‘’Από τον κοσμοπολιτισμό του Μ. Αλεξάνδρου στο σήμερα‘’

alexander

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο ‘’Ι. Καποδίστριας’’ του Πολεμικού Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Από τον κοσμοπολιτισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σήμερα”, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ν.Υ. COLLEGE, το AOrOc-CNRS-Paris-Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά, το Σωματείον ‘’ΔΙΟΝΥΣΟΣ’’, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ-ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και η Ποτίτσα ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ.

Στις 11.30-13.00 θα λάβει χώρα η ξενάγηση στην βιβλιοθήκη και στην έκθεση ¨Μέγας Αλέξανδρος¨ του 1ου ορόφου και από τις 14.00 θα αρχίσουν οι εργασίες του Συνεδρίου, με πολλούς επιτίμους προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή την Επέτειο των 100 χρόνων των Γαλλικών και άλλων ανασκαφών στις Αλεξάνδρειες και στις πολλές άλλες ελληνικές πόλεις της Ανατολής με σημαντικά ευρήματα και την επίκαιρη μεγάλη Έκθεση, αυτή την περίοδο, στο Βερολίνο για τους θησαυρούς του Ουζμπεκιστάν, όλα έργα τέχνης και αποτελέσματα της ώσμωσης του ελληνικού πολιτισμού με τους πολιτισμούς της Κεντρικής Ασίας.

Η τωρινή έκθεση στο Βερολίνο,  μετά το Λούβρο-Παρίσι, παρουσιάζει έργα τέχνης της ελληνιστικής και μετέπειτα εποχής, όταν ο Αλέξανδρος και τα ελληνικά βασίλεια διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό στην Ανατολή και δημιούργησαν κοσμοπολίτικες πολιτείες με συνύπαρξη λαών και ώσμωση  τεχνών, θρησκειών και πολιτισμών, με βάση τις ελληνικές Αξίες. Τα αχνάρια αυτής της μοναδικής στην Ιστορία πολιτισμικής κοσμογονίας υπάρχουν ακόμα σήμερα, παρ’ ότι πολλά μνημεία και μουσειακά εκθέματα έχουν καταστραφεί. Μας φέρνουν, όμως, στο προσκήνιο την σημαντική αυτή σελίδα της πολιτισμικής μας ιστορίας.

Πολλές ανάλογες Εκθέσεις με σημαντικά ελληνικά ή ελληνικής επιρροής έργα τέχνης και  ευρήματα  στην Ανατολή έχουν γίνει σε μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα.kosmpolitismos1

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί η Έκθεση του Βερολίνου από τους ίδιους τους Γάλλους αρχαιολόγους που πήραν μέρος στις ανασκαφές καθώς και ευρήματα από άλλες πόλεις της Ασίας, τεκμηριώνοντας ένα παραγωγικό κοσμοπολιτισμό με αλληλοεμπλουτισμό τεχνών και φιλοσοφιών.

Άραγε οι νέες πολυπολιτισμικές πόλεις που εξελίσσονται σήμερα στις κοινωνίες μας θα επιτύχουν ποτέ την πολιτισμική σύμπνοια και παραγωγική συνύπαρξη της ελληνιστικής Ανατολής;

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Επικοινωνία-Πληροφορίες: Ποτίτσα Γρηγοράκου, 6977 48 55 85, Μαργαρίτα Βέργου-Καραμάνου, 6947 21 28 30