Το τελευταίο Αντίο σε μια μεγάλη συγγραφέα

Σουρέλη

Για το Μεγάλο Ταξίδι σάλπαρε η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών και θα ταφεί τιμητικά με δημοτική δαπάνη, στο Κοιμητήρι της Κηφισιάς, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στην αγαπημένη της γειτονιά στον Άγιο Νεκτάριο Κάτω Κηφισιάς, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 4.00 μ.μ.

Η Γαλάτεια, κάτοικος Κάτω Κηφισιάς τα τελευταία χρόνια, αγαπήθηκε από τα παιδιά όλης της Ελλάδας με τα ζεστά και ανθρώπινα έργα λόγου της.

Από το Δήμο Κηφισιάς εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου για τη ζωή και το έργο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη, το οποίο περικλείει την πνευματική δημιουργία της εκλιπούσας.

«Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την εκδημία της αγαπημένης συγγραφέως  Γαλάτειας Γρηγοριάδου -Σουρέλη.

Γαλάτεια - Θωμάκος

Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη υπήρξε μια σπουδαία συγγραφέας που επί  δεκαετίες προσέφερε σημαντικό έργο στα ελληνικά γράμματα  και  στην πνευματική και πατριωτική διάπλαση των παιδιών.

Ήταν η  γυναίκα που συντρόφευσε με μοναδικό τρόπο την παιδική και εφηβική  ηλικία αντλώντας τη δύναμή της από τα παιδιά, από  την αγάπη της για την πατρίδα και  από την βαθιά σχέση της με την εκκλησία. Μια  διακεκριμένη συγγραφέας με πλήθος βραβεύσεων για το έργο της.

Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη ήταν παραγωγική και δημιουργική έως τα τελευταία χρόνια της ζωής της, προσφέροντας στο τόπο και την κοινωνία δεκάδες παραμύθια και μυθιστορηματικές βιογραφίες μέχρι μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά.

Αξέχαστες οι ομιλίες της, ειδικά στα σχολεία όλης της χώρας. Αλησμόνητη θα μείνει  η έντονη παρουσία της στην πόλη μας, στον Δήμο μας με τον οποίο συνεργάστηκε, στην γειτονιά της Κάτω Κηφισιάς και τον Iερό Nαό Αγίου Νεκταρίου όπου είχε πάντα το στασίδι της. Η καθαρή ελληνική και κάποιες φορές αυστηρή φωνή της θα αντηχεί αιωνία μέσα από την βαριά και πολύτιμη πνευματική κληρονομιά της.

Η εξόδιος ακολουθία  θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Κάτω Κηφισιάς και θα κηδευθεί με δημοτική δαπάνη στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Ο Δήμος Κηφισιάς θα δώσει το όνομα της σε σχολείο της πόλης μας.

Η ψυχή της βρίσκεται πλέον κοντά στα Θεία και επουράνια που τόσο πίστεψε.  Καλό ταξίδι Γαλάτεια θα υπάρχεις πάντα στα σπίτια μας και  στις καρδιές μας μέσω των βιβλίων σου.»

Η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς Ρένα Πολίτη ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ο μεγάλος αποχαιρετισμός είναι για τη Δευτέρα στις τέσσερις. Θα είμαστε εκεί συντροφιά με τον άνεμο που μεταφέρει τη γλυκιά φωνή της κυρίας Γαλάτειας. Κάτω από το φως των δώδεκα φεγγαριών της, εκείνη θα μας καλέσει να της δώσουμε το χέρι και να πάμε μαζί της να διαβάσουμε τα παραμύθια της Γαλάτειας. Σε μια νύχτα, χορεύοντας στο δάσος και με τον αγέρα να παίζει φλογέρα, παρέα με το σπουργίτη, τον Φουρφουρή τον κότσυφα, την Κατερίνα και τον καπετάν Κώττα, δρόμο θα πάρουμε, δρόμο θα αφήσουμε και θα στείλουμε μιαν ευχή στον ουρανό: η κόκκινη κλωστή δεμένη να τη συνοδεύει εκεί ψηλά μαζί με τις άλλες «παραμυθούδες» που μας έχουν αποχαιρετήσει.
Για τη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς,
Η Πρόεδρος
Ειρήνη Κ. Πολίτη»

 

Η Ειρήνη Κ. Πολίτη, εκλεκτό μέλος της οποίας ήταν η Γαλάτεια  μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η  Γ.Λ.Σ. έχασε ένα αξιόλογο μέλος της…

 

Εκοιμήθη, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 08.15 το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστή συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη.

Να αναφερθεί ότι η συγγραφέας ήταν απλός άνθρωπος, ενώ μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της είχε μεγάλη αγωνία για τα παιδιά και την παιδεία λέγοντας χαρακτηριστικά στους δικούς της ανθρώπους ότι «ανησυχώ να μη χαθεί η πίστη».

Η οικογένεια της αείμνηστης συγγραφέος ζητά να μην κατατεθούν στεφάνια, και τα χρήματα αυτά να αποσταλούν στο Γηροκομείο Πειραιώς.

Τέλος η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κηφισιάς αφού η αείμνηστη συγγραφέας τα τελευταία χρόνια ήταν κάτοικος Κηφισιάς.

Σύντομο βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Καβάλα και σπούδασε στη Σχολή Γενικών Σπουδών στη Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Πανεπιστήμιο της Δαμασκού.

Έχει γράψει πολλά βιβλία, όχι μόνο για παιδιά ή νέους… αλλά και για ενήλικες!

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Βραβεύτηκε το 1964 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τρεις φορές από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάδουας.

Το όνομα της Γρηγοριάδου-Σουρέλη έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν.

Το 1980, η Ακαδημία Αθηνών, της απένειμε βραβείο για την προσφορά της, με το έργο της, στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία.»