιούνιο η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 63,25% και 24.291 ψήφους. Έχουμε λοιπόν ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας της Κηφισιάς να πηγαίνει στους ψηφοφόρους του Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος κατάγεται από τον ίδιο χώρο, γιαυτό βλέπουμε και τρεις εκλεγμένους συμβούλους, τον Βαγγέλη Αυλήτη, τη Νίνα Βλάχου και τον Σταύρο Ζαπάντη να έχουν αρκετούς ψήφους κυρίως από τον κυβερνών κόμμα.

Απλά έχουμε και τους 2.035 ψήφους του ΠΑΣΟΚ της Κηφισιάς, το οποίο πήρε 5,53% τον περασμένο Ιούνιο,  να μοιράζεται ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους, τον Βασίλη Ξυπολυτά και τον Γιώργο Θωμάκο με τη μερίδα του λέοντος να παίρνει ο πρώτος.  Αυτό το βλέπουμε και στους υποψήφιους, στους εκλεγμένους πλέον συμβούλους της Νέας Ερυθραίας, τον Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τον Στάθη Κύρλο και τον Αντώνη Μπιτσάνη, οι οποίοι πρώτευσαν σε σταυρούς και έχουν καταγωγή φυσικά την κεντροαριστερά, αλλά και του Γιώργου Τσούλου που ήρθε δεύτερος σε ψήφους στην Κηφισιά. Οι σύμβουλοι του Γιώργου Θωμάκου που εκλέχτηκαν από την κεντροαριστερά στη Νέα Ερυθραία είναι ο Μιχάλης Καυγαλάκης και ο Νικήτας Κόκκαλης αλλά και ο Γιώργος Σκορδίλης και Μανώλης Κουρμαδιάς στην Κηφισιά. Οι υπόλοιποι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν καταγωγή καθαρά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν αναιρεί φυσικά την προσωπικότητά τους, η οποία δεν έχει κομματικά κριτήρια.

Ας πάμε τώρα στους εκλεγμένους πλέον δημοτικούς συμβούλους ο Βασίλης Ξυπολυτάς λόγω του ότι ξεπέρασε το 60% θα εκλέξει 22 συμβούλους αντί για 21, από το 35μελές νέο δημοτικό συμβούλιο. 

Στη δημοτική ενότητα της Εκάλης εκλέγονται τρεις σύμβουλοι, ο Πέτρος Σφηκάκης και η Αγγελική Βαλασόπουλου, ενώ από τη μεριά του Γιώργου Θωμάκου εκλέγεται ο Αχιλλέας Κουρέπης.

Στην Κηφισιά ο συνδυασμός “Ναι για τον Δήμο μας, του Βασίλη Ξυπολυτά, εκλέγει 14 συμβούλους ή15 λόγω της ισχυρής πλειοψηφίας και έχουμε πρώτη την κόρη του Βασίλη Βάρσου, Ελένη, η οποία πήρε σχεδόν αυτούσια τη δύναμη του πατέρα της. Δεύτερος ο Γιώργος Τσούλος, ο οποίος διατηρεί τους προσωπικούς του ψήφους, τρίτος ο Χάρης Βαφειάς, τέταρτος ο Κώστας Τσιλιγκίρης, πέμπτος ο Γιάννης Παντελεάκης, έκτη η Ελένη Χρονοπούλου, έβδομος ο Χρήστος Καλός, όγδοη  η Έλλη Φλέγγα, ένατος ο Απόστολος Κασιούρας, δέκατη η Μαρία Κεφαλά- Σαλματάνη, ενδέκατη η Λίλα Παπαδημητρίου, δωδέκατη η Αμαλία Βραχνού, δέκατος τρίτος ο Τίτος Ψαρουδάκης, δέκατος τέταρτος ο Γιάννης Διονυσιώτης, και δέκατη πέμπτη η Άννα Κορογιαννάκη, αν πάρει την τελευταία έδρα η Κηφισιά. 

Από τον συνδυασμό “Δύναμη Ελπίδας” του Γιώργου Θωμάκου στην Κηφισιά εκλέγονται έξι σύμβουλοι, ο Γιώργος Θωμάκος ως επικεφαλής, ο Βαγγέλης Αυλήτης, ο Γιώργος Σκορδίλης, ο Μανώλης Κουρμαδιάς, η Νίνα Βλάχου και ο Σταύρος Ζαπάντης.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση μάλλον λαμβάνει την έδρα ο επικεφαλής Γιάννης Δημητρόπουλος. Αυτή είναι η σύνθεση της Κηφισιάς μέχρι τώρα αλλά μπορεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα, ως προς την έδρα. 

Στη Νέα Ερυθραία έχουμε τέσσερις συμβούλους της πλειοψηφίας τον Ανδρέα Ανδρεαδάκη, τον Στάθη Κύρλο, τον Γιώργο Κασναφέρη , τον Αντώνη Μπιτζάνη και τον Χρήστο Λούμπια και από τον συνδυασμό “Δύναμη Ελπίδας”, τον Μιχάλη Καυγαλάκη και τον Νικήτα Κόκκαλη.

Από τους άλλους δύο συνδυασμούς βγαίνει ο Αντώνης Καρναβάς από την Συσπείρωση και την Ανατολή Ζαρωτιάδου από την Κοινωνία Παρούσα, μαζί με την επικεφαλής Αγγελική Παπάζογλου.

Ένα σημαντικό στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι πως εκλέγονται για πρώτη φορά 13-14 γυναίκες, ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαμε μέχρι σήμερα. Τέλος για πρώτη φορά μπάινουν στο συμβούλιο 10 νέοι σύμβουλοι, κάτι που είναι και αυτό μια καλή ένδειξη.   

Όπως αναφέραμε και στην αρχή μπορεί να υπάρξουν κάποιες σδιακυμάνσεις αλλά σε γενικά πλαίσια αυτοί θα αποτελέσουν τον νέο μας Δημοτικό Συμβούλιο που θα ορκιστεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για πέντε χρόνια.