«Έχουμε την πείρα και την κατάλληλη ομάδα για την ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!»

papadopoulos1

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπαδοπουλοσ μιλα στον ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ

Τον Γιώργο Παπαδόπουλο, έναν από τους αρχαιότερους δημοτικούς συμβούλους εν ενεργεία, συναντήσαμε στην Ανθοκομική και θελήσαμε να μάθουμε τους λόγους γιατί αποφάσισε να είναι ένας από τους 14 υποψηφίους δημάρχους της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

– Ασχολείσαι με τα κοινά πάνω από δύο δεκαετίες, ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό σου έργο από τις θέσεις διοίκησης που έχεις περάσει;
Ναι, είναι πράγματι πολλά τα χρόνια! Εκλέγομαι από το 1994 και για έξι συνεχείς θητείες στον Δήμο Κηφισιάς ενώ έχω διατελέσει παράλληλα μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, Πρόεδρος του ΕΣΣΕΕΚΑ και Εισηγητής στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Και πράγματι έχω χειριστεί με υπευθυνότητα και επιτυχία αρκετές θέσεις ευθύνης. Είναι σίγουρα σημαντική -ειδικά εν όψει της διεκδίκησης της θέσης του Δημάρχου- η απόκτηση της συνολικής πείρας στη διαχείριση την οποία έχω αποκομίσει. Όλα τα δημοτικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον Δήμο την τελευταία εικοσαετία εξαιρουμένης της παρούσας δημοτικής περιόδου έχουν και την δική μου συμμετοχή. Πέραν της εμπειρίας μου στην τεχνική επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μου θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός -και το συνειδητοποιώ τώρα που το λέω- ότι έχω ωριμάσει μέσα στο Δήμο και έχω γαλουχηθεί από την αγάπη μου για αυτόν. Αυτό θεωρώ το πιο σημαντικό. Το καθήκον μου να υπηρετώ τις ανάγκες των συμπολιτών μου.

– Γιατί τώρα υποψήφιος δήμαρχος;
Διότι απλά δεν μπορώ να ανεχτώ άλλο την κατάσταση που επικρατεί. Γιατί χρειάζεται μια γενναία ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ. Δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα! Έχω την πείρα, έχω την ομάδα, έχω το πρόγραμμα -και μάλιστα είμαι ο πρώτος που «έβγαλε» πρόγραμμα- και πάνω από όλα, την αγάπη για την πόλη μου και το πείσμα για να επιλύσω τα προβλήματα της. Άλλωστε η υποψηφιότητά μου θεωρείται και η πιο λογική την παρούσα περίοδο.

– Ποιες δυσκολίες συνάντησες ώστε να δημιουργηθεί ο συνδυασμός;
Η ιδέα μου ήταν να εμπνεύσω. Ήταν συνειδητή μου επιλογή να φέρω κοντά μου ανθρώπους φρέσκους, άφθαρτους, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένους με κριτήριο μόνο την γνήσια αγάπη για την πόλη τους και με το αισθητήριο της προσφοράς τους σε αυτήν. Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να προσελκύσει κανείς νέους και αξιόλογους ανθρώπους στην πολιτική και μάλιστα χωρίς καμία επίσημη κομματική στήριξη, είμαι πραγματικά υπερήφανος που το κατάφερα. Και ικανοποιημένος που με πλαισιώνουν συμπολίτες μας με πρώτο κριτήριο την ομαδικότητα του Συνδυασμού και όχι το ατομικό τους συμφέρον. Και λυπούμαι που έγινε προσπάθεια από ορισμένους Συναδέλφους να αποδομηθεί ο Συνδυασμός αυτός κάτι που ούτε καν σκέφθηκα εγώ. Ίσως να είμαι εξαιρετικά ευγενής για αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ να παραβώ τις αρχές μου.

– Ποια θα είναι η προτεραιότητά σου σε περίπτωση που εκλεγείς δήμαρχος;
Να σκεφθώ ως δημότης. Και με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια ευκολότερη καθημερινότητα σε μια καθαρότερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη στη μετακίνηση πόλη για όλους τους συμπολίτες μου. Ειδικότερα, η βελτίωση της καθαριότητας του φωτισμού, η ομαλή κυκλοφορία και η ασφάλεια στην πόλη αποτελούν το πρώτο μονοπάτι των βημάτων της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ.

– Όταν κάποιος μένει πολύ καιρό σε θέση ευθύνης, συχνά ακούγονται διάφορα για τον τρόπο που εκπληρώνει τα καθήκοντά του. Έχεις ακούσει κατηγορίες για τον τρόπο που τα εκπλήρωνες εσύ; Αν ναι, πού θεωρείς ότι οφείλονται;
Δυστυχώς οι κακοήθειες πάντα υπάρχουν. Και έχω αισθανθεί και αρκετό φθόνο. Πιστεύω όμως ότι ο έπαινος και η αποδοκιμασία αποδεικνύονται στην κάλπη. Αποδεικτικά στοιχεία της προσωπικότητάς μου, είναι η επί έξι συνεχείς φορές σε υψηλή θέση εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους συμπολίτες μου. Εξάλλου αν υπήρχε οποιοσδήποτε ψόγος νομίζετε ότι θα έρχονταν μαζί μου τόσοι νέοι και κυρίως τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι στο συνδυασμό της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ;

– Έχεις συνεργαστεί με διάφορους δημάρχους, τελευταία βρέθηκες και στην αντιπολίτευση. Ποιον θεωρείς καλύτερο και ποιον χειρότερο δήμαρχο και γιατί;
Νομίζω ότι θα αδικήσω εάν ονοματίσω κάποιον. Δεν το κάνω για να είμαι «καλός». Το κάνω γιατί πιστεύω ότι το ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος νομίζω ότι το κρίνει ο δημότης με την ψήφο του, όπως θα κρίνει και τη δική μου πρόταση για ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ! στον Δήμο Κηφισιάς.

– Γίνεται από τώρα έντονη συζήτηση μεταξύ των δημοτών για το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον μετά. Υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες ήδη μεταξύ των υποψηφίων;
Είναι προφανές ότι χωρίς συνεργασία δεν θα μπορεί να διοικηθεί ό Δήμος. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα επιδείξω κάθε διάθεση συνεργασίας. Άλλο όμως συνεργασία και άλλο συνδιαλλαγή. Θα είμαι αυστηρός εδώ. Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν άλλοι αλλά μακράν εμού οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

– Ως Δικηγόρος διαπιστώνεις ισονομία στην αντιμετώπιση των υποθέσεων των πολιτών από τον Δήμο;
Δε νομίζω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ζήτημα της ισονομίας. Τουλάχιστον όχι από πρόθεση. Από εκεί και πέρα είναι πολλά εκείνα τα οποία πρέπει να βελτιωθούν στη σχέση Δήμου-Δημότη. Στην πρόταση της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ υπάρχουν σαφείς προτάσεις για την εξασφάλιση πιο διαφανών, αξιόπιστων και αυστηρών όρων για να γίνει αυτή η σχέση, σχέση συνεργασίας και όχι ταλαιπωρίας.

– Είχες εκδηλώσει πολύ έντονα την αντίθεσή σου να φιλοξενηθούν μερικά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταναστών σε δημοτικό χώρο. Τι πιστεύεις για την παρουσία ξένων στην πόλη μας;
Κατ΄ αρχάς δεν επρόκειτο μόνο για φιλοξενία μεταναστών και δεν υπάρχει χώρος για να αναπτύξω το θέμα αυτό. Ευτυχώς με την δυναμική παρέμβασή μου, κάποιων συναδέλφων και κατοίκων, αποσοβήσαμε δυσάρεστες εξελίξεις στη ζωή των συμπολιτών μας, εν αγνοία τους. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Η πόλη μας είναι φιλόξενη. Μη ξεχνάτε ότι η Δημοτική Ενότητα της Νέας Ερυθραίας ιδρύθηκε από μετανάστες από την Μικρά Ασία. Από εκεί και πέρα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους θα μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε όσους το έχουν ενδεχομένως ανάγκη. Αλλιώς δεν μιλάμε για ανθρωπισμό αλλά για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

– Έχεις κάποια ενδιαφέρουσα ανάμνηση σε παγκάκι; Θεωρείς ότι η Κηφισιά διαθέτει αρκετά παγκάκια για τις ανάγκες της;
Το παγκάκι προσωπικά μου θυμίζει όμορφες στιγμές ρομαντισμού. Το παγκάκι γενικότερα όμως, απαντά στη χρηστική ανάγκη για ανάπαυση των δημοτών. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει σε «έξυπνα» σημεία και όταν υπάρχει να μπορείς να καθίσεις σαν άνθρωπος. Εσείς βλέπετε να υπάρχουν; Εμείς όχι. Και μόνο όταν η δημοτική αρχή σκεφτεί σαν δημότης αυτό θα αλλάξει. Δηλαδή με την σκέψη της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ.

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος μεγάλωσε στην Κηφισιά όπου εξακολουθεί να κατοικεί μέχρι σήμερα. Αριστούχος Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακολούθησε Μεταπτυχιακές Νομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ στην Αγγλία αποκτώντας το δίπλωμα MASTER (L.L.M.) στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Σήμερα, ασκεί μαχόμενη δικηγορία έχοντας προσωπικό δικηγορικό γραφείο. Ομιλεί την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα.

Εκλέγεται από το έτος 1994 αδιαλείπτως ΕΞΙ (6) συνεχείς φορές ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ στον Δήμο Κηφισιάς Αττικής.

Έχει σημαντική εμπειρία στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ιδιαίτερα στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ καθ’όσον έχει διατελέσει επί σειρά ετών ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

Στον τομέα της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) καθώς και μέλος της Επιτροπής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ),καθώς και στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους ( Σ.Π.Α.Π).

Στον τομέα της ευρύτερης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) (Υπ. Τουρισμού), Πρόεδρος της Ε.Ε του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α) (Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης) και Εισηγητής στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).

Έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο του Δήμου Κηφισιάς για την προσφορά του στην πόλη και έχει βραβευθεί κατά καιρούς από Συλλόγους, Σχολεία, Προσκόπους και διάφορους φορείς για την κοινωνική του δράση.