Ανοιχτή πόρτα με τους δημότες – Ένα κοινωνικό αγκάλιασμα

Βάρσος1

Από το παγκάκι της Κηφισιάς δεν μπορούσε να λείπει ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει για δεκαετίες τα κοινά,  38 χρόνια σαν δημοτικός σύμβουλος, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις ευθύνης και 4 χρόνια σαν δήμαρχος.  Γνωστός σε όλη την Κηφισιά και όχι μόνο.  Άνθρωποι χωρίς σχέση με την πόλη μας, αν τους πεις ότι ασχολείσαι με τα κοινά της Κηφισιάς σε ρωτάνε αν δήμαρχος είναι ο Βάρσος. Οι περισσότεροι εκτός πόλης, είναι ο μόνος που θυμούνται. Επί δημαρχίας του έτυχαν και δύο ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις για την πόλη, η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση χιονόπτωση και ο σεισμός του 1999.

Ηλιόλουστη για χειμώνα η μέρα που βρεθήκαμε σε παγκάκι στο Κεφαλάρι και η κουβέντα ξεκίνησε με τα έργα που έκανε ως δήμαρχος και για τα οποία είναι περήφανος.

– Σαν δήμαρχος για ποια έργα σας νιώθετε περήφανος;

Πρώτα από όλα για τη συμπαράστασή μου στους σεισμόπληκτους της πόλης μας. Τους αγκαλιάσαμε και τους προσφέραμε ανθρώπινη και υλικοτεχνική βοήθεια.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πίεση που άσκησα στον ΟΣΚ και ιδιαίτερα στον τότε υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, καταφέρνοντας την κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Για τη συμβολή μου μίλησε ο ίδιος ο υπουργός στα εγκαίνια του σχολείου.

Στην αλλαγή νοοτροπίας  που πέτυχα από τον ΟΑΣΑ απελευθερώνοντας την πλατεία Πλατάνου από τα λεωφορεία.  Ορισμένα λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο Ζηρίνειο.  Πέτυχα τη μεταφορά των  λεωφορείων έξω από τον ΗΣΑΠ και μάλιστα την αλλαγή τους σε μίνι bus,  προκειμένου να μην αναγκάζονται οι δημότες μας να ανεβαίνουν στην πλατεία, είτε με χιόνι, είτε με αέρα, είτε με καύσωνα για να πάρουν λεωφορείο. Πλέον γυρίζοντας από τη δουλειά τους, μπορούν να μπουν αμέσως σε λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στη Ν. Κηφισιά, στη Ν. Ερυθραία, στην Άνω ή Κάτω Κηφισιά.

Έκανα τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων Κασσαβέτη και Λεβίδου, Γεωργαντά, μπροστά στον κινηματογράφο “Χλόη”, όπου δεν μπορούσε να περάσει πεζός. Τοποθέτησα, πάντα με τους συνεργάτες μου, φιλότεχνα κιγκλιδώματα.Βάρσοσ Κεφαλάρι

Ιδιαίτερα περήφανος είμαι για το κλείσιμο της πυλωτής του δημαρχείου και από τις δύο πλευρές με την παράλληλη δημιουργία στο ισόγειο γραφείων. Πριν από αυτό δεν είχαν πού να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μας. Με την αλλαγή και την κατάργηση της πισίνας που υπήρχε στο προαύλιο προέκυψε το Αίθριο, που λειτουργεί πια σαν θερινό θέατρο. Ήταν μάλιστα ιδέα του Γιάννη Μελά, να βάλουμε σιδερένιες εξέδρες για τους θεατές.

Συνεχής ήταν ο αγώνας μου για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τον Κηφισό ποταμό, το Άλσος Συγγρού, το Πεντελικό όρος. Εκεί που επιχωματώσαμε από την Αττική οδό όλα τα ανενεργά λατομεία με χώμα, που έχασκαν σαν σεληνιακό τοπίο.  Η μεριά της Κηφισιάς πλέον είναι καταπράσινη, εκτός από σημεία που κρατήθηκαν για θέατρα και αθλητικούς χώρους.  Σχέδια που όταν έφυγα δεν προχώρησε κανείς.

Απαλλοτρίωσα και πλήρωσα οικόπεδο στις Αδάμες για να μπορέσει να γίνει η εκκλησία του Αγίου Λουκά και η πλατεία.

Έφερα στον Δήμο και αποπλήρωσα το πέτρινο κτίριο που στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες Σπάρτης και Διονύσου.

Μέσω ΕΣΠΑ ξεκίνησα την αποχέτευση στην Άνω Κηφισιά, η οποία σταμάτησε όταν έφυγα και έφτασαν τώρα να προσπαθούν να ολοκληρώσουν.  Με τη συμβολή του Παναγιώτη Χαμακιώτη, τότε Νομάρχη, προχώρησα στην κατασκευή πολλών δρόμων.

Ο Βασίλης Βάρσος είχε πάρει φόρα και θα μίλαγε για πολλά ακόμα,  για σιντριβάνια στη Ν. Κηφισιά και στην πλατεία Πλατάνου και άλλα, έτσι τον σταματήσαμε για να συνεχίσουμε τις ερωτήσεις.

-Τι σας κάνει μετά από 18 χρόνια να ξαναβάζετε υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Ξαναπήρα τώρα το ερέθισμα, βλέποντας ότι οι συνάδελφοί μου για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να κάνουν έργο στην πόλη μου.

– Ποια είναι τα μελλοντικά έργα που θα θέλατε να σας δώσουν την ευκαιρία να υλοποιήσετε;

Ως δήμαρχος είχα κάνει πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ να υπογειοποιηθεί ο Ηλεκτρικός και να φτάσει μέχρι το Καστρί. Ήμασταν μαζί με τον Τσίτουρα και κάναμε σχέδια, να γίνει σταθμός στον χώρο του ΤΑΠ ΟΤΕ και υπόγειο πάρκινγκ.  Ένα παλιό σπουδαίο σχέδιο που είχαμε προωθήσει και θα βοηθούσε να ανακουφιστεί η Κηφισιά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, να ανακουφιστεί το οδικό δίκτυο Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας, να διευκολύνονται οι κάτοικοι.  Ένα σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε από τις επόμενες δημοτικές αρχές. Δυστυχώς αόρατες δυνάμεις το μπλοκάρανε. Από τα πρώτα μου έργα αν εκλεγώ θα είναι να προχωρήσω αυτό το σχέδιο.

Άλλο σημαντικό έργο που θέλω να έχω την ευκαιρία να κάνω είναι η δημιουργία κλειστού δημοτικού θεάτρου, τόσο στην Κηφισιά, όσο και στη Ν. Ερυθραία. Είναι απαραίτητο για την πόλη μας.

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη. Στόχος μου, όραμά μου είναι να υπάρχει πρώτα  απ’ όλα  αποτελεσματική καθαριότητα, όπως και είχα καταφέρει να πετύχω όταν ήμουν δήμαρχος με αντιδήμαρχο τον Τηλέμαχο.  Μέχρι και γραφείο στο γκαράζ είχα φτιάξει για να πηγαίνω να παρακολουθώ.  Είχα αγοράσει και καινούργια αυτοκίνητα Μερσεντές για τις ανάγκες.

Θα υπάρχει επίσης συνεχής συντήρηση του οδικού δικτύου και διάνοιξη δρόμων στις εντασσόμενες περιοχές, καθώς και ασφαλτόστρωσή τους. Ανθρώπινα πεζοδρόμια, να μπορούν να κυκλοφορούν οι δημότες στην Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία, την Εκάλη, θα υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.

Όσον αφορά την Εκάλη πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσει την ποιότητά της ως προς το περιβάλλον της που είναι μοναδικό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

– Γιατί θα προτείνατε στους ψηφοφόρους να επιλέξουν εσάς;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι δεν μπόρεσαν.  Δεν υπάρχει λόγος για πειράματα όταν έχουμε αποτελέσματα.  Διαθέτω μια πείρα στα δημοτικά 42 ετών.

– Τι θα λέγατε σε αυτούς που βρίσκουν ως μειονέκτημα αυτά τα 42 χρόνια, θεωρώντας ότι ίσως ο δήμαρχος πρέπει να είναι πιο νέος;

Στον συνδυασμό μας παντρεύουμε την πείρα με νέους συνεργάτες, επιστημονικά καταρτισμένους. Οι συνεργάτες μου είναι όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα αξιόλογοι.

– Ποιο θεωρείτε το δυνατό σας χαρτί;

Στηρίζομαι στους συνδημότες μου που γνωρίζω όλους με το μικρό τους όνομα, που με αγαπάνε και τους αγαπάω και δεν ξεχνάνε το έργο μου και τον χαρακτήρα μου. Λειτουργούσα πάντα με ανοιχτή την πόρτα. Στον Δήμο μπήκα τίμιος και έφυγα τιμιότερος.

– Με πολλούς από τους υποψήφιους δημάρχους έχετε συνυπάρξει στον ίδιο συνδυασμό και είναι νεότεροι από εσάς. Θεωρείτε ότι έμαθαν κάτι από εσάς;

Είναι γνωστό ότι στον συνδυασμό μου όταν ήμουν δήμαρχος ήταν και ο Νίκος Χιωτάκης και ο Γιώργος Θωμάκος και ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ακόμη πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοι, που σήμερα είναι σε άλλους συνδυασμούς.  Νιώθω όμως ότι δεν έμαθαν το βασικό. Να αγγίζουν τις καρδιές των συμπολιτών μας, να αγκαλιάζουν τα προβλήματά τους.  Έδινα πάντα την ευκαιρία στον δημότη να μου μιλήσει. Σήκωνα το τηλέφωνο αμέσως, μιλούσα στις υπηρεσίες, έλυνα το θέμα.

– Ποια η θέση των κομμάτων στον Δήμο κατά τη γνώμη σας;

Όταν ξεκινάω το πρωί από το σπίτι μου για τον Δήμο, αφού πρώτα κοιτάξω στον καθρέφτη την καμπούρα μου, αφήνω το κόμμα στο σπίτι και ασχολούμαι μόνο με τα προβλήματα της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λύνονται.

– Υπήρξατε και ο ίδιος αθλητής, οι κόρες σας έχουν ασχοληθεί και διακριθεί στον αθλητισμό, ποια η σχέση σας με τα σωματεία της πόλης;

Στήριζα πάντα τις ομάδες. Ο ΖΑΟΝ επί δημαρχίας μου είχε φτάσει Ευρώπη. Δεν θα τα κατάφερνε αν δεν είχα εξασφαλίσει χρήματα από σπόνσορες και δημότες που βοήθησαν. Έχω πέντε κόρες, με την ίδια γυναίκα, αθλήτριες όλες, που πήγαν από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο στα σχολεία της Ν. Ερυθραίας.

–  Έχετε λοιπόν στενούς δεσμούς με τη Ν. Ερυθραία.

Το πατρικό μου ήταν εκεί,  έχω αγωνία για τη Ν. Ερυθραία. Το πρώτο μου αυτοδιοικητικό βάφτισμα το πήρα εκεί, με υποψήφιο δήμαρχο τον Φώτη Βαρδαξή το 1974. Μετά, το 1978, συνέχισα στην Κηφισιά με τον Δημήτρη Ζωμόπουλο. Ο πατέρας μου υπήρξε εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος Εκάλης.

– Πολλοί συνδυασμοί δυσκολεύονται να βρουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων γυναικών για να πλαισιώσουν το συνδυασμό τους. Εσείς απολαμβάνατε πάντα την προτίμηση των γυναικών ψηφοφόρων, από ότι φαινόταν όταν τα τμήματα ήταν χωριστά άντρες – γυναίκες.  Σήμερα έχετε συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό σε υποψήφιες στον συνδυασμό σας;

Οι γυναίκες θεωρώ ότι είναι το ωραιότερο πλάσμα και ναι ο συνδυασμός μας έχει περίπου καλύψει τον απαραίτητο αριθμό σε εκπροσώπους του γυναικείου φύλλου.

– Γιατί θεωρείτε ότι χάσατε στις επόμενες εκλογές από τη δημαρχία σας;

Έχασα από τον Νίκο Χιωτάκη για προσωπικούς λόγους που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν. Όπως όλοι έχουμε κάνει λάθη και έχουμε πάθη, εγώ το πλήρωσα.  Αν ρωτήσετε όμως γενικά όσους συνεργαστήκαμε σε έργα,  θα σας πουν ότι δύο δημάρχους ξεχωρίζουν, τον Παπαδιονυσίου στο Γαλάτσι και τον Βάρσο στην Κηφισιά.

– Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα “φρου φρου και τα αρώματα”.  Θέλουν ανθρώπους στη διοίκηση που να τους νοιάζονται πραγματικά.  Εγώ αγαπώ τους συνανθρώπους μου γιατί με αυτούς συνυπάρχω. Ζω για τη ζωή και είμαι συνειδητοποιημένα περαστικός από αυτή. Ξέρω ότι υπάρχει τέλος.  Ζω με πάθος κι ας κάνω και λάθη.

– Έχετε κάποια αγαπημένη ανάμνηση σε παγκάκι;

Ένα αισθηματάκι όταν ήμουν νεαρός. Σε παγκάκι του Κεφαλαρίου.