Ας αποφασίσουμε τι απαγορεύεται και γιατί – Χημικά αντί απολυμάνσεις

αδειες καρέκλες
Διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες στη Λάρισα φωτογραφία του Πασχάλη Μάντη

 

Ο συγχρωτισμός έξω από τις τράπεζες επιτρέπεται, έξω από μαγαζιά που πουλάνε παγωτό και ποτό απαγορεύεται.   Πολύς ο κόσμος που μαζεύεται έξω από τις τράπεζες, ειδικά στο τέλος και την αρχή του μήνα, μέρες που λήγουν προθεσμίες ή μπαίνουν μισθοί και συντάξεις, άλλοι περιμένοντας μια θέση στα ΑΤΜ, άλλοι περιμένοντας να βγει κάποιος για να μπουν στην τράπεζα.

Αυτό όμως δεν πείραξε κανέναν, ούτε οι τράπεζες προθυμοποιήθηκαν να βάλουν δύο – τρία παγκάκια για τους ανθρώπους που περιμένουν. Και από ό,τι φάνηκε καλά έκαναν γιατί θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι δημιουργούν εστίες μετάδοση του κορωνοϊού.

Τράπεζα
Τράπεζα στην Κηφισιά, ο κόσμος περιμένει υπομονετικά

Αυτό από όταν τα παγκάκια τείνουν να θεωρούνται παράνομα, μια και φιλοξενούνε ζευγαράκια και παρέες νεαρών που προσπαθούν να μην χάσουν μια άνοιξη από τη ζωή τους.  Μπερδεμένη φαίνεται η Κυβέρνηση που δεν ξέρει τι να επιτρέψει και τι να απαγορεύσει, βγάζοντας οδηγίες που μας παραπέμπουν στην Κατοχή και μοιάζει σαν να έχει βάλει στόχο να απαγορεύσει οποιαδήποτε ψυχαγωγία δεν περιλαμβάνει οθόνη.

Σε άλλες χώρες λοιπόν οι υπεύθυνοι κατάλαβαν ότι θα πρέπει να φαρδύνουν τα πεζοδρόμια και να μεγαλώσουν τις πλατείες για να μπορεί ο κόσμος να τηρεί τις αποστάσεις και στην Ελλάδα τείνουμε να κηρύξουμε παράνομες  τις πλατείες.  Μετά τις συγκεντρώσεις νεαρόκοσμου κυρίως στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο όπου ο πατέρας ρωτάει τον γιο τρομαγμένος μήπως και πηγαίνει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και ησυχάζει όταν μαθαίνει ότι απλώς ετοιμάζεται να πάει στα Εξάρχεια.

Η Κηφισιά δεν λείπει από τα μέρη που κατηγορήθηκαν για συγκέντρωση νεαρών, ενώ σε  ένα μπαράκι ασκήθηκαν διώξεις επειδή έδινε ποτά στο χέρι.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες όμως θα πρέπει ίσως να αφαιρεθούν και τα ψυγεία με τις μπύρες και τα άλλα ποτά  από τα περίπτερα.

Δύσκολο είναι να βάλεις τις διαχωριστικές γραμμές και η Κυβέρνηση το επιχειρεί αρκετά άγαρμπα. Είναι δύσκολο να πείσεις ότι ενδιαφέρεσαι για την υγεία των πολιτών σου όταν εν μέσω πανδημίας που πλήττει το αναπνευστικό ρίχνεις χημικά για να διώξεις τον κόσμο από την πλατεία προκειμένου να αποτρέψεις να κολλήσουν τον ιό. Ο κόσμος δεν περιμένει χημικά επάνω του αλλά απολυμάνσεις στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους.

Δεν φαίνεται επίσης η σκοπιμότητα, πέραν της επιβολής για την επιβολή, της αποτροπής κίνησης κατά τις βραδινές ώρες.  Άραγε το βράδυ γίνεται πιο επικίνδυνος ο #κορωνοϊός;

Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις της, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Με το να τα βάζει με όλη τη νεολαία της χώρας όμως και να κηρύσσει παράνομη τη διασκέδαση και την οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, το μόνο που θα προκαλέσει είναι αντιδράσεις. Στο μεταξύ δεν μπορεί να βάζει πρόστιμα σε μαγαζιά που δίνουν πακέτο στο χέρι, όταν δεν έχει επαρκώς διευκρινιστεί τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται να πωλείται και από ποιον. Ας δείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την υγεία των πολιτών της και όχι για επίδειξη δύναμης, μοιράζοντας πρόστιμα δεξιά κι αριστερά.

Από την άλλη καλό είναι και κόσμος και καταστήματα να μένουν στην ουσία των μέτρων και όχι στο γράμμα. Το να κάνεις συγκεντρώσεις με μουσική, απλώς αποβάλλοντας τις καρέκλες από τον περιβάλλοντα χώρο σου μπορεί να θεωρεί και αθέμιτος ανταγωνισμός για τα καταστήματα που συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά.

Ας πρυτανεύσει κυρίως η λογική, ας αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα μόνοι στο σπίτι, ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με καλό καιρό και μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ανοιξιάτικα βράδια σε ανοιχτό χώρο.  Ας μεγαλώσουμε τις πλατείες, ας αυξήσουμε τα παγκάκια, ας κάνουμε καλύτερα πεζοδρόμια. Ο κόσμος άρχισε να εκτιμάει το έξω. Κι αν θέλουμε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα λίγα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά δίνοντας ένα ποτό ή παγωτό στο χέρι, ας αφήσουμε να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί.

Με άδειες καρέκλες γέμισαν οι πλατείες πόλεων σε όλη την Ευρώπη το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου σε μια δράση διαμαρτυρία των Επιχειρηματιών Εστίασης. Ας αφήσουμε να καθίσει κόσμος στις καρέκλες αυτές, ας αφήσουμε τη ζωή να πάρει και πάλι το επάνω χέρι.