Σεπτέμβρη εκλογές στο Δήμο

sym-katoikoi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με τις δημοτικές εκλογές να αργούν ακόμα να γίνουν (αναμένονται το Μάιο του 2019), όποιος θέλει να παίξει ρόλο στα δημοτικά δρώμενα, μπορεί να δοκιμαστεί στις εκλογές για τα Συνοικιακά Συμβούλια, που προβλέπεται να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2017.

Αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή των πολιτών σε Συνοικιακές Συνελεύσεις και στην υλοποίηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, εμφανίζονται οι υπεύθυνοι του Δήμου Κηφισιάς και έτσι προχωράνε ένα βήμα πιο πέρα στη δημιουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων.

Αν μη τι άλλο, όποιος δεν έχει προσπαθήσει να  συμμετάσχει σε συλλογικές αποφάσεις, εφόσον του δίνεται η δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του, θα έχει λιγότερους λόγους να γκρινιάζει για όσα γίνονται ή δε γίνονται.

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει 14 συνοικίες, σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, επομένως τόσα είναι και τα συνοικιακά συμβούλια που θα δημιουργηθούν. Για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές  απαραίτητο είναι   να  συνταχθούν  οι  εκλογικοί  κατάλογοι  των  κατοίκων. Οι εκλογές αυτές κάνουν τη διαφορά, αφού μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι που δεν είναι δημότες.

Έτσι λοιπόν οι δήμος παρακαλεί  όσοι  κάτοικοι  (δεν  είναι  δημότες)  και επιθυμούν  να  συμμετέχουν  στις  εκλογές  των   συνοικιακών  συμβουλίων,  να  καταθέσουν  δικαιολογητικά  για  βεβαίωση  μονίμου κατοίκου  στα  γραφεία  του  Δήμου,  Διονύσου  73  &  Γορτυνίας από  τη  Δευτέρα  12  Ιουνίου  2017  έως  την  Τρίτη  25  Ιουλίου  2017. Στα δικαιολογητικά απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση που παρέχεται από το Δήμο και ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή κινητής τηλεφωνίας.

Εκλογικό δικαίωμα έχουν όλοι οι κάτοικοι  της  εκάστοτε  συνοικίας και μόνο για μία συνοικία. Μέλος του Συνοικιακού  Συμβουλίου  μπορεί  να  εκλεγεί  μόνο  όποιος  έχει  αντίστοιχο  εκλογικό  δικαίωμα  στη  συνοικία. Οι δηλώσεις υποψηφιότητας θα υποβάλλονται την  επομένη  της  προκήρυξης  των  εκλογών  και  επί  δέκα  εργάσιμες  ημέρες. Η  ανακήρυξη  των  υποψηφίων θα γίνει  κατά  συνοικία  την  τρίτη  ημέρα  από  τη  λήξη  της  προθεσμίας  υποβολής  δηλώσεων  των  υποψηφιοτήτων.

Το πόσο οι αποφάσεις των συνοικιακών αυτών συμβουλίων θα μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα το δούμε στην πράξη, εφόσον καταφέρουν να δημιουργηθούν τα συμβούλια αυτά. Προς το παρών δεν έχει ανακοινωθεί από πόσα άτομα θα απαρτίζεται και τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιες συνοικίες καταφέρουν να δημιουργήσουν συμβούλιο και κάποιες άλλες όχι. Είναι πάντως μια αρχή για μια πιο συμμετοχική δημοκρατία.