Αγιασμός  «υπό κατασκευή»

anaxagoreio1

Ήθελε αλλά δεν πρόλαβε η Δημοτική Αρχή να κάνει εγκαίνια στα σχολεία που εδώ και καιρό προσπαθεί να παραδώσει στους μαθητές.  Ένα από αυτά είναι το 1ο Δημοτικό της Νέας Ερυθραίας το οποίο, είναι μεν μεγάλο έργο αλλά παρ’ όλα αυτά έχει ξεφύγει από το  χρονοδιάγραμμα παράδοσής του. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, είχε αναφέρει σε Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι ότι στόχος ήταν να γίνουν εγκαίνια στο σχολείο με την έναρξη της σχολική χρονιάς, έστω με μερικές πτέρυγες να λειτουργούν, αυτό όμως δεν κατάφερε να το κάνει.

Έτσι εκτός εγκαινίων και λειτουργίας έμεινε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο  το οποίο θα λειτουργούσε στον χώρο του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Κηφισιάς, στην οδό Πατρών στη Ν. Κηφισιά, όπου όμως θα εξακολουθήσει να φιλοξενείται το 1ο Δημοτικό της Νέας Ερυθραίας. Οι μαθητές λοιπόν οι οποίοι θα φοιτούσαν στο σχολείο αυτό, θα εξακολουθήσουν να φοιτούν στην Αγ. Παρασκευή, σε ένα σχολείο με υπεράριθμους μαθητές πρωί –απόγευμα,  σε διπλές βάρδιες, κάτι που δεν θεωρείται καλό για τα παιδιά.

Δεν θα λειτουργήσει το Ειδικό Σχολείο

Αγιασμός έγινε στο διατηρητέο 1ο Δημοτικό Κηφισιάς και όσοι παραβρέθηκαν είδαν την καινούργια πτέρυγα εκ του μακρώθεν ολοκληρωμένη αλλά εκτός λειτουργίας, αφού είναι ένα άδειο κουφάρι. Και δεν είναι μόνο τα θρανία που λείπουν αλλά και οι ειδικοί πίνακες και οι υπολογιστές και τα όργανα χημείας και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία του κυλικείου. Τα παιδιά λοιπόν ξεκίνησαν στο παλιό σχολείο και κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα μεταφερθούν ορισμένα τμήματα στο καινούργιο. Για το σχολείο και τα 40 κύματα μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοσή του μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο φύλλο αλλά και στην ιστοσελίδα μας.

https://www.kifisianews.gr/ligo-prin-tin-paradosi-tis-prosthikis-toy-1ou-dhmotikoy-sxoleiou/

Αγιασμός έγινε τόσο στο συστεγαζόμενο 2ο  και 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας, στο παλιό κτιριακό συγκρότημα.  Πάνω από δέκα χρόνια υπόσχονται οι διοικήσεις στους γονείς να κτίσουν ένα καινούργιο σχολείο  σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για αυτό τον σκοπό. Τα παιδιά είναι περισσότερα από τη δυναμικότητα του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλά παιδιά σε κάθε τμήμα.

Πρόβλημα χωρητικότητας υπάρχει και στο 8ο Δημοτικό στις Αδάμες, σε μια γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή, με ευτυχώς πολλά νέα ζευγάρια με παιδιά. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο να κτιστεί το 9ο Δημοτικό στον Γράμμο Φοίνικα, δίπλα στο 10ο Νηπιαγωγείο. Ο χώρος υπάρχει αλλά οι διαδικασίες είναι πολύ αργές.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς αναφέρει ότι τα χρήματα που δίνονται για τα σχολεία της πόλης είναι διαρκώς περισσότερα, ακόμα όμως και αν αληθεύει αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά.  Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κηφισιάς με επανειλημμένες οχλήσεις προς τον Δήμο ζητάει να γίνει στατικός έλεγχος, ειδικά στα παλαιότερα σχολεία. Πάνω σε αυτό ο δήμαρχος είχε απαντήσει κάποτε ότι αν γινόταν στατικός έλεγχος, με τις αυστηρές προδιαγραφές που υπάρχουν, δεν θα λειτουργούσε κανένα σχολείο στην πόλη και αναρωτήθηκε αν θα ήθελαν οι γονείς να μην έχουν τα παιδιά τους σχολείο. Υπάρχει η υπόσχεση για επιθεώρηση των σχολείων και παρεμβάσεις αλλά ο χρόνος πάντα τρέχει καθώς και τα προβλήματα ειδικά στα παλιά κτίρια των σχολειών. Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων με επιστολές της ζητάει και μια λίστα από αναγκαίες, όπως τις κρίνει, επεμβάσεις στα σχολεία από τον Δήμο.

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Η αντιπολίτευση κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Δημοτική Αρχή ότι δεν είναι αρκετά διεκδικητική όσον αφορά στην κρατική επιχορήγηση. Τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο δύσκολα και στο άμεσο μέλλον για κρατική βοήθεια μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, όπου εκεί και τα σχολεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και προφανώς τα κονδύλια θα διοχετευτούν προς τα εκεί.

Παρά τα όποια προβλήματα, όπως κάθε χρονιά, ξεχωριστή ήταν η ημέρα της  έναρξης της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά. Κυρίως τα «πρωτάκια», που πάνε για πρώτη φορά σχολείο. «Πρωτάκια» μπορεί να είναι όμως όλα τα παιδιά γιατί πηγαίνουν σε μια καινούργια τάξη, με άλλα καθήκοντα, άλλες συνθήκες και συνήθειες.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έγινε η έναρξη της σχολικής  χρονιάς για το 2023, με εξαίρεση τους μαθητές στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, για τις οποίες προς το παρόν έχει δοθεί μια βδομάδα αναβολή.

Η “Κηφισιά”  βρέθηκε σε τέσσερα χαρακτηριστικά σχολεία της πόλης μας, το 1ο ο Δημοτικό Κηφισιάς «Γεώργιος Δροσίνης», το αρχαιότερο σχολείο της πόλης μας, μαζί με το 1ο ο Δημοτικό της Νέας Ερυθραίας, στο οποίο έχει δημιουργηθεί μια καινούργια πτέρυγα, η οποία θα λειτουργήσει σύντομα.

Επίσης στο 1ο  Γυμνάσιο και Λύκειο της Κηφισιάς, το οποίο λειτουργεί στην πόλη μας από το 1974, ένα «μεγάλο» σχολείο, από το οποίο έχουν περάσει πολλές γενιές Κηφισωτών, εδώ και 50 χρόνια.1o-lykeio-batitsis1

Επίσης στο Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας, το οποίο πάντα πρωτοπορεί. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται περιοδική έκθεση για τον αρχαίο Μικρασιατικό πολιτισμό στο φουαγιέ του σχολείου με πλούσια εκθέματαhraklis-anaxagoreio1

Στην Κηφισιά λειτουργούν δέκα  Νηπιαγωγεία, οχτώ Δημοτικά και από τρία Γυμνάσια και Λύκεια, στη Νέα Ερυθραία τρία Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ στην Εκάλη ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό.

Πολλοί από τους αποφοιτήσαντες από τα Λύκεια της πόλης μας είναι πλέον φοιτητές στα Πανεπιστήμια της χώρας. Κάποτε δημοσιεύαμε τα ονόματά τους, η απαγόρευση όμως τόσο της δημοσίευσης των ονομάτων, όσο και της φωτογράφησης μαθητικών εκδηλώσεων στερεί τους μαθητές από ενθύμια.

Ακόμα θυμάμαι πόση χαρά έκανε μια κυρία που «σκάλιζε» τα αρχεία της εφημερίδας στην Ανθοκομική και ανακάλυψε τον εαυτό της από όταν ήταν στο Γυμνάσιο, να απαγγέλει σε σχολική γιορτή ένα ποίημα, πριν 40 χρόνια.