Εκδήλωση στην Αγία Ματρώνα για τις «Αλλοτινές Πατρίδες»

matrona2a

Πολλοί είναι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα όρια του τέως Δήμου Νέας Ερυθραίας και ιδρύθηκαν από Μικρασιάτες Έλληνες πρόσφυγες  που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ανάμεσά τους και ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λυθριού

«Η Αγία Ματρώνα», που εδρεύει στο Μορτερό και δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής – πρόσφυγες από το Λυθρί της Χερσονήσου της Ερυθραίας.

Σύλλογος ζωντανός, με έντονη πολιτιστική, θρησκευτική και κοινωνική παρουσία, στον ενεργητικό του οποίου ανήκει η ανέγερση του υπέρλαμπρου και περικαλλή ιερού ενοριακού ναού της περιοχής Μορτερό, που είναι αφιερωμένος στη Χιοπολίτιδα Αγία Ματρώνα και φιλοξενεί την αγία εικόνα της, που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922, μετά το διωγμό τους από τις τουρκικές ορδές.

Αξιόλογη, όμως, είναι και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που υπάρχει στο ναό, μεγάλης χωρητικότητας και άρτια εξοπλισμένη για όλες τις πολιτιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές χρήσεις. Εκεί, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη ειδική εκδήλωση του Συλλόγου στο πλαίσιο των «Αλλοτρινών Πατρίδων», που διοργανώνουν ο Δήμος Κηφισιάς και το ΚΕΜΜΕ.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των σφαγιασθέντων προγόνων, επίσημοι προσκεκλημένοι, δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου προσήλθαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, όπου η πρόεδρος, κ. Γιώτα Τσικουδή και τα μέλη του προσέφεραν παραδοσιακό σμυρνέικο κανταΐφι. Στη συνέχεια, η κ. Τσικουδή απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, κάνοντας αναφορά στον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και σε εξέχουσες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών του, όπως ο Ηλίας Βενέζης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Παναγιώτης Τούντας και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. «Ο χρόνος πέρασε, ο πόνος και η θλίψη έδωσαν τη θέση τους στην πρόοδο και την προκοπή. Η μνήμη τους θα μείνει για πάντα μαζί μας», τόνισε με ιδιαίτερη συγκίνηση η κ. Τσικουδή.

matrona1a

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, κ. Έφη Κούτση, η πρώην Δήμαρχος Ν. Ερυθραίας, κ. Βασιλική Ταμβάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κ. Κάραλη, Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Σκορδίλης, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς», κ. Φραντσέσκο Βιανέλλο, πρόεδροι συλλόγων και σωματείων της Νέας Ερυθραίας και πλήθος δημοτών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΝΑΚΑΣ