Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Ξεφυλλίζουμε βιβλία στην Κηφισιά

Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Οι περισσότεροι Έλληνες ισχυρίζονται ότι διαβάζουν το καλοκαίρι, θεωρώντας το βιβλίο ως συνοδευτικό των διακοπών.  Ο μήνας πάντως των βιβλίων είναι ο Απρίλιος. 2 Απριλίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, γενέθλια ημέρα του Δανού συγγραφέα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και 23 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Η ημέρα αυτή δεν θυμίζει γενέθλια αλλά τη σύμπτωση του θανάτου το 1616, δύο συγγραφέων που έμειναν στην ιστορία της λογοτεχνίας. Του Μιγκέλ Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ την ίδια ημέρα πέθανε και ο Ισπανός συγγραφέας, περουβιανής καταγωγής Ίνκα Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα.

Πριν ακόμα καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα βιβλίου η 23η Απριλίου, στην Ισπανία αποτελούσε μια ξεχωριστή μέρα, ως γιορτή του Αγ. Γεωργίου, ημέρα που οι ερωτευμένοι έδιναν στις κοπέλες ένα τριαντάφυλλο και ανταμείβονταν με ένα βιβλίο.

Στην Κηφισιά, υπήρξε κάποια στιγμή μια προσπάθεια για μια ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη. Έτσι ειδική κατασκευή είχε στηθεί στη Λεβίδου με στόχο οι αναγνώστες να αφήνουν βιβλία τους και να παίρνουν άλλα. Δεν μπόρεσε όμως να μακροημερεύσει καθώς σύντομα τα βιβλία που είχαν αρχικά αφεθεί πάρθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν από άλλα.

erika-hoi-ann1Στο Βιετνάμ πάντως, με χαρά είδαμε στην ιστορική πόλη Χόι Αν, ότι η υπαίθρια βιβλιοθήκη, τραβούσε το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και τουριστών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου που πλησιάζει, σας παρουσιάζουμε τα τελευταία βιβλία που έφτασαν στην πόρτα του kifisianews.gr και ξεκινάμε την περιήγησή μας από τον κόσμο του παιδικού βιβλίου, μια και η ημέρα του παιδικού βιβλίου έχει ήδη προηγηθεί.

Στο μεταξύ έρευνα σχετικά με το παιδικό βιβλίο με θέμα «Παιδί και Ανάγνωση» έχει πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου, υπό την επιστημονική διεύθυνση του  Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. στο Ολυμπία Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59.

Η κίτρινη ομπρέλα του Βαλεντίνου

kitini-omprelaΜια κίτρινη ομπρέλα θα δωρίσει ο παππούς στον Βαλεντίνο στο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» με εικόνες του Γιάννη Σκουλούδη.  Η ομπρέλα θα φανεί χρήσιμη στον Βαλεντίνο για τις βόλτες με τον παππού αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αν και η ομπρέλα έχει την τάση συχνά να αφήνει να την παρασέρνει ο αέρας ή το νερό.

Εικόνες και κείμενο συνθέτουν μια τρυφερή ιστορία, όπου η αγάπη εκφράζεται με την προστασία που μπορεί να παρέχει μια ομπρέλα, ακόμα κι όταν τα χρόνια περάσουν, το χρώμα της ξεθωριάσει και τα σίδερά της σκουριάσουν.

5 μικρά παπάκια

5-papakiaΣε πολύ μικρά παιδιά απευθύνεται το βιβλίο σαν παιχνίδι «5 μικρά παπάκια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Τα παιδιά μπορούν να αγγίξουν διαφορετικής υφής και χρώματος παπάκια και να τα μετρήσουν, καθώς «5 παπάκια μικρά κολυμπούν και γελούν δυνατά….» Μόνο που σε κάθε σελίδα ένα παπάκι εγκαταλείπει μέχρι που θα μείνει «1 παπάκι μικρό βουτά μοναχό στο νερό». Θα μείνει μόνο του άραγε μέχρι το τέλος; Ένα βιβλίο, ιδανικό και για τις ημέρες του Πάσχα που πλησιάζουν και παπάκια και κοτοπουλάκια απευθύνονται ως δώρα στα παιδιά. Ένα βιβλίο που εύκολα θα αγαπήσουν τα παιδιά και δύσκολα θα αφήσουν από τα χέρια τους.

Στη σειρά των εκδόσεων «Αγγίζω και Εξερευνώ» μπορούν οι πολύ νεαροί αναγνώστες να βρουν τα βιβλία «5 μεγάλα φορτηγά» αλλά και «Το βιβλίο που τα έχει όλα», γράμματα, σχέδια, ζωάκια, μπαλόνια και αστέρια.

Όταν η καρδιά μου γεμίζει

otan-kardia-gemizeiΤο βιογραφικό της συγγραφέως Ελένης Βασιλειάδη για το βιβλίο το γράφει η κόρη της Σοφία, η οποία και πρωταγωνιστεί στο βιβλίο «Όταν η καρδιά μου γεμίζει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με εικόνες της Ρένιας Μεταλληνού, στη σειρά θετική γονεϊκότητα.

Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν οι νεαροί αναγνώστες αλλά έχει πολλά να διδάξει στους γονείς τους. Γονείς που αγαπάνε τα παιδιά τους δεν βρίσκουν όμως αρκετό χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους.  Διαβάζοντας μαζί τους αυτό το παραμύθι, μπορούν να γεμίσουν και οι δύο πλευρές τα δοχεία της αγάπης τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ό,τι κι αν τους προκύψει. Από ένα δυσάρεστο τηλεφώνημα από τη δουλειά μέχρι την κλοπή από άλλα παιδιά ενός παιχνιδιού.

Το τέλος του παιχνιδιού

stoforos=to-telos-tou paixnidiΣτο Αιγαίο εκτυλίσσεται η περιπέτεια του Κώστα Στοφόρου «Το τέλος του παιχνιδιού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος». Πολλοί νεαροί αναγνώστες έχουν αγαπήσει τους ήρωες του Κώστα Στοφόρου, μια παρέα παιδιών που διαρκώς εμπλουτίζεται, καθώς ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις κι έρχονται αντιμέτωποι με μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης. Τα  βιβλία έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το μυστήριο, την περιπέτεια και τη γνωριμία ηρώων και αναγνωστών με άλλη πόλη, κάθε φορά.

Στο βιβλίο αυτό η ιστορία εκτυλίσσεται Χριστούγεννα στη Λέρο και όπως πάντα η δράση είναι καταιγιστική, καθώς τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα όχι μόνο με τους συνήθεις κακούς αλλά και τα στοιχεία της φύσης.