Το πολυπόθητο αλλά ανύπαρκτο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς.

ΧΑΝ κτιριο
Το πέτρινο κτίριο κάτω από τον στιθμό του ΗΣΑΠ

Ανοιχτή επιστολή προς τον αξιότιμο Δήμαρχο και τους αξιότιμους Δημοτικούς Συμβούλους τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς «Δημήτρης Βικέλας»

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Δεν υπάρχει Κηφισιώτης που να μην παραπονιέται πως δεν είναι ευχαριστημένος με την υπάρχουσα δομή του Πολιτιστικού μας κέντρου. Δεν υπάρχει σίγουρα ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος που να θεωρεί πως η αίθουσα «Βασίλης Γκατσόπουλος» ικανοποιεί έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες μας για πολιτιστικά δρώμενα. Εξαίρεση ίσως ν’ αποτελεί το αίθριο του Δημαρχείου όπου λόγω της επικλινούς διάταξης των καθισμάτων προσφέρει στους δημότες μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουν κάποια από τα δρώμενα κατά τους θερινούς μήνες.

Κύριε Δήμαρχε επειδή γνωρίζω την αγωνία σου για τα πολιτιστικά δρώμενα και επειδή προ εικοσαετίας συνεργαστήκαμε από κοινού στο Πολιτιστικό του Δήμου μας για να βελτιώσουμε τις τότε πολλές αδυναμίες εκείνης της εποχής, απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σου αγαπητέ φίλε μου Γιώργο κάποιες από τις σκέψεις μου.

Όταν κάποιος ανεβαίνει με το τρένο προς την Κηφισιά και τύχει να κοιτά προς τα αριστερά, για να  είμαι πιο ακριβής προς τη Δύση θα πέσει στην αντίληψη του ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο με το κουφάρι ενός παλιού υπέροχου πέτρινου κτιρίου που πλέον στέκεται ασκεπές και λυπημένο.  Αυτή ή άθλια εικόνα εγκατάλειψης δεν είναι τίποτα άλλο από το φάντασμα των Αθλητικών εγκαταστάσεων της ΧΑΝ που ανθούσε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και όπου σταδιακά υπέπεσε σε παρακμή καταλήγοντας στην εγκατάλειψη από τη δεκαετία του ’90.

Ζωντανές είναι ακόμη οι μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια όπου εκεί μέσα μάθαμε, μπάσκετ, τένις, πατινάζ, ενόργανη γυμναστική, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ και τόσα άλλα. Ήταν μια όαση για τα παιδιά και ένας εξαιρετικός χώρος αναψυχής.

Και για να μην παρασύρομαι σ’ ατραπούς νοσταλγίας και τρυφερούς συναισθηματισμούς, θα έρθω κατευθείαν στο δια ταύτα γνωρίζοντας πως ήδη υπάρχει κονδύλι του Δήμου για την αγορά ακινήτου για την ανέγερση νέου πολιτιστικού κέντρου. Προτείνω λοιπόν στη Δημοτική Αρχή τις παρακάτω ενέργειες.

Να έρθει σ’ άμεση επαφή με το ΔΣ της ΧΑΝ και να εξετάσει τις δυνατότητες που προσφέρονται. Να εξεταστούν:

Α) Η πιθανότητα αγοράς από τον Δήμο Κηφισιάς του συγκεκριμένου οικοπέδου

Β) Σε περίπτωση που η αγοραπωλησία για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι εφικτή, τότε να γίνει μια μακρόχρονη ενοικίαση, πενήντα ακόμη και 99 ετών για να αξίζει να γίνει μια σημαντικότατη επένδυση στον συγκεκριμένο χώρο.

Γνωρίζουμε ήδη πως στον συγκεκριμένο χώρο στο δυτικότερο τμήμα του υπάρχει ένα εκπληκτικό γήπεδο τένις (που δεν φαίνεται στη φωτό του GoogleMaps) που μπορεί δίπλα του να γίνει και το δεύτερο γήπεδο μιας και υπάρχει ήδη η συγκεκριμένη διαμόρφωση και υποδομή. Επίσης στην Βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου βρίσκεται Δημοτικός Βρεφονηπιακός σταθμός καθώς και αξιοπρεπές πάρκινγκ περίπου είκοσι πέντε θέσεων.

Όμως όλος ο υπόλοιπος χώρος και μιλάμε για αρκετά στρέμματα(για την ακρίβεια το οικόπεδο είναι πάνω από 21 στρέμματα χωρίς τον βρεφονηπιακό και το πάρκινγκ)είναι εντελώς εγκαταλελειμμένος και ερημωμένος όπως είναι εμφανές και από την δορυφορική φωτό τηςGoogleMaps.χάρτης ΧΑΝ

Δεν είμαι νομικός αλλά είμαι βέβαιος πως με τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση σας θα βρεθεί η χρυσή τομή για να περάσει αυτός ο χώρος στα χέρια του Δήμου και για να αξιοποιηθεί ως έδρα του νέου μας πολιτιστικού κέντρου.

Γνωρίζω πως υπάρχει κώλυμα με το σχέδιο πόλεως και την ήπια χρήση γης αλλά δεν νομίζω πως ένα πολιτιστικό κέντρο αποτελεί βάρος σε μια περιοχή. Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο θα έπρεπε η χρήση του πολιτιστικού στο Δημαρχείο μας να αποκλείεται μιας και βρίσκεται εν μέσω περιοχής αμιγούς κατοικίας. Μ’ άλλα λόγια, δεν μπορεί να μην υφίσταται όχληση στην Διονύσου και να υφίσταται όχληση στο Κέντρο της Κηφισιάς όπου υπάρχει το τρένο, τα λεωφορεία (και πάνω και κάτω του σταθμού) τα ταξί κλπ. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επίσης αναρωτιέμαι τι όχληση θα μπορούσε να φέρει στην περιοχή ακόμη και η διαμόρφωση του χώρου ως ένα απλό πάρκο αναψυχής;Και αν σκαλώνουμε στην πολεοδομία, τί θα γινόταν αν φέρνατε αυτό το θέμα στην κρίση των Κηφισιωτών και ζητούσατε να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου σχεδίου και εγχειρήματος;Θα θυμίσω πως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει με το κτήμα στο ΜονΡεπο στην Κέρκυρα τη δεκαετία του ‘80 και πως όταν πέρασε στη διαχείριση του Δήμου Κερκυραίων όχι μόνο αναβαθμίστηκε από τις ενέργειες του Δήμου αλλά επίσης έτυχε πολλαπλών επιδοτήσεων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας μέσα στο χώρο ίσως ένα από τα ομορφότερα θεατράκια της Ελλάδος.
Εάν κύριε Δήμαρχε καταφέρετε να κάνετε το breakthrough σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες της ΧΑΝ και περάσετε στα χέρια του Δήμου αυτό το οικόπεδο, θα έχετε κάνει ήδη το ήμισυ του παντός. Από εκεί και πέρα ξεκινά το δημιουργικό κομμάτι.Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;

  • Άμεση εκπόνηση τοπογραφικής μελέτης από τους μηχανικούς του Δήμου μας για να μπορέσουν να γίνουν όλες οι επόμενες απαραίτητες μελέτες.
  • Επιστράτευση των υπηρεσιών Πρασίνου του Δήμου για να καθαριστεί άμεσα ο χώρος. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο έχει επικρατήσει ένα από τα πιο επεκτατικά δένδρα που γνωρίζουμε. Η επονομαζόμενη βρωμούσα ή βρωμόδενδρο. Η επιστημονική της ονομασία είναι Αείλανθος η υψηλοτάτη (AilanthusAltissimo). Η αποψίλωση της δεν είναι και το ευκολότερο έργο πιστέψτε με, γι’ αυτό πρέπει να αρχίσει άμεσα η προσπάθεια εξόντωσης της. Αντιθέτως, στο χώρο υπάρχουν ωραιότατες συστοιχίες από μουριές που αν τύχουν της δέουσας περιποίησης μπορούν να συνεχίσουν να κοσμούν τον περίβολο χώρο. Υπάρχουν κυπαρίσσια, πασχαλιές, συκιές και άλλα πολλά δένδρα που θα μπορούσαν να παραμείνουν στον περίβολο άθικτα.
  • Άμεση διενέργεια διαγωνισμού όπου αρχιτεκτονικά γραφεία θα εκπονήσουν και θα καταθέσουν μελέτες για την βέλτιστη αξιοποίηση του οικοπέδου και μετατροπής του σ΄ ένα από τα τ’ ωραιότερα πολιτιστικά κέντρα της Αττικής.

Κάποιες από τις ιδέες που χρήζουν εφαρμογής είναι οι εξής:

α) Αναστήλωση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου στο Βόρειο όριο του οικοπέδου. Το κτίριο αυτό θα μπορούσε να έχει με την σωστή αναστήλωση και μοντέρνα εσωτερική διαρρύθμιση με πέτρα, μέταλλο και ξύλο το εμβαδόν των ογδόντα και πλέον τετραγωνικών μέτρων ανά όροφο δηλαδή περί τα 250 τετραγωνικά χωρίς να λάβουμε υπόψη μας το υπόγειο στο οποίο παρεμπιπτόντως θα μπορούσε να τοποθετηθεί σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Σ’ αυτό το υπέροχο ανακαινισμένο κτίριο θα μπορούσε επιτέλους να στεγαστεί η Δημοτική μας βιβλιοθήκη όπου αυτή τη στιγμή ασθμαίνει στην έπαυλη Δροσίνη, ενώ η εναλλακτική της βίλας Μπότση που προτείνετε αν και πράγματι ελκυστική, είναι πολύ μακριά από το κέντρο για να περιμένουμε πως θα δέχεται επισκέψεις. Αυτό το κτίριο θα μπορούσε να φιλοξενήσει χιλιάδες βιβλία καθώς και ένα μοντέρνο αναγνωστήριο. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα παλιών χώρων που έχουν διαμορφωθεί σε υπέροχες βιβλιοθήκες. Δείτε για παράδειγμα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

β) Κατασκευή του κυρίως χώρου του Πολιτιστικού κέντρου όπως αρμόζει και στην παράδοση και την ιστορία της Κηφισιάς αλλά και προσαρμοσμένου στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.Και να περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Αμφιθεατρική αίθουσα τουλάχιστον τετρακοσίων ατόμων για παρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κλπ.
  2. Μεγάλη επίπεδη αίθουσα για εκδηλώσεις χορών, εκθέσεων ζωγραφικής, συνεστιάσεων κλπ.
  • Ειδικούς χώρους για παράδοση μαθημάτων και διαμορφωμένους γι’ αυτούς τους σκοπούς. Στούντιο για εκμάθηση ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής, αγγειοπλαστικής, φωτογραφίας κλπ.
  1. Αίθουσα για παιχνίδια πνευματικού αθλητισμού (σκάκι, μπριτζ, αγωνιστικό τάβλι, κλπ)
  2. Γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους και ό,τι άλλο χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία τέτοιων χώρων καθώς και τις αντίστοιχες τουαλέτες.

Δείτε για παράδειγμα το πολιτιστικό του Δήμου Κοζάνης

γ) Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου χωρητικότητας τουλάχιστον 900 θέσεων με την απαραίτητη δομή για καμαρίνια, τουαλέτες και αποθήκη για τον τεχνικό εξοπλισμό.

δ) Υπαίθριο αναψυκτήριο

ε) Παιδική χαρά και παιδότοπος (για την ακρίβεια θα μπορούσαν να επεκταθούν και να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς του βρεφονηπιακού σταθμού).

ζ) Διαμόρφωση εξωτερικών χώρωναπό γραφείο αρχιτεκτόνων κήπου ώστε να αναδειχθεί ο χώρος σε πραγματικό τόπο αναψυχής.

η) Περίφραξη

θ) Εξωτερικός φωτισμός με πλήρη υιοθέτηση σύγχρονων οικολογικών μορφών φωτισμού.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω πως όλοι αγωνιούμε για την εύρεση του ιδανικού χώρου αγαπητέ δήμαρχε και αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες.

Ελπίζω η εισήγηση μου να εισακουστεί και να συζητηθεί από τα επίσημα όργανα του Δήμου μας μήπως έτσι καταφέρουμε και βρούμε τη λύση που να ταιριάζει στη πόλη μας.

Νάσος ΚομιανόςΜ’ εκτίμηση

Νάσος Κομιανός