Νέα ποιητική συλλογή της Νίνας Αλέξη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, «Aϊδιος μνήμη»

alexi-aidios-mnimi

Στα τέλη του 2022 κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή της Κηφισιώτισσας συγγραφέως  και ποιήτριας Νίνας Αλέξη και  έκτοτε η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα θερμή. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει με πλήθος φίλων της ποίησης οι οποίοι απόλαυσαν απαγγελίες ποιημάτων και τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών. Ποιήματα διάβασαν ο ηθοποιός, Τέλης Ζώτος και η ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου. Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τσουκαλάς.Το εξώφυλλο της καλαίσθητης έκδοσης φιλοτέχνησε η εξαίρετη εικαστικός Ισμήνη Μπονάτσου.

Η συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός κι Αντιπρόεδρος του Πειθ. Συμβ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Μαντλίν εξεθείασε την «Αϊδιο μνήμη» και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «…Η αγαπημένη μας ποιήτρια Νίνα Αλέξη, με πνεύμα ευθύ και ελεύθερο με την υπογραφή της καρδιάς της και της αϊδίου μνήμης της, κολυμπάει αδιάκοπα σε θάλασσες μηνυμάτων, περπατά στον παράδεισο του πνεύματος, κρατώντας τον πυρσό της Αγάπης ως «αντίμετρο» στην θλίψη, την κακοσύνη, την απάθεια, την υπερευφορία της έλλειψης χαρακτήρος. Με την καθάρια ματιά της και μια μυστική τρυφερότητα συνεχίζει το εσωτερικό της ταξίδι συλλέγοντας πολύτιμα μαργαριτάρια. Ζωγραφίζει την εποχή μας στον καμβά της, χρησιμοποιώντας με δεξιότητα όλα τα χρώματα. Θητεύει στην μελωδική απειρότητα της ψυχής της, με όποιο κόστος…».

biblio-alexi
Δημήτρης Καραμβάλης, Χρύσα Νικολάκη, Μαντλίν Τάσος Τσουκαλάς

Ο δοκιμιογράφος Δημήτρης Καραμβάλης στην πολυσέλιδη μελέτη του ανέφερε μεταξύ άλλων: «…καταλυτική η γραφή της Νίνας Αλέξη που εξακτινώνει το ποιητικό της βεληνεκές με λόγο στιβαρό, άρτια δομημένο και συμπυκνωτικό. Μια ποίηση παντός καιρού όπου συναντώνται εύστοχα και άρτια η παλιά ποίηση η  επική ποίηση και η αισθηματικά εκδοχή και  λυρική ποίηση με αναφορά τα ολοκαυτώματα. Μια ποίηση που δεν γνωρίζει είδη, χρόνο και γενιές. Η ποίησή της είναι και ελληνικότατη -αποστάζουσα τις θεμελειώδεις συνιστώσες της Ελληνικότητας- αφ’ ετέρου όμως είναι παναθρώπινη και παγκόσμια. Επιπλέον θα έλεγα ότι ο προσεκτικός μελετητής αναγνώστης θα αποστάξει προσεγγίσεις – κατευθυντηρίου ζωής που βρίσκοντα σε παράλληλες τροχιές επισημάνσεις και κώδικες ζωής. Μια σύγχρονη ποίηση με σεβασμό όμως στους κανόνες της αρχέγονης παραδοσιακής ποίησης DE PROFUNDIS κατάθεση αλλά και κραυγή αλλά  και λυγμός μαζί. Μια προσμονή αποκάλυψης…».

Η Χρύσα Νικολάκη, κριτικός και συγγραφέας είπε «…Γνωρίζουμε καλά ότι λίγα είναι τα βιβλία Γουάου! Ναι εκείνα τα μαγικά βιβλία που μας ηλεκτρίζουν. Ένα από αυτά είναι και τούτο της καταξιωμένης ποιήτριας Νίνας Αλέξη. Στην τρίτη της αυτή συλλογή  η Αλέξη, στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας σαν άξια Αμαζόνα της ποίησης. Βγάζει από τη φαρέτρα της τις λέξεις, φροντισμένες με τη στοργή του χρόνου και της δικαιοσύνης την κόψη, τις ακονίζει στην ελευθερία του λόγου και τις στρέφει στα απόκρυφα υπόγεια της ψυχής. Τολμά να αναμετρηθεί με τους Θεούς σε αυτόν της τον πόλεμο. Η Νίνα Αλέξη, βαθιά υπαρξιακή με συλλογικό πυλώνα συνείδησης, «κατάσαρκα φορά την αγάπη» σε κάθε σελίδα της ζωής της. Ορμώμενη από την Ιλιάδα μιλάει για μία φιλελεύθερη, δημοκρατική Ελλάδα. Σαν άλλη Ήρα στέκεται πάνω από την ιστορία και επικηρύσσει τους αλλόφρονες ηγέτες.«Σε κομπαζόντων αλλοφρόνων τις πιέσεις // με σοφιστείες και φαιδρές δικαιολογίες υποκύψαμε// ξεδιάντροπα τα ΟΧΙ μας // σε ερεβώδη ΝΑΙ τα οδηγήσαμε…».

aidios_mnimi1Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ. Μαίρη Ζηλεμένου καθηγήτρια Παντείου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊακών Μελετών & Σπουδών Ι. Καποδίστριας και η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Λ. Αικ. Μπατάλια η οποία απρόσμενα απένειμε μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην ποιήτρια λέγοντας μεταξύ άλλων «…η Νίνα Αλέξη εκφράζει την κοσμοθεωρία και την βιοθεωρία της, κατατάσσεται ποιήτρια των χρόνων και των καιρών μας και επαξίως, της ανήκουν τιμές. Πιστεύω πως με την ποίησή της άνοιξε με τις λέξεις, με τον πλέον εύπλαστο τρόπο γλωσσικά μονοπάτια, νέους δρόμους όχι μόνο στην έκφραση αλλά και στην ψυχή μας…». Τη βραδιά έντυσε μουσικά η Αθανασία Τσούτσου, κόρη της κ. Αλέξη ενώ έγιναν εύστοχες παρεμβάσεις ακροατών όπως του καθηγητού Αλέξανδρου Λεβαντή.