Χώρισε ο Καλός από τον Θωμάκο….

Patrinou

“Χώρισε ο Θωμάς με την Βαρβάρα
Και ο Νίκος ο ψηλός με τη Φανή
Τα ‘φτιαξε ο Κωστάκης με τη Μάρα
Και γνώρισε ο Δημήτρης τη Βιβή
Και τα ‘φτιαξε η Έμη με το φίλο του Αρτέμη
Και τον πήρε από τη Μάνια που κολλούσε στον Τοτό
Που φλερτάριζε τη Βάσω που τα είχε με τον Τάσο
Πριν τον κάνει με την Ράνια τσακωτό…”

Τα ‘χει πει ή για την ακρίβεια τα έχει τραγουδήσει ο Κηλαηδόνης.  Βέβαια ο τραγουδοποιός αναφερόταν στους έρωτες της παρέας του και όχι στην πολιτική κατάσταση στο Δήμο Κηφισιάς.  Με άλλα ονόματα πάντως οι στίχοι περιγράφουν με ακρίβεια τα μαγειρέματα μέχρι να καταλήξουμε στο ποιος θα χωρίσει με ποιον, ποιος θα τα φτιάξει με τον άλλο, ποιες καινούργιες γνωριμίες θα εισχωρήσουν, ποιος θα κλέψει ποιον και από πού και τελικά ποιοι συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.

Προθέρμανση κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης μας, ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Μετά την καλοκαιρινή ξεκούραση, οργανώνονται, μετράνε δυνάμεις και ετοιμάζονται να εκδράμουν στον εκλογικό στίβο.

Στο μεταξύ διάφορα σενάρια περισσότερο ή λιγότερο αληθοφανή κυκλοφορούν. Κατεξοχήν νεοδημακρατικός Δήμος της Κηφισιάς και πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν πρώτοι ποιος θα είναι ο εκλεκτός της, παρότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα δοθεί ούτε επίσημο, ούτε ανεπίσημο χρίσμα. Άραγε θα είναι κάποιος από τους ήδη γνωστούς στην Αυτοδιοίκηση ή θα έρθει καμιά μεγάλη μεταγραφή; Οι φήμες ήθελαν τον δικηγόρο Γιώργο Λιβανό  να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις και να είναι έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο ίδιος όμως μάλλον δεν είχε καμία ιδέα για αυτό, ενώ δεν φαίνεται να συγκινείται από το αξίωμα του δημάρχου Κηφισιάς.

Την πρώτη πάντως κίνηση έκανε η Πρωτοβουλία Πολιτών λίγο πριν το καλοκαίρι, όπου με ανακοινώσεις μιας ομάδας περίπου 100 ατόμων με κεντροαριστερή κατεύθυνση, άρχισε να ψάχνει τον ιδανικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που κοινοποίησε, υποψήφιο δήμαρχο που θα υποστηρίξει.  Μετά από συνεντεύξεις και κρούσεις που έκανε,  φαίνεται να καταλήγει στο πρόσωπο της σημερινής προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  Σάντυ Πατρινού Ντελ Τόρο, η οποία έχει πολιτική καταγωγή από τη κεντροδεξιά, για να ηγηθεί του συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση η Πρωτοβουλία θα ανακοινώσει σύντομα το όνομα του ή της υποψηφίου που θα υποστηρίξει.

Στο μεταξύ από τη μεριά του σημερινού Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου διέρρευσε η πληροφορία ότι την περασμένη άνοιξη πραγματοποίησε δημοσκόπηση, όπου προηγείται από τους εκλογικούς του αντιπάλους με διαφορά.  Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με πιθανούς υποψηφίους, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψήφιοι αλλά και οι τάσεις του εκλογικού σώματος.

Από τη μεριά του συνδυασμού του δημάρχου έχει αποσχιστεί χωρίς να παραιτηθεί από τον συνδυασμό, ο Δημήτρης Λιανός, ο οποίος μάλλον ετοιμάζει να δημιουργήσει δικό του συνδυασμό. Ο  Δημήτρης Λιανός  κερδίζει εκλογικούς πόντους μέσα από την προσφορά του από τη θέση του υπεύθυνου της Πολιτικής Προστασίας, θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούλιο, που άλλαξε τα πρόσωπα στη διοίκηση του Δήμου ο δήμαρχος. Επίσης είναι γνωστός για τη στιβαρή του διοίκηση στο Ζάννειο Ίδρυμα της Εκάλης, στο μετά τις φωτιές στο Μάτι φιλοξενεί και το Λύρειο ίδρυμα.

Ο Χρήστος Καλός από την άλλη, δημοσιοποίησε την αποχώρησή του από τον συνδυασμό στις 18 Οκτωβρίου, μια και σύμφωνα με δήλωσή του ο δήμαρχος, ως επικεφαλής της παράταξης δεν εφαρμόζει όσα είχαν συμφωνήσει και υποσχεθεί στους δημότες. Έτσι από τον συνδυασμό Δύναμη Ελπίδας έχουμε τρεις αποχωρήσεις μέχρι σήμερα. Αρχή έκανε η Καλλιόπη Πάστρα, ακολούθησε η Ευγενία Παπαδήμα και τελευταίος αλλά απ ότι φαίνεται όχι και ο έσχατος, ο Χρήστος Καλός, οπότε η δύναμη του συνδυασμού της πλειοψηφίας κατεβαίνει στους 23 συμβούλους.


Όσον αφορά τον τέως δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, ενώ υπήρξαν σοβαρές φήμες ότι θα προχωρήσει στο επόμενο σκαλοπάτι, αυτό της Περιφέρειας, μάλλον η καρδιά του βρίσκεται ακόμα στην Κηφισιά.   Έτσι φαίνεται ότι θα διεκδικήσει  τον Δήμο της Κηφισιάς, με ριζική ανανέωση μάλιστα του συνδυασμού του, αφού κάποιοι από τους παλιούς μπορεί να αποφασίσουν να αποχωρήσουνε μετά από τόσα χρόνια, ενώ άλλοι θα βρεθούν απέναντί του. Πάντως μέχρι στιγμής η δουλειά που κάνει στα ευρωπαϊκά φόρα φαίνεται ότι είναι πολυσχιδής και αρκετά γόνιμη.υποψήφιοι

Από τους παλιούς συμβούλους του πρώην δημάρχου διεκδικεί τον Δήμο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι οι έξι φορές που έχει εκλεγεί σύμβουλος είναι αρκετές, ενώ έχει υπηρετήσει τον Δήμο από τα περισσότερα πόστα, ως αντιδήμαρχος και πρόεδρος οργανισμών. Το μόνο που απομένει η διεκδίκηση της δημαρχίας και αυτό θα επιδιώξει.

Το ίδιο σκέφτεται και ο Μανώλης Κουρμαδιάς, ο οποίος και στο παρελθόν είχε διεκδικήσει τη δημαρχία, όταν τα κόμματα νιώθανε ότι μπορούσαν να δώσουν χρίσματα, με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.

Υποψήφιο θα δούμε και τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Βάρσο, ο οποίος ήδη έχει αποσχιστεί από τον συνδυασμό του Νίκου Χιωτάκη, με τον οποίο είχαν βρεθεί απέναντι στο παρελθόν αλλά και συνεργάτες με τον ίδιο επικεφαλής και προχωράει ακάθεκτος.

Η ΑΝΑΣΑ κάλεσε τους δημότες σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, όπου  αναφέρθηκε ότι επανέρχεται στον διάλογο με τους πολίτες μετά την αναστολή της λειτουργίας της, όταν συνενώθηκε για τον εκλογικό συνδυασμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.  Σε ανακοίνωση που ακολούθησε ο επικεφαλής, Παναγιώτης Κανακάκης, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τις κινήσεις του, χωρίς όμως να αποκλείει την έκθεσή του στην κρίση των πολιτών σε περίπτωση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ και άλλων δημοτικών παρατάξεων. Αντιφατικά κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Κανακάκης  “απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε άλλες δημοτικές παρατάξεις”. Προφανώς επιβεβαιώνοντας ότι και σε αυτές τις εκλογές θα συμμετέχει μόνο ως επικεφαλής συνδυασμού.

Ο συνδυασμός όμως ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι δεδομένο ότι παύει να συνεργάζεται.

 

Ο  Γιώργος Σκορδίλης  προχωράει στις δικές του ενέργειες για να ηγηθεί ενός σχήματος με την κυβερνητική βούλα και ο Γιάννης Τσαγκάρης αναζητεί με ποιον θα συνεργαστεί προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας.

Τη δική του δυναμική έχει ο  επικεφαλής του συνδυασμού της Ελληνικής Αυγής και υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Καπάτσος, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα απίστευτο σαφάρι καταγγελιών που ξεκινάει από πεταμένα στρώματα και άλλα αντικείμενα, που βρίσκονται δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης μέχρι ο,τιδήποτε άλλο επιδέχεται καταγγελία. Η τεχνική του φαίνεται να αποδίδει αφού πολλοί συζητούν για τις καταγγελίες του. Πρόκειται για την κλασσική τεχνική του λαϊκισμού και της προπαγάνδας.  Μάλιστα σε κάθε αποστροφή του λόγου του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η δημαρχιακή περίοδος Θωμάκου τελείωσε και πλησιάζει η δική του.  Ο Γιάννης Καπάτσος είναι ουσιαστικά ο πρώτος που ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα. Για την ακρίβεια τον ξεκίνησε μεθοδικά και με συνέπεια από την πρώτη μέρα της παρούσας δημαρχιακής περιόδου.

Όσον αφορά το ΚΚΕ φυσικά θα προχωρήσει στη δική του υποψηφιότητα  καταγγέλλοντας πάντα και παντού τους αστικούς νόμους που βάζουν στο περιθώριο το δίκιο της εργατικής τάξης. Για αυτούς δεν μετράει εξάλλου ιδιαίτερα το πρόσωπο, το οποίο συνήθως δεν έχει φιλοδοξίες δημαρχιακές αλλά επιτελεί το καθήκον του προς το κόμμα. Σήμερα στο Συμβούλιο τη θέση κατέχει ο Αντώνης Μήλας, ύστερα από την παραίτηση τον Νίκο Σφαντό και μάλλον αυτός θα είναι και ο υποψήφιος του κόμματος.

Κι άλλες όμως προσωπικότητες της Κηφισιάς έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ηγηθούν συνδυασμού, όπως ο Νίκος Αναγνωστάτος ο οποίος θα ηγηθεί του συνδυασμού με το φιλόδοξο όνομα «Νέα Λαμπρή Εποχή», με σύνθημα «Ήθος, Εντιμότητα, Διαφάνεια». Ο κ. Αναγνωστάτος ήταν από τους πρώτους που έστειλε Δελτία Τύπου υποστηρίζοντας ότι έχει  λύσεις για τα προβλήματα της πόλης και σύντομα προτίθεται να ανακοινώσει τους συμβούλους που θα τον πλαισιώσουν,  αφού εμπνεύσει και μεταδώσει το μήνυμά του στους δημότες.

Μακρής 1
Ο Αλέξης Μακρής από δεξιά, δίπλα στους Κωσταντίνο Μπογδάνο, Γρηγόρη Μαλτέζο και Κωνσταντίνο Μακρή.

Τέλος από τις πρώτες δημόσιες ανακοινώσεις υποψηφίου Δημάρχου έκανε Αλέξης Μακρής, πρόεδρος της «Νέας Αρχής», μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, σε μια αρκετά μεγάλη εκδήλωση για την εξοικονόμηση της ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου, στη βίλα Καζούλη. Ο Αλέξης Μακρής φαίνεται ότι κατέχει μια ιδιαίτερη δυναμική και πολύς ήταν ο κόσμος που επιθύμησε ενημέρωση για την εκδήλωση στη βίλα Καζούλη. Δεν γνωρίζουμε αν το ενδιαφέρον ήταν κυρίως για την πρωτοτυπία της ιδέας για την δημιουργία της επιχείρησης για την εξοικονόμηση ενέργειας ή για τη δήλωση υποψηφιότητας.

Δεκατέσσερις λοιπόν υποψήφιοι κρούουν προς το παρόν την πόρτα των δημοτών της Κηφισιάς, διεκδικώντας την ψήφο τους και το δικαίωμα να καθίσουν στη δημαρχιακή καρέκλα και να ορίσουν την τύχη της πόλης.