Έξ αμάξης

γαλακτομπούρεκο

«Σε όλες τις επισκέψεις μας στα υπουργεία καταφέραμε να μας ανοίγουνε τις πόρτες τους οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς, γιατί εγώ κρατούσα από δύο γαλακτομπούρεκα και οι πολίτες, που είχαν θέματα, από μία γλάστρα», ανέφερε ο Βασίλης Βάρσος, για να εισπράξει το καρφί από τον προεδρεύοντα Βασίλη Ξυπολυτά ότι για το λόγο αυτό ο συμπαθέστατος πρώην δήμαρχος ακόμη και σήμερα είναι πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος. Εννοώντας προφανώς τη γλύκα από τα γαλακτομπούρεκα.

Νεκρά ψάρια βρέθηκαν στις όχθες του Κηφισού, γεγονός που η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής αποδίδει σε μόλυνση που έχει προκαλέσει το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηϕισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Η είδηση κατά τη γνώμη μας είναι ότι βρέθηκαν ψάρια, σε οποιαδήποτε κατάσταση σε παραπόταμο του Κηφισού. Η πιο πιθανή αιτία είναι κάποιος να τα αγόρασε και στην πορεία να θυμήθηκε ότι τον πειράζουν τα ψάρια και να τα πέταξε στο ποτάμι.

Μια αίσθηση αισιοδοξίας διακατείχε την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου που διεξαγόταν η ημερίδα «Επιχειρείν και Κατάκτηση Στόχων σε Καιρό Κρίσης».  Αισθανόσουν ότι η κρίση ήταν κάτι που ήταν τόσο εύκολο να περάσει μακριά σου αρκεί να “επιχειρείν” με όραμα και στόχους.  Το πρόβλημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις δεν είναι ότι κανείς στην αγορά δεν πληρώνει,  ότι δεν υπάρχει καμία σιγουριά για το αν θα πληρωθείς στο τέλος του μήνα ή έστω του άλλου μήνα για τη δουλειά σου αλλά αν υπάρχουν επαρκή ανταποδοτικά κίνητρα για ποιότητα εργασίας και καλό εργασιακό περιβάλλον.  Όμορφο επιχειρείν, αγγελικά πλασμένο, μακριά από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Προφανώς προβλέπουμε το μέλλον. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στο προηγούμενο φύλλο μας, σχετικά με το θέμα των μονοδρομήσεων γράψαμε ότι “όποιος έρχεται από τη Μουσώνος, απλά δε θα στρίβει επάνω στη Μυρσίνης”. Δεδομένου ότι η οδός λέγεται “Μουσών” και μέχρι να το γράψουμε, οι μούσες δεν είχαν καμία σχέση με τους μουσώνες, δε δικαιολογείται ο τρόπος γραφής. Την Τετάρτη 9 Μαρτίου όμως το βράδυ, μάλλον τροπικοί μουσώνες κατέκλυσαν την οδό Μουσών.  Οι καιρικές συνθήκες δικαιολόγησαν τη μετατροπή της οδού Μουσών σε οδό Μουσώνος.

«Πιστοποιητικό συμμόρφωσης» απαιτείται να έχουν οι παιδικές χαρές των Δήμων, προκειμένου να είναι ελεύθερα τα παιδιά να παίζουν εκεί. Κάποτε είχαμε το «πιστοποιητικό φρονημάτων», το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να λέγεται και «πιστοποιητικό συμμόρφωσης» προκειμένου να είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι να εργάζονται και να ζούνε.  Θα προτιμούσαμε μια ζωή χωρίς πιστοποιητικά, έστω και για την ασφάλειά μας, που χορηγούνται από «ανεξάρτητους φορείς ελέγχου». Ανεξάρτητους άραγε από τι;

Στο ενημερωτικό δελτίο του Δήμου σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβε τις παιδικές χαρές, αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν 40 παιδικές χαρές στο Δήμο, ανεξάρτητα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.  Σαράντα παιδικές χαρές δεν είναι και λίγες.

Στις 7.00 μ.μ. προβλεπόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου και πήγε 7.41 μέχρι να κάνει σύγκληση του συμβουλίου ο πρόεδρος Δημήτρης Μωράκης. Δικαιολογημένα η Άννα Κορογιαννάκη διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι μαθημένη στο ρυθμό του Δ.Σ. ήρθε στις 7.30, αλλά το συμβούλιο άρχισε στις 7.40. Ο κ. Μωράκης απολογούμενος διευκρίνισε ότι περίμενε την απαρτία για να ξεκινήσει.Και δεν έφτανε αυτό, υπήρχαν 46 θέματα και μέχρι τις 10.20 συζητιόταν ακόμη το πρώτο, χωρίς να υπάρξει και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.Σίγουρα, οι συνεδριάσεις του συμβουλίου είναι για ανθρώπους που έχουν γερά νεύρα και πολύ χρόνο.

«Η Μερσεντές έχει μέσον την Άγγελα Μέρκελ, ενώ εσείς, κα Γιαννιώτη, έχετε τον κ. Θωμάκο κι εμένα, γι’ αυτό δεν προχωράει το θέμα σας», είπε ο Νίκος Χιωτάκης απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Συλλόγου Καλυφτάκη, όταν αυτή παραπονέθηκε ότι ο Δήμος δεν κατάφερε στα 35 χρόνια που είναι πρόεδρος να λύσει το πρόβλημα της περιοχής και να απεντάξει το συνοικισμό από τη Β΄ Ζώνη Προστασίας του Κηφισού ποταμού, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να νομιμοποιήσουν ένα μικρό σπιτάκι, ενώ ακριβώς δίπλα η «Μερσεντές» πάνω στην μπαζωμένη κοίτη του Κηφισού έχει κτίσει μεγαθήρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε ότι πρέπει να λύσει ο Δήμος μας, σύμφωνα με κάποιους γονείς, είναι η μεταφορά των φοιτητών του στην Πανεπιστημιούπολη με δημοτικά λεωφορεία.  Πόσο δύσκολο είναι άραγε για έναν εικοσάχρονο να χρησιμοποιήσει τη συγκοινωνία για να φτάσει στη σχολή του; Και γιατί να πηγαίνει το λεωφορείο στην Πανεπιστημιούπολη και όχι στο ΤΕΙ; Στο ΤΕΙ Πειραιά ή στο ΤΕΙ Αθήνας; Γιατί όχι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή στην Ιατρική; Θα μπορούσε να υπάρχει λεωφορείο και για τη Γεωπονική, τη Νομική ή την Καλών Τεχνών.

Πρώτη αθλητική δύναμη της χώρας η Κηφισιά, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με ό,τι ειπώθηκε στη γιορτή του αθλητή που οργάνωσε ο ΒΙΚΕΛΑΣ, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.  Και αυτό χωρίς επαρκείς χώρους για να μπορούν να γυμνάζονται όσο χρόνο  απαιτείται πολλές από τις ομάδες, που φτάνουν στους αγώνες ανεπαρκώς προετοιμασμένες, όπως μας αναφέρθηκε.  Βέβαια αφού είμαστε τόσο σημαντική δύναμη έχουμε προσελκύσει και αθλητικούς μεγαλοπαράγοντες στους οποίους επιτρέπεται ακόμα και το κάπνισμα πούρο στους διαδρόμους των αθλητικών χώρων.