Αντιμετώπιση προβλημάτων σε μέση και αυχένα

tecar1

Ένα από τα σημαντικότερα μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της ζωής μας είναι ο πόνος στην περιοχή της οσφύς. Η οσφυαλγία (όπως συνήθως αναφέρεται) είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί  μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η επιδημιολογία του συμπτώματος αυτού αφορά όλες τις ηλικίες, από παιδιά 15- 16 χρονών έως και ανθρώπους της μέσης και μεγάλης ηλικίας Τα αίτια ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε εύκολα αναστρέψιμα είτε να απαιτούν μια πιο ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να εξαλειφτεί ο πόνος στην περιοχή.

Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που υποφέρουν από φρικτούς πόνους στην περιοχή του αυχένα. Ωστόσο υπάρχει εξήγηση και για τα επιδημιολογικά αίτια των ανθρώπων που υποφέρουν από αυχεναλγία, αλλά κυρίως υπάρχει θεραπεία και πρόληψη ώστε να εξαλειφθεί ο πόνος άμεσα.

Αρχικά, οι περισσότεροι παθόντες αναρωτιούνται πως δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος πόνος και κατ’ επέκταση το δεδομένο πρόβλημα. Η πιο επικίνδυνη επιδημιολογικά ομάδα που υποφέρουν από ημικρανίες, αδυναμία στα άνω άκρα αλλά και τοπικό πόνο στην περιοχή του αυχένα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά σε γραφείο και κάνουν δουλειά με υπολογιστή. Επί πρόσθετα άνθρωποι με το συγκεκριμένο παρελθόν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον αυχένα και σε μετέπειτα ηλικίες. Το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί οσφυαλγία  αλλά και αυχεναλγία ( αυχενικό σύνδρομο) είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).

Η δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης και του αυχένα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου και για διάφορα αίτια ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια «ρωγμή», απ’ όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.

Η δισκοκήλη μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως η κληρονομική προδιάθεση, κακή στάση του σώματος στην καθημερινή εργασία, καθιστική ζωή, μία βίαιη κίνηση, υπερβολική άσκηση βάρους στην σπονδυλική στήλη, παραπάνω από το φυσιολογικό σωματικό βάρος καθώς επίσης και η αλλοίωση που προκαλείται στην σπονδυλική στήλη με την πάροδο των χρόνων. Οι ομάδες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερα από τα φυσιολογικά κιλά που τους αναλογούν είναι σε δυσμενέστερη θέση για την δημιουργία οσφυϊκής δισκοκήλης καθώς και για την έντονη εμφάνιση πόνου στην περιοχή της οσφύς.

Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από το σύμπτωμα του πόνου;

Είναι δεδομένο πως την περίπτωση της δισκοκήλης σημαντικό ρόλο έχει και η προσπάθεια του παθόντα να αλλάξει πράγματα στην καθημερινότητα που επιβαρύνουν τον συγκεκριμένο τραυματισμό. Ένα παράδειγμα είναι τα περιττά σωματικά  κιλά τα οποία δημιουργούν συνθήκες συμπίεσης στην σπονδυλική στήλη. Επίσης η ενδυνάμωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε οι περιφερικοί μύες της σπονδυλικής στήλης να την στηρίζουν και να την αποσυμπιέζουν από το βάρος που δέχεται. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης φυσικά πρέπει να γίνονται στο υποξύ στάδιο του τραυματισμού και όχι στο οξύ.

psarogiannis1Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία παρουσιάζει τη μορφή θεραπείας ραδιοσυχνοτήτων η αλλιώς γνωστή με την ονομασία ΤΕΚΑΡ είναι μια πρόσφατη μέθοδος αντιμετώπισης μυοσκελετικών τραυματισμών που χρησιμοποιείται στο κέντρο physiowellness –  Ψαρογιάννης με μεγάλη και άμεση αποτελεσματικότητα. Το μεγαλύτερο όφελος της συγκεκριμένης θεραπείας βρίσκεται στα άμεσα αποτελέσματα που προσφέρει σε προβλήματα όπως αυχενικός πόνος, οσφυαλγία, παθήσεις του γόνατος και των ισχίων, μυϊκές θλάσεις , φλεγμονή στον τένοντα και άλλες πολλές.

Η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων (ΤΕΚΑΡ) βασίζεται στην δράση της να αυξάνει την μεταβολική δραστηριότητα στους ιστούς, επίσης να προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στο σημείο της φλεγμονής και τέλος να ενεργοποιεί τις επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες των ιστών. Αποτέλεσμα όλων αυτών να μειώνεται δραματικά ο χρόνος θεραπείας και να επέρχεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Αναστάσιος Ψαρογιάννης
Θράκης 13 Κηφισιά, τηλ. 210 6230311
www.physiowellness.gr