Πόνος στον αυχένα

afxeniko1

Σύνταξη – επιμέλεια: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας
Physiowellness kifisia
Θράκης 13,  Κηφισιά
www.physiowellness.gr, 210 6230311

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που υποφέρουν από φρικτούς πόνους στην περιοχή του αυχένα. Ωστόσο υπάρχει εξήγηση και για τα επιδημιολογικά αίτια των ανθρώπων που υποφέρουν από αυχεναλγία αλλά κυρίως υπάρχει θεραπεία και πρόληψη ώστε να εξαλειφθεί ο πόνος άμεσα.

Αρχικά, οι περισσότεροι παθόντες αναρωτιούνται πώς δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος πόνος και κατ’ επέκταση το δεδομένο πρόβλημα. Η πιο επικίνδυνη επιδημιολογικά ομάδα που υποφέρουν από ημικρανίες, αδυναμία στα άνω άκρα αλλά και τοπικό πόνο στην περιοχή του αυχένα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά σε γραφείο και κάνουν δουλειά με υπολογιστή. Επί πρόσθετα άνθρωποι με το συγκεκριμένο παρελθόν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον αυχένα και σε μετέπειτα ηλικίες.

Όπως προκύπτει λοιπόν η λανθασμένη στάση του σώματος σε καθημερινή βάση παραμορφώνει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί προβλήματα στο παρόν και το μέλλον. Η ερώτηση είναι πια είναι η σωστή στάση ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα (μιλώντας πάντα για αυτόν τον συγκεκριμένο παράγοντα). Η απάντηση είναι σε τρία πράγματα, α) εργονομική καρέκλα, β) σωστή θέση υπολογιστή και εξαρτημάτων του γ) συχνά διαλείμματα και αλλαγή στάσης.

Εφόσον λοιπόν το πρόβλημα δημιουργηθεί και αρχίσει ο πόνος είναι λογικό να αναζητήσουμε μια μέθοδο θεραπείας και ανακούφισης από τον πόνο. Η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη πάθηση. Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας και σε συνδυασμό με τεχνικές χειροθεραπευτικής μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να επιδράσουν αναλγητικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο physiowellness kifisia διαθέτουμε μία ποικιλία από σύγχρονες μεθόδους για την οριστική αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Επίσης χρησιμοποιούμε ποικίλες θεραπευτικές ασκήσεις  για την ενδυνάμωση των περιφερικών μυών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Τέλος όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν έναν οδηγό με το τι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκληθεί ξανά το συγκεκριμένο πρόβλημα.