Θύματα πάλι τα βιβλιοπωλεία

sporos-kleisto
Πάλι το σημείο αναφοράς της γειτονιάς μας, ο Σπόρος, κλειστός

Την επιδημιολογική κρίση ακολουθεί και η οικονομική και ένας μεγάλος ασθενής, το βιβλίο, ενώ είχε κάποιες μικρές ελπίδες να ανακάμψει, του έκοψαν πάλι το οξυγόνο, τα βιβλιοπωλεία. Πάλι από αυτήν τη βδομάδα τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά, μαζί φυσικά με όλο τον εμπορικό κόσμο και όσοι πιστοί μπόρεσαν να αγοράσουν από τη φυσική τους πηγή κάποιο βιβλίο, αναγκάζονται πάλι να το παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και όποτε αυτό τους παραδοθεί.

Παρόλα αυτά πιστοί και μεις στην φιλαναγνωσία παρουσιάζουμε κάποιους τίτλους που βγήκαν λίγο πριν δύσει το 2020 και ελπίζουμε σύντομη ανάρρωση.

 

27 συγγραφείς γράφουν για το 1821

1821aΣυλλογικός και ο τόμος που εκδόθηκε επίσης από τις εκδόσεις «24 Γράμματα» και σε επιμέλεια Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, «1821, μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων».  Ιστορικές στιγμές που μας καθόρισαν, μέσα από εξαιρετικές συγγραφικές πένες. Οι συγγραφείς είναι οι:

Έρικα Αθανασίου, Δ. Βαρβαρήγος, Δ. Βλαχοπάνος, Γ. Ι. Βοϊκλής, Π. Γκάτζιας, Π. Γούτας, Ελ. Ιντζέμπελης, Ν. Ιωάννου, Ν. Κατσαλίδας, Κ. Καριζώνη, Κ. Κρεμμύδας, Δ. Κωστόπουλος, Π. Μπανά, Στ. Μίλεσης, Θ. Μπενάκης, Κ. Μπούρας, Κ. Πανγιωτοπούλου, Αντ. Παυλάκου, Μ. Πικραμένου, Γ. Πύργαρης, Δ. Πυργελή, Λ. Σακελλίου, Απ. Σπυράκης, Γ. Σταφυλάς, Κ. Στοφόρος, Φ. Φιλίππου, Α. Χαριάτης. Την επιμέλεια των κειμένων αλλά και όλη την προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα κέιμενα την έκανε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.

 

«Νέα Ερυθραία μια πόλη γεννιέται»

nea-erythraia-vivlioΤην ιστορία της πόλης της Νέας Ερυθραίας οι εκδόσεις «Κηφισιά» έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν σε ένα πολυτελές λεύκωμα που εκδόθηκε στην εκπνοή του 2020 με την προσωπική στήριξη του Δήμου Κηφισιάς και του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου αλλά και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό «Δημήτριος Βικέλας» και της προέδρου του Λίλας Παπαδημητρίου.

Το λεύκωμα αποτελεί ένα πόνημα αρκετών ετών του εκδότη Ιωάννη Γρηγοράκου και είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που ήρθαν από τα «Ματωμένα Χώματα» της Μικράς Ασίας και δημιούργησαν στην Αττική μια καινούργια ζωή, δίνοντας στη νέα τους πατρίδα το όνομα της παλιάς.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ανέκδοτες διηγήσεις, αρχειακό υλικό συνέθεσαν ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.

 

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία»

xaralampiaaΟ Μάκης Τσίτας έχει την ικανότητα σε κάθε βιβλίο του να εντυπωσιάζει. Μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Δεν κάνει διάκριση. Για αυτό και τα βιβλία του για τους μικρούς αναγνώστες του δεν κουράζονται ποτέ να τα διαβάζουν οι γονείς όταν τα παιδιά ακούραστα στο τέλος της ιστορίας θα πούνε «Κι άλλο!». Γιατί κάθε φορά που διαβάζει κανείς το βιβλίο όλο και κάποια καινούργια λεπτομέρεια θα εντοπίσει. Είτε στο κείμενο, είτε στην εικονογράφηση που  το συμπληρώνει.

Στο τελευταίο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», την εικονογράφηση έχει αναλάβει η Σάντρα Ελευθερίου. Και η Χαραλαμπία είναι μια καμηλοπάρδαλη που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει για κατοικίδιο, εξαιρετική στο μπάσκετ, έτοιμη για κάθε παιχνίδι και μεγαλώνει γρήγορα, πολύ γρήγορα.  Γιατί άραγε δυσανασχετούν οι γονείς του Αλέξανδρου; Και οι γείτονες; Όταν οι γονείς του αποφασίζουν να διώξουν τη Χαραλαμπία ο Αλέξανδρος ψάχνει για την ιδανική λύση.

Η εξέλιξη της ιστορίας γεμάτη χιούμορ και το καλύτερο ο Μάκης Τσίτας το φυλάει πάντα για το τέλος. Για αυτό δεν είναι παράξενο που φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, τα παιδιά δεν έχουν παρά να πούνε «Κι άλλο!».

«Αυτονόητα»

autonohtaaή μήπως όχι; Ορισμένα πράγματα, ίσως επειδή είναι τόσο αυτονόητα, τελικά μπορεί και να μας διαφεύγουν.

Η Μαρία Γεωργαλά –Καρτούδη επανέρχεται με ένα μικρό βιβλιαράκι γεμάτο μεγάλες αυτονόητες αλήθειες. Ένα βιβλίο κόσμημα από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Προσπαθώντας να μας συστήσει το βιβλίο της καταλήγει σε ορισμένες αυτονόητες αλήθειες. «Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται», «Είναι φως φανάρι», «Θέλει και ρώτημα». Κι όμως δεν είναι πάντα έτσι.  «Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από δεκάδες αφορμές αγένειας, έλλειψης κοινής λογικής, έλλειψης παιδείας, κοινωνικής αδιαφορίας και αριβισμού…. Γεννήθηκε επειδή ό,τι θεωρούμε δεδομένο δεν είναι απαραίτητα δεδομένο και για τους άλλους, αφού η λέξη είναι μία αλλά οι ερμηνείες της άπειρες.

Τα αυτονόητα ως ευκόλως εννοούμενα δεν πρέπει να παραλείπονται εφόσον διασφαλίζουν την κοινωνική ευημερία και συνοχή», λέει η συγγραφέας.

Υπάρχουν πράγματα βασικά που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει, οικογενειακά, σχέσεων, εξουσίας και άλλα. Το ξεφύλλισμα του βιβλίου είναι απολαυστικό και προσφέρει τροφή για σκέψη. Και αν θέλετε να πείτε σε κάποιον κάτι αλλά δεν ξέρετε πώς, χαρίστε του το βιβλίο. Ίσως και να καταλάβει.

Και για να πάρετε μια γεύση ξεχωρίσαμε ένα από την κατηγορία «Αξιολύπητα».  «Το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;” προϋποθέτει να ενδιαφέρεται ο άλλος να μάθει ποιος είσαι. Αν δεν σ’ έχει ρωτήσει δεν ενδιαφέρεται».

 

 

Έρικα Αθανασίου