Προβλήματα κινητικότητας-Υπάρχει λύση 

kinhtikotita

Οι υπηρεσίες ανασήκωσης ασθενών αποτελούν μια νέα τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Αποτελούν μια απάντηση στις προκλήσεις που αφορούν την κινητικότητα των ασθενών και εξασφαλίζουν την ασφάλεια και το ευ ζην τοσο των ίδιων των ασθενών, όσο και εκείνων που τους φροντίζουν. Αυτά τα καινοτόμα εργαλεία αποτελούνται κυρίως από την κλασική καρέκλα ανασήκωσης ασθενών, αλλά και από ιμάντες και άλλα βοηθήματα μεταφοράς. Ποιά είναι όμως, η εξέλιξη και τα πλεονεκτήματα αυτών των λύσεων που έχουν αναδιαμορφώσει το τοπίο στο συγκεκριμένο τομέα φροντίδας της υγείας;

Η εξέλιξη της ανασήκωσης ασθενών

Στο παρελθόν, η ανασήκωση και μεταφορά των ασθενών γινόταν χειροκίνητα πράγμα το οποίο ήταν επικίνδυνο και εξουθενωτικό τόσο για τους ασθενεις όσο και για τους φροντιστές τους. Η εξέλιξη των μηχανημάτων ανύψωσης αποσκοπεί στη μείωση της σωματικής καταπόνησης αλλά και του κινδύνου πιθανών τραυματισμών. Τα ανυψωτικά μηχανήματα και οι ιμάντες, επέτρεψαν τη μεταφορά των ασθενών σε διάφορα σημεία και θέσεις με ελάχιστη φυσική προσπάθεια, μεταμορφώνοντας ολοκληρωτικά το τοπίο αναφορικά με τα προβλήματα κινητικότητας.

Πλεονεκτήματα Μηχανημάτων Ανασήκωσης

Εκτός από την ασφάλεια και την αποφυγή τραυματισμών τα μηχανήματα ανασήκωσης προσφέρουν άνετες και αξιοπρεπείς μετακινήσεις. Ένα ασφαλές περιβάλλον προϋποθέτει ομαλές και ελεγχόμενες κινήσεις. Έτσι μειώνεται όποια δυσχέρεια, τονώνεται η αυτοπεποίθηση των ασθενών και βελτιώνεται η ψυχική τους υγεία καθώς αποκτούν ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας. Επίσης ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα μηχανήματα κάνουν τις μετακινήσεις πιο άμεσες και γρήγορες. Έτσι οι φροντιστές μπορούν γενικά να δαπανήσουν μεγαλύτερο χρόνο και ενέργεια σε πιο ουσιαστικές πτυχές της φροντίδας.

Ενσωμάτωση στις δομές φροντίδας

Τα μηχανηματα ανασήκωσης ασθενών έχουν ενσωματωθεί στο περιβάλλον των νοσοκομείων ιδίως στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης καθώς και στα κέντρα αποκατάστασης. Αυτό είναι λογικό και επόμενο εφόσον είναι ζωτικης σημασίας για την επιτυχημένη αποκατάσταση. Αποτελούν επίσης, σημαντικό εργαλείο και των δομών μακροχρόνιας περίθαλψης με στόχο και εκεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών. Παρόλα αυτά, η χρήση τους έχει επεκταθεί και ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν πια τη δυνατότητα να λαμβάνουν την απαιτούμενη περίθαλψη και στο χώρο του σπιτιού τους. Με αυτά τα μηχανηματα, το περιβάλλον των ασθενών, η οικογένεια τους, διευκολύνεται να παρέχει την απαιτούμενη φροντίδα και έτσι οι ασθενείς δεν απομακρύνονται από το περιβάλλον τους. Αυτο αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο για τη γενική ψυχολογία τους καθώς λαμβάνουν περίθαλψη στη θαλπωρή του σπιτιού τους.

 

Οι λύσεις ανασήκωσης ασθενών προσφέρουν αποτελεσματική, ασφαλή και αξιοπρεπή κινητικότητα στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η εξέλιξη τους στη μορφή που έχουν σήμερα έχει διευκολύνει σαφώς τους φροντιστες υγείας και όποιον γενικά αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρόλο. Οι λύσεις αυτές δεν αποτελούν απλά εργαλεία αλλά καταδεικνύουν ακόμα μια φορά πως μπορεί η τεχνολογία να εξυπηρετήσει το ευ ζην. Δεν μένει παρά να αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις και βελτιώσεις και σε αυτο το τομέα, ανάλογες με τη γενική τεχνολογική πρόοδο.