Ανέφικτη η δημιουργία λεωφορειολωρίδων στην πόλη μας

χάρτης ελευθερώτριας

Δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε και αναγκαιότητα για δημιουργία λεωφορειολωρίδας στον Δήμο Κηφισιάς, αναφέρει ο ΟΑΣΑ σε επιστολή του στον Δήμο Κηφισιάς, ύστερα από αίτημά του για εξέταση δημιουργίας μίας στην οδό Παν. Ελευθρώτριας.  Αίτημα που διατυπώθηκε ύστερα από απαίτηση ορισμένων κατοίκων της περιοχής που διαπιστώνουν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στην οδό Παν. Ελευθερώτριας, η οποία έχει ιδιαίτερα έντονη και επικίνδυνη κλίση, με αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχημάτων.

Έτσι λοιπόν ο Δήμος ζήτησε γνωμοδότηση από τον ΟΑΣΑ κατά πόσο θα μπορούσε να μονοδρομηθεί η οδός Παν. Ελευθερώτριας με κατεύθυνση από την οδό Φυλλίδος προς την οδό Ξενίας, με την ταυτόχρονη δημιουργία λεωφορειολωρίδας που θα εξασφάλιζε  την κατεύθυνση προς την αντίθετη ροή της λεωφορειακής γραμμής 526.   Ο Δήμος ζητούσε σε περίπτωση έγκρισης να πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΣΑ σχετική μελέτη εφαρμογής.

Ο ΟΑΣΑ στην απάντηση του αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο Δήμος έχει και άλλες ωραίες ιδέες να τις διατυπώσει με μελέτη δική του, η οποία θα συμπεριλαμβάνει εφικτές προτάσεις τροποποίησης των λεωφορειακών διαδρομών.

Λογική η παρατήρηση του ΟΑΣΑ ότι εάν δεν υπάρχει 24ωρη αστυνόμευση και με δεδομένο ότι το λεωφορείο έχει 2 διελεύσεις την ώρα και όχι όλο το 24ωρο, το πιθανότερο είναι ότι οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα ως λωρίδα αντίθετης κυκλοφορίας, με πιθανότητα αύξησης αντί για μείωσης των ατυχημάτων.  Τονίζουν ότι για να εξεταστεί αίτημα δημιουργία λεωφορειολωρίδας θα πρέπει να υπάρχει συχνή διέλευση λεωφορείων, που για την Αττική είναι 20 την ώρα.

Μετά την απάντηση αυτή, οι κάτοικοι ζητάνε νέα συνάντηση με τον Δήμο, προκειμένου να βρουν άλλους τρόπους να λυθούν τα προβλήματα που διαπιστώνουν στη γειτονιά τους, που εστιάζονται στις αμφίδρομα μεγάλες ταχύτητες, με αποτέλεσμα και ηχορύπανση. Προτείνουν μετρητή ταχύτητας, πινακίδες ορίων, υπερύψωση σημείων του δρόμου, χωρίς όμως να δημιουργηθούν σαμαράκια, φωσφοριζέ διαχωριστική γραμμή ή δημιουργία νησίδας, ακόμα και ηχοπετάσματα.

Ανάμεσα στις λύσεις αυτές υπάρχουν φτηνές και ακριβές λύσεις, εύκολα ή δύσκολα πραγματοποιήσιμες.  Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η εξασφάλιση συνθηκών για αποφυγή ατυχημάτων στους δρόμους της πόλης μας θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο.