ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

decompresion1

Ένα από τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι οι διάφορες παθήσεις και τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης όπως δισκοκήλη, σπονδυλική στένωση, ριζίτιδα, ισχιαλγία, χρόνια οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο κ.α.

Ο πόνος στην περιοχή της οσφύς (οσφυαλγία) είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποί. Η επιδημιολογία του συμπτώματος αυτού αφορά όλες τις ηλικίες, από παιδιά 15- 16 χρονών έως και ανθρώπους της μέσης και μεγάλης ηλικίας Τα αίτια ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε εύκολα αναστρέψιμα είτε να απαιτούν μια πιο ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να εξαλειφτεί ο πόνος στην περιοχή. Ένα από τα συχνότερα αίτια που προκαλούν οσφυαλγία  αλλά και αυχεναλγία ( αυχενικό σύνδρομο) είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).

Η οσφυϊκή δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης και του αυχένα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου και για διάφορα αίτια ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια ‘’ρωγμή’’, απ’ όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.

Η δισκοκηλη μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως η κληρονομική προδιάθεση, κακή στάση του σώματος στην καθημερινή εργασία, καθιστική ζωή, μία βίαιη κίνηση, υπερβολική άσκηση βάρους στην σπονδυλική στήλη, παραπάνω από το φυσιολογικό σωματικό βάρος καθώς επίσης και η αλλοίωση που προκαλείται στην σπονδυλική στήλη με την πάροδο των χρόνων. Οι ομάδες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερα από τα φυσιολογικά κιλά που τους αναλογούν είναι σε δυσμενέστερη θέση για την δημιουργία οσφυϊκής δισκοκήλης καθώς και για την έντονη εμφάνιση πόνου στην περιοχή της οσφύς.

Τρόπος ριζικής αντιμετώπισης

Η μέθοδος αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης είναι μία πολύ σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται στο PhysioWellnessKifisiaκαι ο στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τραυματισμούς  όπως ηδισκοκήλη όπου δημιουργούν χρόνιους πόνους και ενοχλήσεις στους ασθενείς. Ο τρόπος λειτουργίας της θεραπείας  είναι να αποσυμπιέζει με διαφορετικές γωνίες τους δίσκους της Ο.Μ.Σ.Σ. (μέσης) και Α.Μ.Σ.Σ. (Αυχένας) και να προκαλεί την επαναφορά ως ένα βαθμό του διογκωμένου ή με κήλη δίσκου στη θέση του.Έπειτα από κάθε συνεδρία αποσυμπίεσης ακολουθεί ένα ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων για την ενδυνάμωση των περιφερικών μυών της σπονδυλικής στήλης.

Βασικά προβλήματα που χρίζουν αποσυμπίεση της ΣΣ:

  1. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή εκφύλιση
  2. Σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων (Facet) ή μηχανικός πόνος οσφύος
  3. Προβολή δίσκου
  4. Λέπτυνση δίσκου
  5. Μείωση μεσοσπονδύλιου διαστήματος
  6. Ριζίτιδα
  7. Ισχιαλγία
  8. Χρόνια οσφυαλγία
  9. Αυχενικόσύνδρομο

 Σύνταξη και επιμέλεια : Αναστάσιος Ψαρογιάννης, πτυχιούχος φυσικοθεραπείας

PhysiowellnessKifisia, Θράκης 13 Κηφισιά, τηλ. 210 6230311, www.physiowellness.gr