Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς – 25 Χρόνια Προσφοράς και Δράσης

syllogosAloniwn

Μαζί με τη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς, γιόρτασε πανηγυρικά τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς.
25 χρόνια δεν είναι και λίγα!!! Ο κόσμος πολύς που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτής της εκδήλωσης, γιατί όλοι οι Κηφισιώτες ανεξαρτήτως αν είναι κάτοικοι Αλωνίων ή όχι, αναγνωρίζουν την προσφορά του Συλλόγου στα κοινά, στη φιλανθρωπία κ.α.
Αλλά βέβαια, η μακροβιότητα ενός Συλλόγου δεν εξαρτάται μόνο από το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης έχουν οι ικανότητες των εκάστοτε προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Σ’ αυτά τα μέλη, που στο διάστημα των 25 ετών υπήρξαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, η νυν πρόεδρος του Συλλόγου Λίλη Χατζηγεωργίου και τα νυν μέλη του Δ.Σ. απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες. Πράγματι, ήταν πολύ συγκινητική αυτή η χειρονομία. Παρών εκεί και ο πρόεδρος της πρώτης τετραετίας, ναύαρχος ε.α. Περικλής Χριστοδουλίδης, που στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε σε θύμησες και γεγονότα επί της προεδρίας του.
Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό της προέδρου Λίλης Χατζηγεωργίου και του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου που ευχήθηκε και στα 50 χρόνια του Συλλόγου. Στη συνέχεια ο πατέρας Νικόλαος του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας του Κοκκιναρά ευλόγησε την πίτα.
Ακολουθεί ο λόγος του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παπαδόπουλου, που αρχίζει με το ιστορικό της ίδρυσης του Συλλόγου: «Το 1989 μια ομάδα κατοίκων των Αλωνίων αποτελούμενη από τον Περικλή Χριστοδουλίδη, την Λίλη Χατζηγεωργίου, τον Κωνσταντίνο Πάνου, τον Δημήτρη Κερασιώτη και άλλους συγκεντρώνονται στο τότε καφενείο ΚΟΛΩΝΑΚΙ στη γωνία Αγίου Τρύφωνος και Χρήστου Λαδά. Γνωρίζοντας όλοι τα δισεπίλυτα προβλήματα της περιοχής, αποφασίζουν την ίδρυση ενός θεσμοθετημένου οργάνου προκειμένου να επιλαμβάνεται, να προλαμβάνει και να απαιτεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος της περιοχής.
Περισσότερο όμως θεωρήθηκε απαραίτητο και αναγκαίο η διάνοιξη (υπογείως) της οδού Άνδρου για την απομάκρυνση της υπερτοπικής κυκλοφορίας, πράγμα που βρήκε απόλυτα σύμφωνο και τον τότε δήμαρχο αείμνηστο Βασίλη Γκατσόπουλο. Έτσι το Μάρτιο του 1990 ιδρύεται ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλωνίων με πρώτο πρόεδρο τον Περικλή Χριστοδουλίδη. Το 1995 γίνεται τροποποίηση του καταστατικού όπου συμπεριλαμβάνεται και το Παραδοσιακό Κέντρο Κηφισιάς. Στα όρια πλέον της δικαιοδοσίας του Συλλόγου είναι η οδός Άνδρου, προεκτείνεται στην Χαριλάου Τρικούπη, κατεβαίνει την οδό Δηληγιάννη, μπαίνει στην Λεωφόρο Κηφισιάς και καταλήγει στην οδό Άνδρου στο ύψος του Δάσους Συγγρού. Από το 1995 έως σήμερα πρόεδρος είναι η Λίλη Χατζηγεωργίου…».

Εδώ πρέπει να αναφερθούν και οι φιλανθρωπικές δράσεις του Συλλόγου, όπως ενίσχυση σε άπορες οικογένειες ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, χορηγίες σε Ιδρύματα, δωρεές εις μνήμην αποθανόντων μελλών του Συλλόγου, κοινωνικές εκδηλώσεις για την εξοικονόμηση πόρων πάντα για τη βοήθεια των συνανθρώπων μας κ.α. Βέβαια δεν λείπουν και οι εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η παρακολούθηση των τελευταίων Χαιρετισμών σε μοναστήρια της Αττικής, αρτοκλασία την β΄ Κυριακή μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Δημήτριο με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των Αλωνίων, ομιλίες και πολλά άλλα. Επί οκτώ συνεχόμενα έτη ο Σύλλογος εξέδιδε ημερολόγιο πάντα με θέματα από την Κηφισιά και με την ευγενική χορηγία του μεσιτικού γραφείου Τζουμάκα, με προσφορά του δημιουργικού της Μπέτης Χατζηγεωργίου. Το ημερολόγιο του 2012 έγινε με τη χορηγία του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παπαδόπουλου. Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα του Συλλόγου ήταν η χρηματική προσφορά για την εκτέλεση της προτομής του ευεργέτη αείμνηστου, Δημητρίου Γκίκα μπροστά από το κτίριο του Β΄ ΚΑΠΗ στο τέρμα της οδού Καρπάθου και πολλά άλλα.
Και το βράδυ της εκδήλωσης της κοπής της πίτας και του εορτασμού των 25 χρόνων προσφοράς και δράσης του Συλλόγου, τελείωσε με την Χορωδία των Απανταχού Παξινών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.