Απρίλης, ο μήνας του Βιβλίου

ikaria-bookstore2

Ξεφυλλίζοντας βιβλία στην Κηφισιά

Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Δεν είναι μόνο το καλοκαιράκι η εποχή για να καθίσουμε στην παραλία με ένα βιβλίο αλλά όλες οι εποχές έχουν την ομορφιά τους, αν έχεις συντροφιά ένα καλό βιβλίο.

Ο Απρίλης είναι ο χαρακτηρισμένος σαν μήνας του Βιβλίου λόγω των διάσημων συγγραφέων που γεννήθηκαν ή πέθαναν τη συγκεκριμένη εποχή αλλά ο Μάιος είναι αφιερωμένος στις μεγάλες εκθέσεις του βιβλίου. Μία από αυτές είναι η Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και σχεδόν ταυτόχρονα η Έκθεση Βιβλίου της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως.

Αλλά αφού σκεφτήκαμε το καλοκαίρι και το βιβλίο σίγουρα στις περιηγήσεις μας στα καλοκαιρινά θέρετρα θα έχουμε δει τοπικές εκθέσεις βιβλίου, συνήθως σε όμορφα σημεία δίπλα στην θάλασσα ή σε μέρη που περνάει πολύς κόσμος.

Στον Άρμενιστή, στην Ικαρία, το βιβλιοπωλείο βρίσκεται μέσα σε ένα καράβι ή καλύτερα ένα μπαλκόνι που ήταν παλιά ταβέρνα και είχε το σχήμα ενός καραβιού. Το συγκεκριμένο έχει και τα σεντούκια του, τους πάγκους του και τις παλαϊκές βιτρίνες, ενώ η ατμόσφαιρα που εκπέμπει είναι αλλοτινή.

Η μαγεία του βιβλίου δεν χρειάζεται πολλά φτιασίδια αλλά αν τυχόν βρεθείς και σε ένα τέτοιο περιβάλλον τότε σίγουρα ξεφεύγεις.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου που πλησιάζει, 23 Aπριλίου σας παρουσιάζουμε τα τελευταία βιβλία που έφτασαν στην πόρτα του kifisianews.gr.  Τα παρουσιάζουμε με δόσεις, αν και πολλά από αυτά διαβάζονται μονορούφι.

Κύπρος, 1974 – 2024, Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή

kipros-ellinoekdotikiΜια λυπηρή επέτειος, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και 29 συγγραφείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και συμπλήρωσαν 30 ιστορίες μαζί του, που φιλοξενούνται σε βιβλίο της «Ελληνοεκδοτικής». Έλληνες και Κύπριοι συγγραφείς αποτυπώνουν ως επί των πλείστων προσωπικές ιστορίες και αναδεικνύουν τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Γιατί πίσω από κάθε τραγική επέτειο, βρίσκονται οι άνθρωποι που βίωσαν τα γεγονότα. Έστω κι από μακριά.  Ντοπιολαλιά χρησιμοποιείται σε διηγήματα από τους Κύπριους συγγραφείς, φέρνοντας πιο κοντά στον σύγχρονο αναγνώστη εκείνες τις στιγμές.

Γράφουν οι συγγραφείς: Μαρία Αβραμίδου, Βίβιαν Αβραμίδου – Πλούμπη, Μάριος Αγαθοκλέους, Έρικα Αθανασίου, Πάμπης Αναγιωτός, Χρήστος Αργυρού, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Αλεξάνδρα Γαλανού, Βασίλης Γκουρογιάννης, Χρίστος Ζάνος, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Έλενα Ιωαννίδου, Κώστας Κατσώνης, Κώστας Λυμπουρής, Ανδρέας Μαλόρης, Γιώργος Μολέσκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Έλλη Παιονίδου, Κώστας Πατίνιος, Μαρία Πυλιώτου, Γιώργος Πύργαρης, Λιάνα Σακελλίου, Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Στοφόρος, Ανδρέας Συμεού, Φίλιππος Φιλίππου, Νένα Φιλούση, Τάκης Χατζηδημητρίου και Χρήστος, Χατζήπαπας.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Λευκωσία, στη Δημοσιογραφική Εστία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, την Τετάρτη 24 Απριλίου.

ΝοΜοΦοβία

nomofobia-ntalakosΑστυνομικό είναι το μυθιστόρημα «ΝοΜοΦοβία» του Τάκη Νταλάκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν» κι αν νομίζετε ότι ο τίτλος έχει να κάνει με τον φόβο του νόμου είστε γελασμένοι. Πρόκειται για αρχικά και παραπέμπουν σε μια πολύ πιο σύγχρονη φοβία. Στον φόβο να βρεθείς χωρίς το κινητό σου, No Mobile Phobia, σύνδρομο από το οποίο πάσχει μια από τις κεντρικές ηρωίδες του βιβλίου. Ο Χάρης Λουκάς είναι ο ιδιωτικός ερευνητής που προσπαθεί να αποκαλύψει ασφαλιστικές απάτες, πίσω όμως από τις ασφαλιστικές απάτες μπορείς να κρύβονται πολύ μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ένα βιβλίο που συνδυάζει τον αισθησιασμό, το αστυνομικό μυστήριο αλλά και κοινωνικές αναφορές για όλα όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας, με έξυπνους διαλόγους  και δράση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα για βιβλία του Απριλίου στο:

https://www.kifisianews.gr/me-aformi-tin-pagosmia-imera-bibliou/