Οι “Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς” στο Νότιο Πήλιο!

βολος

 

Την πρώτη τους εκδρομή πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου “οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς” από τις 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου. Προορισμός το Νότιο Πήλιο  και κεντρικός άξονας  της εκδρομής το Ίδρυμα Πορφυρογένη στην Αγριά  του Βόλου.

Η επιτυχία της εξόρμησης αυτής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όχι μόνο για τη μεγάλη συμμετοχή, τις πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές, γαστριμαργικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες, αλλά κυρίως για το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε.  Από την πρώτη μέρα γίναμε μία παρέα που με κέφι, γέλιο και ευπρέπεια χαρήκαμε την κάθε στιγμή με θετική διάθεση και χωρίς κανένα … “συννεφάκι” να σκιάσει έστω και ελάχιστα το τριήμερό μας.

Μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι φθάσαμε το βραδάκι της Παρασκευής στην Αγριά του Βόλου όπου καταλύσαμε στα ξενοδοχεία “Μπάλλας & ‘Βαρβάρα”, ένα ξενοδοχείο σωστό Λαογραφικό Μουσείο. Πρώτη μας δραστηριότητα, η επίσκεψή στο Πολιτιστικό Ίδρυμα “Πορφυρογένη” στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Τσέχου εικαστικού Jiri Sliva, παρουσία του πρέσβη της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Μετά την έκθεση, η πρόεδρος και ψυχή του Ιδρύματος κυρία Κατερίνα Πορφυρογένη μας προσέφερε στην υπέροχη βιβλιοθήκη του οικήματος, ένα αξέχαστο δείπνο με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που έφτιαξαν με μεράκι και αγάπη οι κυρίες της περιοχής.

Το Σάββατο, ο καιρός μας τα χάλασε λιγάκι καθώς η βροχή δεν μας επέτρεψε την πεζοπορία από τον Άγιο Λαυρέντιο προς την Αγριά. Όμως, μάλλον αυτό μας βγήκε σε καλό καθώς το εναλλακτικό σενάριο, μας προσέφερε την εξαιρετική εμπειρία της ξενάγησής μας στο Μουσείο της πόλης του Βόλου, όπου παρακολουθήσαμε την ιστορική διαδρομή της πόλης. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυεπίπεδο μάθημα ιστορίας που μας συγκίνησε ιδιαίτερα χάρις στην υποδειγματική ξεναγό μας. Ακολούθησε μία εισήγηση της κυρίας Χρύσας Δραντάκη σχετικά με τον φημισμένο Ιταλό ζωγράφο και γλύπτη Giorgio De Chirico, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Βόλο και την επιρροή που είχε ο τόπος αυτός στη ζωή και στην τέχνη του.

Στη συνέχεια  πήραμε μια γεύση από τα φημισμένα  τσιπουράδικα του Βόλου, απολαύσαμε  ένα περίπατο στην παραλία της πόλης και κλείσαμε το απόγευμά μας με μία επίσκεψη στο γραφικό Πηλιορήτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου όπου περπατήσαμε στα καλντερίμια, ήπιαμε τον καφέ μας στα παραδοσιακά καφενεδάκια και απολαύσαμε την υπέροχη θέα του δειλινού στον Παγασητικό.

Το βράδυ, το “Πορφυρογένειο Ίδρυμα” μας επιφύλασσε μία ακόμη υπέροχη μουσική έκπληξη. Ένα ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού  με την υψίφωνο  Βαλσαμία Αθανασιά και την πιανίστα Κερασία Σιάρα,  σε έργα  Vivaldi, Verdi, Tschaikovsky , Motzart, Σακελλαρίδη, κ.α.

Η επόμενη και τελευταία μέρα ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε για το κλείσιμο της εκδρομής μας. Μία ανάβαση μέχρι τις πανέμορφες Μηλιές με το τραινάκι του Πηλίου, το γνωστό “Μουτζούρη”. Διασχίσαμε τα δάση και τους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων, απολαύσαμε την απίστευτη θέα της θάλασσας, περάσαμε πανέμορφα χωριουδάκια, διασχίσαμε υπέροχα γεφύρια μεταξύ των οποίων και αυτό που κατασκεύασε ο πατέρας του καλλιτέχνη Evaristo De Chirico. Πριν φθάσουμε στις Μηλιές, κάναμε μία στάση στην όμορφη Άνω Γατζέα για να επισκεφθούμε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Λαδιού και Ελιάς.

Στον τελικό προορισμό μας, τις Μηλιές είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε τον φημισμένο σε όλο τον κόσμο για την ακουστική και την αρχιτεκτονική του, Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τις εντελώς ιδιαίτερες αγιογραφίες και το απίστευτης τέχνης χρυσοποίκιλτο τέμπλο του.  Γευματίσαμε στην πλατεία του γραφικού χωριού και, κατόπιν, πήραμε το ταξίδι της επιστροφής πλήρως ικανοποιημένοι και ευτυχείς.

Ήταν ένα ταξίδι πολυδιάστατο σε μονοπάτια ορεινά, πολιτιστικά και γευστικά, συμπυκνωμένο και τόσο καλά οργανωμένο που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και την απόφαση να το επαναλάβουμε σύντομα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι μας βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και να πετύχει η εκδρομή μας αυτἠ. Τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κηφισιάς “Δ. Βικέλας”, το Ίδρυμα Πορφυρογένη, την υπέροχη και γλυκύτατη Πρόεδρό του κυρία Κατερίνα Πορφυρογένη, τον ακούραστο οδηγό μας, τους εξαιρετικούς ξεναγούς και κυρίως τον φίλο και πρόεδρό μας, τον Francesco Vianello που με την οργάνωση, τη φροντίδα και το κέφι του, έκανε το πολιτιστικό αυτό τριήμερο στο Πήλιο πραγματικά αξέχαστο!

 

Παναγιώτης Καλαντζής

Τζίνα Σπάρτακου